Så blir du en Ironman på 10 månader!

Tror du att det bara är ovanliga eller extraordinära människor som klarar av att köra en Ironman? Eller att alla som genomför en Ironman är övermänniskor, begåvade med talanger utöver det normala eller med en vilja av stål? Eller åtminstone att de som går i mål på en Ironman alltid varit duktiga på att träna och har förberett sig i många år? Så är det inte! Ironman-deltagare är vanliga människor. De är helt ordinära personer. Lika vanliga som du. Lika ordinära som jag. Läs då våra tips och hör vad våra adepter säger om hur du blir en Ironman på 10 månader.

Tid och repetition

Allt som krävs för att förbereda sig för en Ironman är tid och repetition. Då klarar en helt ”vanlig” och ordinär människa av att genomföra något så EXTRAORDINÄRT som en Ironman!

Hur mycket tid krävs? I regel faktiskt inte mer än 10 månader och med en träningsmängd på i regel fem till tio timmar i veckan. Man behöver alltså inte ta tjänstledigt och man behöver heller inte göra slut med familjen. Faktum är att många som idag tränar triathlon gör det för att investera i sin hälsa och för att balansera den tid som arbete och familj kräver och att den i sammanhanget lilla investeringen av tid ger dubbelt tillbaka i energi och stresstålighet.

Vi på Colting Borssén Coaching är experter på att skriva träningsprogram som integrerar träningen i ett större sammanhang. I ett sammanhang där triathlonträningen blir ett positivt och utvecklande inslag i vardagen istället för en stress som äter energi.

För att ta sig från medel-Svensson till Ironman så finns det ett antal delar i vår coachingfilosofi som vi gärna delar med oss av!

Lika mycket fokus på hälsa och livsstil som träning!

Att träna för en Ironman handlar än mer om att träna för ”livet”. En av de största drivkrafterna bakom ett stort mål som Ironman, bygger för majoriteten av alla nybörjare, på långsiktig hälsa och livskvalitet och då handlar det lika mycket om mat och återhämtning som träning.

Joakim Clerkefors lyckades, som en bonus, under sin tid som adept och förberedelser för Ironman Kalmar tappa en hel del vikt också.

En av årets adepter som körde Ironman, Joakim Clerkefors, säger såhär:

– Under det gångna halvåret sedan jag kom i kontakt med Colting Borssén Coaching har mitt liv ändrats drastiskt. Till följd av detta så har jag gått ned från 95 kg till nuvarande 79 kilo på mindre än fyra månader. Känslan av att ha en fit och funktionell kropp som utan vidare kan springa ett par mil är så häftig. Min hälsa, min självkänsla och mitt liv i övrigt har aldrig känts bättre. Tack!

Kontinuitet och planering!

Vi tror inte på att man måste träna superhårt eller genomföra endast extremt långa och utmattande träningspass. Men man behöver träna ofta och man behöver få kontinuitet. Det är den kontinuiteten som får droppen att urholka bägaren. Och nyckeln till det heter planering!

Vår adept Henric Lagerquist säger såhär:

– Coachningen har passat mig utmärkt och redan från start bestämde jag mig för att träningen skulle läggas tidig morgon och sen kväll för att fortsatt hinna vara en bra pappa till mina två döttrar. Från förhoppning om att lyckas ta mig runt tävlingarna inom tidsgränserna kände jag mig istället mogen att sätta upp ganska ambitiösa tidsmål. 70.3 i Jönköping avverkades på 5:17 och Ironman i Kalmar på 11:34. Det är såklart jag som gjort jobbet men coachningen har gett mig verktyg att komma i mitt livs form på endast 10 månader samt ett självförtroende att våga elda på när det väl var raceday.

Henrik Lagerquist i mitten tillsammans med Frida Winbo och Supermotionären Peter Fällén under Ironman 70.3 Jönköping.

Skynda långsamt!

Att börja träna triathlon kan verka stressande! Tre olika grenar. Ska man köra långt, hårt eller både och? Nej, man ska ta en sak i taget och bygga långsamt. Ett bra coachingprogram tar hänsyn till årstid och adeptens status och lägger en pusselbit i taget. Varje del av schemat har sitt syfte och sitt fokus och man ska definitivt undvika känslan av att behöva ”träna allting hela tiden”. Ett bra träningsprogram ska inte leda till skador eller utbrändhet.

Såhär säger vår adept Carina Ljung, 60 år gammal, som med vår coaching till och med lyckades kvala till Hawaii Ironman i sin åldersklass:

– Upplägget med Colting Borssens coaching med tydliga ramar, men där man kan stuva om veckopassen, så att annat man har i hemma- och jobblivet fungerar, har minimerat stressen. För mig har det inneburit att planeringen sker på söndagskvällar. Alltid lite spännande att läsa ett nytt schema. Jag upplevde att hösten var mycket lugn och jag förlitade mig helt på upplägget. Jag vet ju att ni vet vad ni gör. Så ostressad jag kände mig trots att jag tränade varje dag. Att träna varje dag var nytt för mig men jag vande mig snabbt och inte behövde jag vilodagar. Piggare blev jag. Efter alla månader och i min ålder kan jag bara konstatera att jag inte haft några som helst kroppsliga problem.

Carina Ljung lyckades till och med kvala till Hawaii med rätt coaching, struktur och givetvis kämparglöd.

Bli del av en gemenskap och få nya vänner!

Ett jättemervärde av att våga steget in i tränings- och triathlonvärlden är att man får en massa nya kompisar som gör exakt samma resa som man själv gör. Att träna triathlon är i många fall både socialt och roligt på ett sätt som man aldrig hade kunnat gissa innan!

Carina Ljung igen:

– Träningen har inte varit rolig förut, i år har träningen blivit jättekul med gemenskapen i gruppen och jättebra pass. Jag känner knappt några i min ålder som älskar triathlon och då är det desto viktigare att ha ett proffsigt träningsschema och en gemenskap i en grupp och givetvis två kunniga coacher med gedigen bakgrund.

Träningsglädje!

Att genomföra en Ironman är såklart jobbigt. Det är hela poängen. Det är den strävan och det motståndet som gör något fantastiskt med en människa. Men att träna inför en Ironman är inte ett straff. Det är inte självplågeri. Snarare ska den processen vara fylld av träningsglädje och en känsla av hur otroligt bra kroppen mår av varierad motion och rörelse!

Angelica Persson och Henric Lagerquist stolta och glada efter Ironman Kalmar 2018

Vår adept Angelica Persson uttrycker sig såhär:

– Jag har byggt upp en träningsglädje nu som jag aldrig tidigare känt. Jag älskar träningen och programmet har fått mig att förstå hur bra jag mår av denna sortens träning! Det är fantastiskt hur 10 månaders träning har blivit en livsstil. Självförtroendet växer med tiden och när det var dags för Kalmar var jag mer redo än jag nånsin kunnat drömma om när jag klev på programmet.

Och om man vågar drömma och ge sig själv chansen så kan oväntade saker hända!

Till exempel att det blir en oktoberresa till Hawaii!

Vår Hawaii Ironman-kvalande adept Åsa Ask Nilsson kommenterar:

– De här tio månaderna har utvecklat mig på så många sätt, inte bara fysiskt utan också mentalt. Min löpning har utvecklats mer än 200%, min cykling har utvecklats massor och min simning likaså. Jag är så mycket starkare, tryggare, uthålligare, gladare och så otroligt tacksam över den kropp och det liv jag har. Naturligtvis är jag glad över att jag valde Colting Borssen eftersom ni hjälpt mig till en startplats på Hawaii!

Åsa Ask Nilsson lyckades kvala till Ironman Hawaii.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.