Sommaren närmar sig med stormsteg. Vintern är slut och isarna har smält och innan vi vet ordet av så är vattnet uppe i simvänliga tvåsiffriga temperaturer. Den stora frågan för alla nybörjare är ju då såklart vad man ska ha på sig. Vilken våtdräkt ska man köpa? Vilken våtdräkt ska man satsa på? Vad behöver man? Vad måste man ha? Ja, det beror på vad man ska göra, på vilken nivå och i vilken miljö!
För att vara helt transparant så kommer jag delvis att tala i egen sak då jag har ett eget våtdräktsvarumärke, Colting Wetsuits. Men det innebär också att vad jag vet jag pratar om i egenskap av våtdräktsexpert och med 30 års erfarenhet av simning, triathlon och swimrun.
Triathlonvåtdräkt, modell premium
Dessa är dräkter i prisklassen 6000 kronor eller mer. Den gemensamma nämnaren är att i princip samtliga är gjorda helt i Yamamoto-gummi (bästa kvaliteten) och saknar textila detaljer även om det finns undantag. De har långa armar och långa ben för bästa värme och flytkraft.
Det här är den enda rimliga våtdräkten för den seriösa eller halvseriösa triathleten. I synnerhet om man beaktar att man betalar typ 6-7000 kronor för att ens få en startplats till Ironman Kalmar.
Våtdräkter i den här prisklassen har bäst flytförmåga och bäst rörlighet i axlar och simmar klart snabbast i test jämfört med andra dräkter. 90-95 procent av alla startande i en Ironman har en sådan här våtdräkt. Det är helt enkelt inte rimligt att kompromissa några tusen kronor när bara cykeln kostar tio gånger så mycket
Det här är också dräkten som vinnarna i Vansbrosimmet eller i något annat open water-lopp kommer simma i.
Dräkterna har endast dragkedja bak men klipper man armar och ben så funkar den även utmärkt för swimrun. Jag vann mina tre ÖTILLÖ i avklippta med traditionella våtdräkter.
Triathlonvåtdräkt, modell ekonomi
Dräkter i prisklassen runt 2500 kr till 4000 kr. De är till stor del väldigt lika premiummodellerna i utseende, funktion och användande men är lite sämre. Lite sämre passform, lite sämre flexibilitet, lite sämre kvalitet och lite sämre simning.
Det här är dräkten för dem som är på en budget och som inte bryr sig om någon minut hit eller dit eller som vet med sig att de ändå ska cruisa simningen. Eller som bara ska köra ett enda lopp.
Det här är inga dåliga dräkter på något sätt och man känner egentligen bara en sådan här dräkts tillkortakommanden i prestanda om man testsimmar en premiumdräkt direkt innan eller efteråt.
Triathlonvåtdräkt, modell billig
De här dräkterna skiljer sig radikalt från ekonomi och premium. För det första är gummit av en betydligt sämre kvalitet. Att ens kalla materialet för gummi är tveksamt då materialet snarare liknar textil med viss flytkraft men med helt värdelös rörlighet och passform.
De här våtdräkterna är inget vidare och det är varför de kostar runt tusenlappen plus minus några hundringar. Jag rekommenderar den inte till någon i något sammanhang.
Våtdräkt, modell Harald Nyborg
Värsta skiten. Undvik som pesten. Kostar några hundra och ser både ut och fungerar därefter. Marginellt bättre än att drapera sig i ett tvåmanstält och försöka simma. Ses främst bäras av människor som inte tränat för Vansbrosimningen och som bröstsimmar sig in på två timmar kallbrand.
Swimrundräkt
Egentligen med samma uppdelning mellan premium och ekonomi som för triathlon men inte lika utpräglad. Utvecklingen går snabbt i världen av swimrundräkter men den typiska swimrundräkten, i tävlingsutförande, har knälånga ben och armbågslånga armar. Även om dräkten ny kanske kommer i hel längd och lämnar till köparen att modifiera enligt eget gottfinnande.
Den stora detaljen som skiljer en triathlondräkt från en swimrundito är att swimrun nästan alltid har en dragkedja fram, alltså på bröstkorgen. Detta för att enkelt kunna cabba ned och svalka sig under löpsträckorna. Dragkedjan medför dock att fronten av våtdräkten blir stel men det är en rimlig kompromiss för swimrun. Det innebär dock att swimrundräkter är ganska olämpliga i triathlonsammanhang då man inte i onödan vill kompromissa med dräktens rörlighet om man inte behöver. Inte heller är korta armar och ben någon fördel i en Ironman. Ja, man för köra en swimrundräkt i en Ironman men man simmar helt enkelt sämre. En avklippt triathlondräkt är mer lämplig i en swimrun än vice versa.
Swimskin
På Hawaii Ironman får man inte köra med våtdräkt på grund av för hög vattentemperatur. Och det får man inte vid andra triathlonevenemang heller när vattentempen överstiger en viss gräns som varierar beroende på hur lång simningen är. Generellt kan man ju säga att temperaturgränserna är VÄLDIGT generöst satta så i Sverige och i Europa är det nästan alltid våtdräktssimning oavsett triathlondistans.
Men när det väl är simning utan våtdräkt så har man tre val. Antingen så kör man simningen i badbyxor för att sedan knöla på sig sina tävlingskläder innan cyklingen. Alla som försökt att ta på sig tajta kläder på en tajt kropp vet att det är hjärnblödningsframkallande så det valet går bort. Det andra valet är att helt enkelt simma i sina tävlingskäder med fördelen att det bara är att hoppa upp på hojen och dra efter avklarat värv. Det kan funka fint om simningen är kort men i regel är tävlingskläder triathlon inte gjorda för att vara aquadynamiska så det kan bli onödigt trögt och segt.
Det tredje valet och det eliten väljer är att simma i ett swimskin där tävlingskläderna är under. Ett swimskin är som en hajskinnsdräkt som tävlingssimmarna använde för 15 år sedan, typ. Det är en sorts hybrid mellan våtdräkt och simdräkt och den är väl hårfint på rätt sida gränsen av att inte vara gjord av gummi.
Badbyxor/baddräkt
Hardcore! Och som både triathlon och open water traditionellt ska utövas. Inga ”riktiga” open water simningar accepterat våtdräkter. Om man exempelvis ska simma Engelska Kanalen så är det badbyxor/baddräkt som räknas.
Man kan ju självklart vara så härligt old school när tillfälle medges men tyvärr så lever vi ju i en trygghetscertifierad värld som till och med har krupit in i den förr så gränslösa triathlonvärlden. Så samma regelverk som dikterar när det är för varmt för våtdräkt dikterar också att det är obligatoriskt att bära våtdräkt om det anses vara för kallt. Så old school är no school nuförtiden. Och tur är väl det, det är ju så himla kallt när man fryser.
Sammanfattningsvis så kan man säga att man ska köpa en våtdräkt som är anpassad till uppgiften och man ska köpa den bästa dräkten man kan köpa. Och därmed också den dyraste. För det går lite hand i hand när det kommer till våtdräkter, man får vad man betalar för. Uppsidan av en dyr dräkt är att man kommer tycka så mycket mer om simning och man kommer helt enkelt att använda den mer och därmed finns det användarekonomi i den. Och se till att köpa rätt storlek! En bra dräkt i fel storlek är fel dräkt.
Kolla in årets sortiment på Colting Wetsuits
Jonas Colting
Simmade 640 kilometer mellan Stockholm och Göteborg samt Gotland Runt 300 kilometer
1 kommentar
Pingback: Colting Wetsuits Swimpants - Colting Borssén Triathlon Coaching