Veckans Triathlonprofil – Per Jonasson

Veckans Triathlonprofil Per, har alltid tyckt om att röra på sig och provade som ung på lite olika sporter. Löpning har i princip dock varit den sport Per alltid hållit på med även om det gått i perioder. Han sprang sitt första marathon 1985 (Stockholm) och har nu fått ihop 27 stycken maror, varav den senaste bara för en dryg vecka sedan. Per och hans fru brukar planera in ett lopp utomlands varje år, vilket de gjort de senaste 8-10 åren och därför hunnit med många roliga upplevelser tillsammans med lopp i Stockholm, Helsingfors, Paris, Florens, Moskva, Berlin, Valencia, New York, Boston, Big Sur (Kalifornien), Växjö och Uppsala.

HUR KOMMER DET SIG ATT DU BÖRJADE MED TRIATHLON?

Jag kände kanske att det började bli svårt att springa fortare och att kroppen behöver mer återhämtning och variation med åldern och triathlon har alltid fascinerat mig. Jag har varit på väg att anmäla mig till Kalmar många gånger men precis när jag ska anmäla mig har jag kommit på att jag inte kan simma. Nu bara anmälde jag mig och sedan i steg två anmälde jag mig till en nybörjarkurs i crawl.

HUR GICK FÖRRA SÄSONGEN?

Jag hade planerat springa Paris marathon, IM Kalmar, Lidingöloppet och 50-års jubilerande New York marathon. Sedan blev allt inställt och då anmälde jag mig till Borås, som såg ut att bli av men det blev tyvärr också inställt. Däremot lyckades jag att köra några Swimrun lopp, bland annat Arlanda aquathlon och Sigtuna Swimrun, som var en riktigt kul upplevelser. Jag kunde också springa en mara i Uppsala i mitten på november. Men höjdpunkten var nog lägret på Playitas, det var nog där som min triathlon-bana började.

HUR SER DINA TRIATHLONMÅL FÖR NÄSTA SÄSONG UT?

Borås HIM och sedan blir huvudmålet Kalmar IM i augusti. Förhoppningsvis någon mara också och kanske Lidingö.

PÅ VILKET SÄTT HAR COLTING BORSSÉN COACHING HJÄLPT DIG I DIN TRÄNING?  

Träningslägret på Playitas var suveränt! Perfekt upplägg, bra ledare och trevliga och hjälpsamma träningskompisar. Programmen är bra, både Jonas och Jojje har lång erfarenhet och det känns tryggt att ha programmen i ryggen. Jag insåg att jag börjar på en låg nivå som triathlet och att jag behöver professionell hjälp, vilket jag har fått i CB. Sedan gillar jag verkligen communityn, främst genom FB-sidan. Skön stämning och alla bjuder på sig själva utan någon som helst prestige, mycket bra!

VAD HAR VARIT DEN STÖRSTA UTMANINGEN I DIN TRIATHLONTRÄNING FÖR DIG OCH HUR HAR DU LÖST DET?

Helt klart simningen. Jag kunde inte crawla och har ingen vattenvana alls sedan tidigare. Gick en nybörjarkurs hösten 2019 och slet rätt mycket på egen hand också, så sen höst kunde jag väl ta mig fram hjälpligt i vattnet men inte mer. Gick en kurs till på Neptun i Stockholm och kämpade på men det lossnade inte riktigt. Efter ha blivit sågad längs fotknölarna av Jonas på simanalysen på Playitas (jag tog inte illa upp, han hade ju rätt) insåg jag vid hemkomsten att jag måste ta tag i simningen ordentligt eller lägga ned triathlon så jag gick och simmade varje dag i två veckor och då började det att gå bättre. Jag har fortfarande en bit kvar men nu ser jag att det finns hopp med simningen och flera lagkompisar har ju gjort otroliga framsteg och prestationer inom simning och det inspirerar verkligen. Jag tänker på Mona, Magnus och Johan bland annat med sin simning Oskarshamn – Öland. Och även de som simmade i Siljan, Richard, Emilia och Malin med flera. Otroligt imponerande!

BESKRIV DITT FAVORITPASS:

Långpass löpning i skogen.

BÄSTA TRÄNINGSTIPS TILL NYBÖRJAREN:

Prioritera kontinuitet och se till att hålla dig skadefri genom styrketräning och bra återhämtning. Hellre ett pass för lite än ett för mycket. 

BÄSTA PRYLTIPS TILL NYBÖRJAREN:

En bra klocka som går att använda till alla grenar och som laddar upp träningsdata automatiskt till någon träningsdagbok.

TRIATHLONMINNE JAG ALDRIG GLÖMMER:

När vi körde långa dagen på Playitas i våras. Jag hade lite småångest inför det passet men det gick riktigt bra och blev en positiv, men jobbig förstås, upplevelse.

PROFILRUTA

  • Bor i: Stockholm
  • Yrke: Civiningenjör, numera mest skogsbrukare & entreprenör
  • Antal Triathlontävlingar: 0
  • Instagram: eperjon
  • Resultat:
    • 2015 Paris marathon 2:47
    • 2018 Stockholm marathon plats 76 i 28 graders värme!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.