Veckans Triathlonprofil: Leo Betschart

I syfte att och motivera presenterar vi ”Veckans Triathlonprofil” här på Coltingborssen.com. Möt adepterna som satsar på sin bästa säsong någonsin med Colting Borssén Coaching. Denna vecka är det dags för Leo Betschart som är inne på sin andra säsong som Colting Borssén Adept. Tack för förtroendet Leo! 

Berätta kort om dig själv:
– 32 år, bor i Malmö med min sambo och katter. Mellan passen jobbar jag som operativ chef på ett logistikföretag. Har en bakgrund inom försvarsmakten, både utomlands och på hemmaplan.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
– Två barndomsvänner, som också råkar vara bröder bestämde sig för att genomföra Ironman Köpenhamn och började träna “som galningar” i mina ögon. Jag kunde inte för mitt liv förstå deras prioritering eller vad som hade tagit ett så hårt grepp om dem. Det jag däremot förstod var att; nu kommer jag också vilja genomföra en Ironman vid något tillfälle. “Kan han så kan jag” gick tankarna. I September 2015 började jag träna mot Kalmar -16.

En kompressionsskada i ryggen från mitt militära liv gjorde att jag fick skynda långsamt. Simma frisim kunde jag inte heller tyvärr men jag fick lära mig och genomförde tävlingen på 11:23. Mersmaken kom direkt.

Nu när jag genomfört två ironman och kallar mig triathlet förstår jag precis vad som bet tag i mina vänner och fick dem att prioritera om sin vardag.

Vad är ditt mål med kommande säsong?
– Ironman Köpenhamn är det stora målet

Vilken gren är du bäst på och varför?
– Löpningen är den gren där jag känner mig hemma. Kanske för att det är den enda av de tre grenarna som alltid varit närvarande i mitt liv. Oavsett hur jag känner mig under tävling så andas jag alltid ut när jag äntligen får börja springa. Jag vet exakt hur mycket jag kan ta i och hur det känns när jag kör för fullt. Den känslan har jag ännu inte utvecklat i vare sig simning eller på cykel.

Vad behöver du träna mest?
– Simning. Ingen tvekan om den saken. Jag har aldrig gillat vatten. Mina gamla gym-axlar är stela som få och flytförmågan känns obefintlig ibland.

Aldrig har jag haft så svårt för någonting som för simningen och det är lite knäckande emellanåt. Jag har brutit många pass i ren ilska och frustration över att det går för långsamt. Nu har jag simmat frisim i ca 1,5år och börjar känna mig bekväm i vattnet men det har inte riktigt “klickat” än när det kommer till känsla och teknik. Drömmen är att göra en IM-sträcka på 60 minuter. Lite som när man strävade efter 10 km löpning på 40 minuter eller halvmaran under 1:30.

Beskriv ditt favoritpass:
– Ett 2,5h löppass i perfekt sinnesstämning. Hamnar man rätt i fart, känsla och tankemönster så vill man inte stanna. Jag lyssnar ofta på böcker eller podcasts för att ha lite sällskap.

Ditt bästa triathlontips?
– Skynda långsamt, fokusera på egen insats. Ingen är så snabb som hon/han ser ut innan start på tävlingar.

Det bästa med triathlon är…
– Människorna och livsstilen. Man normaliserar en väldigt aktiv livsstil som bara leder till positiva saker.


Biografi Leo Betschart

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.