Simma säkert i öppet vatten – våra bästa tips

Våren och sommaren är “snart” här och det är hög tid att ge sig ut och simma open water så fort temperaturerna tillåter. Att få komma ut i öppet vatten på våren och sommaren, efter en lång vinter inomhus, är som att ha sprungit på löpband och sedan upptäcka löpning i skog och natur – helt underbart! Men till skillnad från löpning i skogen så finns det ju vissa uppenbara risker med simning i öppet vatten. Men så länge man förbereder sig på rätt sätt och anpassar simningen efter förmåga så är open water en av de tryggaste och mest hälsosamma motionsaktiviteter man kan ägna sig åt.

Nedan följer mina bästa tips för att göra open water-upplevelsen både säker, träningseffektiv och njutbar.

Gör dig själv synlig

Simning i öppet vatten är i grunden en säker aktivitet om man jämför med väldigt mycket annat. Det finns egentligen ingenting i öppet vatten, i synnerhet i Sverige, som är farligt för oss. Och som med mycket annat är det bara andra människor som kan utgöra en fara. I det här fallet, människor i båtar och på andra motordrivna farkoster.

När man simmar open water ska man därför välja vattendrag eller simrutter med så låg risk som möjligt att stöta på vattenskotrar och motorbåtar. Och man ska göra sig själv synlig!

Man bör ju helst alltid simma med sällskap och det av flera skäl. Två eller flera simmare syns också betydligt bättre än en ensam simmare. Man ska ha på sig en badmössa i ljusa färger och det absolut bästa verktyget för att simmas är såklart en Safety Bouy. Colting Wetsuits har en i lysande orange och det gör en synlig både för båtar och för simkompisarna man tränar med. Eller för de som står på stranden och kollar in simträningen. Simpaddlar i exempelvis rosa eller gröna färger är också en bra detalj som är svår att missa!

Simma hellre intervall än distans

Intervallträning är ju en självklarhet i simbassängen. Kortare men intensivare sträckor med vila emellan är både det bästa sättet att ta sig från bröstsimmare till crawlare men också den mest effektiva träningen för att rent generellt höja sin simfitness.

Man kan såklart med fördel träna på samma sätt i öppet vatten! Distanspass som kan ta formen av simäventyr, punkt-till-punkt-simning och upptäcksfärd har ju sin självklara plats på träningsschemat men intervallpass har många fördelar. Framförallt ur ett säkerhetsperspektiv då man kan simma fram och tillbaka på en begränsad och fredad yta av vattnet. Ofta ligger det båtbojar nära stranden som man kan, likt bassänglängder, kan simma intervaller mellan. Eller bryggor. Eller naturliga landmärken som två uddar. Inte bara kan man på det sättet hålla sig närmare land om man gillar det, man får också möjligheten att på ett effektivt sätt träna på en av de viktigaste färdigheterna i open water – navigation!

Värm upp! Och börja lugnt och stilla

Kombinationen av kallt vatten, åtsittande dräkt och den nervositeten som kan förknippas med öppet vatten ska respekteras. Och därför är det viktigt att man inte också adderar en rivstart rent fysiskt med högsta fart från start. Man ska precis som med all annan träning börja mjukt och lugnt och bygga upp intensiteten, framförallt nu när många av er varit ifrån simningen under ganska lång tid då simhallarna varit stängda. Ju mera nybörjare man är desto viktigare är det att värma upp. Både på land och väl i vattnet. En av väldigt få medicinska risker med open water heter SIPE (swimming induced pulmonary edema) och innebär kortfattat att man utvecklar ett sorts lungödem som kan vara potentiellt mycket farligt. Det är väldigt ovanligt och man har ännu inte hittat de definitiva orsakerna till SIPE men just kombinationen av kallt vatten, kompression genom våtdräkt, stress samt hård fysisk ansträngning misstänks vara en stor del av problemet. Något man kan förebygga genom att just värma upp ordentligt och börja lugnt.

Lyssna på din kropp

Man ska alltid vara realistisk kring sin egen simförmåga och kring sin fysiska kapacitet. Simning i öppet vatten ska aldrig kännas otäckt, skrämmande eller panikartat. Inte heller ska man ignorera smärta och orimlig trötthet. Alla duktiga idrottsmän och simmare kan berätta om otaliga pass som man avbrutit därför att något inte ”kändes rätt”. Det finns ingen prestige kopplad till att till varje pris genomföra ett träningspass och en simning där kroppen inte vill samarbeta. Vi simmar för att bli starkare, friskare och gladare! Inte tvärtom. Att lyssna på kroppen och agera därefter är en regel man aldrig får bryta.

Samma sak kan också sägas om yttre förhållanden och hastiga väderomslag. Man ska aldrig chansa och ge sig ut på en simning där det finns en risk för att man inte kan hantera de förhållanden som bjuds. Det kan vara vindar, strömmar eller vågor som kan överraska och man ska därför alltid hålla sig på den säkra sidan.

Rätt utrustning för rätt aktivitet

I våra svenska vatten är det nästan alltid våtdräkt som krävs för att kunna simma open water på ett effektivt sätt. Fördelen med en bra våtdräkt är inte bara att den håller värmen bättre men också att man flyter bra. En väl passande våtdräkt i rätt storlek är lika skön som en dåligt sittande våtdräkt i fel storlek kan kännas omöjlig att röra sig i. En Colting Wetsuits T04 är en premiumdräkt med överlägsen rörlighet och passform men den är också lite dyrare. Premiumvåtdräkter är en investering för den frekventa open water-simmaren! För den som fortfarande vill ha en jättebra våtdräkt utan att investera fullt lika mycket, är Open Sea ett enastående alternativ.

Tränar man för en swimrun så är en swimrundräkt, likt SR03, det givna valet! Och då tillsammans med ett par paddlar som hjälper till med den grennära anpassningen till att också simma med skor.

Till sist en detalj som många glömmer och underskattar – simglasögon! Ingenting kan förstöra en open water simning som immiga, repiga eller dåligt passande simglasgön. Det är omöjligt att navigera om man inte ser vart man simmar. Colting Wetsuits Race eller Open Water Goggles ger exceptionell sikt och passform och är den billigaste av investeringar för en härlig simtur!

Tips: Open Water Swimming Online Course på Acadyme.com

Vårt systerföretag Acadyme.com har gjort en hel kurs om just öppet-vatten-simming som heter Open Water Swimming med mig som instruktör. Där lägger vi extra vikt vid just säkerheten. Kursen innehåller 90 minuter instruktionsfilm fördelat på 20 lektioner. Kan vara värt $29 att investera i. Läs mer om detta här: Swimming Online Course på Acadyme.com

Lycka till med din simning i sommar!

-Jonas Colting

Grundare av Colting Wetsuits

Coach Colting Borssén

VM-guld Ultraman Triathlon, VM-medaljör långdistanstriathlon.

Vinnare av ÖTILLÖ

Simmade 64 mil mellan Stockholm-Göteborg samt 30 mil runt Gotland

 

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.