Veckans Triathlonprofil – Joakim Planmo

Triathlet på äldre dar, dumdristigt eller en utmaning i tiden!

Sedan barnsben har jag sysslat med fysiska aktiviteter och min ungdoms/junior tid ägnades mest åt Orientering (Hjobygdens OK) för att under seniortiden mer övergå till friidrott (terräng/stadslopp) med IFK Skövde. Mitt första långlopp (Göteborgsvarvet), genomförde jag redan som 16 åring och sedan dess har det blivit mer av den varan genom åren.

Mina största framgångar upplevde jag under min studietid i Karlstad med IF Göta 1994-97. Mina PB: ½ Marathon 1:15:08 (-96), 10.000m 32:15 (-94), 5.000m 15:38 (-94). Tyvärr fick jag aldrig till något bra Marathontid när jag var som snabbast, utan mitt PB kvarstår från mitt premiärlopp i Boston 2:44:12 (-91).

Eftersaknaden av kontinuitet i träningen under en längre tid; jobb, familj och återkommande skadeproblem gjorde att jag tappade stinget och resultaten uteblev. Nu när jag försöker återta löpträningen på “äldre” dar så har jag blivit smärtsamt medveten om att kondition verkligen är en färskvara och att man inte kan leva på gamla meriter.

/Joakim Planmo, 52 år, bor i Saltsjö-Boo (i Nacka) med fru och två barn (17 och 14 år), tävlar för Athletic Club Salt Lake.

HUR KOMMER DET SIG ATT DU BÖRJADE MED TRIATHLON?

Efter att ha genomfört ett antal löpartävlingar med bleka resultat, så började jag fundera på att ge upp eller testa något nytt. Då fick jag den smått galna idén att testa på triathlon. Kunde inte crawla, hade aldrig kört racercykel, men hade trots allt en lång erfarenhet av konditionsidrott. Kort och gott så köpte jag en begagnad racercykel och anmälde mig till en crawlkurs (hösten 2014). Jag anmälde mig sedan till Stockholm Triathlon 2015. Sedan dess har det blivit ett antal lopp på sprint- och olympisk distans. 2018 genomförde jag Tjörn Triathlon (1/2 Ironman distans) och fick mersmak på att ta nästa steg. Sagt och gjort anmälda jag mig till Kalmar Ironman 2019, tyvärr var jag oförmögen att genomföra loppet då jag inte kunde löpträna de sista två månaderna pga skada. Trots det genomförde jag simningen och cyklingen men kunde tyvärr endast genomföra ett varv på löparbanan.

Revanschlusten drev mig till att försöka få till en bättre grund och kontinuitet i min träning (inför ett nytt försök i Kalmar 2020), så därför hoppade jag på CB Coaching hösten 2019.

HUR GICK FÖRRA SÄSONGEN?

Säsongen 2020 blev inte som planerat. Istället genomförde jag ett antal Ironman VR Race (15 st) som blev ett bra komplement till träningen och avsaknaden av alla lopp. Jag hann trots allt med vårt lokala event Badsjön Triathlon (sprint).

HUR SER DINA TRIATHLONMÅL FÖR NÄSTA SÄSONG UT?

Målsättningen för 2021 var att genomföra Borås Triathlon (1/2 distans) och Kalmar Ironman, men med tanke på omständigheterna så får vi se hur det blir med Kalmar i år (Borås har jag flyttat till nästa år). Vår simhall har varit stängd sedan i höstas, så av den anledningen skulle det kännas skönt om Kalmar åter flyttas ett framåt.

PÅ VILKET SÄTT HAR COLTING BORSSÉN COACHING HJÄLPT DIG I DIN TRÄNING?

CB Coaching har verkligen hjälpt mig att få en struktur på träningen och framför allt slippa stressen av att inte träna allt alltid. CB Zwift gruppen har hjälpt mig att lämna min komfort zonen på cykelträningen. Jag har än så länge inte nyttjat möjligheten till Playitas camp, Simcamp och upplevt tävlingsgemenskap (då tävlingarna har uteblivit), men ser fram emot det när denna möjlighet ges framöver.

VAD HAR VARIT DEN STÖRSTA UTMANINGEN I DIN TRIATHLONTRÄNING FÖR DIG OCH HUR HAR DU LÖST DET?

Min största utmaning i min triathlonträning är att tillåta mig att vila och att hålla mig frisk och skadefri.

BESKRIV DITT FAVORITPASS:

För tillfälligt känner jag att de olika tempo-passen på cykeln (via CB Zwift på min Trainer) ger mest tillfredsställande, då jag annars gärna cyklar inom min komfort zon.

BÄSTA TRÄNINGSTIPS TILL NYBÖRJAREN:

Upplev glädjen med träningen i stället för att se det som ett ok.

BÄSTA PRYLTIPS TILL NYBÖRJAREN:

En bra cykeltrainer och en bekväm våtdräkt.

TRIATHLONMINNE JAG ALDRIG GLÖMMER:

Känslan när jag passerade mållinjen på Tjörn ½ Ironman distans.

PROFILRUTA:

 • Bor: Saltsjö-Boo, Nacka
 • Yrke: Ekonom
 • Antal Triathlontävlingar: 16 (exkl. VR)
 • Instagram: joakimplanmo
 • Resultat:
  • Tjörn Triathlon (1/2 Ironmandistan) 5.36
  • Stockholm Triathlon (olympisk) 2.42
  • Varberg Triathlon (sprint) 1.11

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.