Veckans Triathlonprofil Sebastian Kroon

Veckans Triathlonprofil Sebastian Kroon är 39 år och bor med sin fru och deras två grabbar 6 och 8 år. Förutom sporadiska infall har Sebastian inga direkta erfarenheter av vad det gäller träning från ungdomsåren. Han drog ur tummen först när han var i 25 års åldern, då han kände sig lite all-time-low. Det ledde till ett inköp av den första MTBn, vilket resulterade i en större kärlek till sporten än vad han från början trott och Sebastian körde på en lite mer seriös nivå med tävlingar i Västgöta-cupen och Cykelvasan. Han har även lagt ett Vasalopp och en Nattvasa på meritlistan, tillsammans med en, enligt honom själv, medioker insats på Gbg-varvet för många herrans år sedan, mest planlöst.

HUR KOMMER DET SIG ATT DU BÖRJADE MED TRIATHLON?

Cykling är det jag utövat mest av dessa grenar (då i form av mtb) och löpning hade jag mest som en utfyllnad från just cyklingen. Men det var när jag följde med min vän och kollega Niclas Ejdestig till simhallen och han lärde mig grunderna i crawl som det på riktigt tändes en lampa. Som tack för den hjälpen övertalade jag honom att anmäla oss till Ironman Kalmar 2019. Grundplanen var att vi skulle köra en 2-stegs-raket där vi skulle värma upp med Borås triathlon i Maj och Ironman Kalmar i augusti. Niclas fullföljde planen men tyvärr så drog jag sönder vaden veckan innan Borås, så triathlon-premiären blev Kalmar, vilket kan uppfattas som dåraktigt, men bevisligen genomförbart.

HUR GICK FÖRRA SÄSONGEN?

Inte en start med nummerlapp tyvärr. Närmaste tävling jag kom var när jag bjöd in vänner för en egen Backyard Ultra med start och mål i mitt garage. Överraskande stor uppslutning med flertalet slagna distansrekord. Jag kom 9 varv och 6 mil innan jag blev nöjd. Thats it!

HUR SER DINA TRIATHLONMÅL FÖR KOMMANDE SÄSONG UT?

Om Ironman Kalmar blir av vill jag så klart putsa till senaste tiden, jag vet nu hur och vad jag behöver göra för att lyckas och jag är på god väg. Planen är också att starta på Borås Triathlon samt en start i mixklassen med min fru på Borås Swimrun.

-“Sedan är det som så, att ju mer jag tränar desto större blir också drömmarna”!

HUR HAR DU LYCKATS HÅLLA MOTIVATIONEN UPPE UNDER CORONA, MED ALLT VAD DET INNEBÄR?

Jag har aldrig behövt jobba med min motivation, den har växt fram och nu kliar det i kroppen om jag inte har rört mig på två dagar. Sedan finns det väl inte något bättre sätt att hålla sig ung och fräsch än genom fysisk aktivitet? För att få till träningen gör jag 70% av passen innan någon annan har hunnit vakna. För mig är det inga problem att kliva upp kl. 4 för att riva av ett intervallpass på cykeln i garaget. Sa jag att jag är morgonpigg? 🙂

PÅ VILKET SÄTT HAR COLTING BORSSÉN COACHING HJÄLPT DIG I DIN TRÄNING? 

För mig har den strukturerade träningsplanen passat mig perfekt och varit fullständigt ovärderlig. Jag hade haft kraftiga bekymmer med att lösa mitt mål med Ironman Kalmar 2019 utan den vägledningen som det inneburit med den periodiserande träningen. Jag har också haft kontakt med coacherna och fått feedback på hur jag skall hantera mina skador, vilket har varit hjälpsamt. Har samtidigt våta drömmar om att få delta på träningsläger på Playitas.

VAD HAR VARIT DEN STÖRSTA UTMANINGEN I DIN TRIATHLONTRÄNING FÖR DIG OCH HUR HAR DU LÖST DET?

Skador! Jag var helt fel ute första säsongen som jag var med, jag tränade alldeles för hårt och tog inga signaler alls från kroppen och hur passen kändes. Jag tränade på med stenhård prestige som om det inte fanns någon morgondag och vader och hälsenor var mer trasiga än hela under 2018/19. Det var riktigt mörkt när vaden small i slutet på Maj och då bestämde jag mig för att inte ta ett enda löpsteg förrän Ironman Kalmar i augusti, jag ville så gärna stå på startlinjen så jag tänkte att om jag skulle gå sönder skulle jag göra det där och då, men starta skulle jag! 

BESKRIV DITT FAVORITPASS:

En löptur i en vinterklädd skog som gnistrar i pannlampans sken långt innan alla andra vaknar. Dom endorfinerna lever jag på resten av dagen. Alternativt när Johan Pettersson bjuder hem till Borås en solig dag för träning på Borås triathlon-banan, då vet man att det inte blir en tråkig stund.

BÄSTA TRÄNINGSTIPS TILL NYBÖRJAREN:

Ta det extra lugnt i början. Bättre att hoppa över ett pass än att behöva ställa in en start på grund av skador, jag brukar också ta för vana att stanna 15-30 gånger på distanslöpningen, det är ett enkelt och snabbt sätt att trycka på “reset”-knappen och komma ur ett eventuellt dåligt löpsteg, det kan räcka för att man ska hitta tillbaka in i steget igen. Titta inte för mycket på tempo, fart, snitt osv utan gå mer på den allmänna känslan och signalerna från kroppen. Kör pass då och då utan klocka, helt neutralt och bara på din känsla. Ut och njut! 

BÄSTA PRYLTIPS TILL NYBÖRJAREN:

Jag gör inte ett pass utan mina hörlurar!

TRIATHLONMINNE JAG ALDRIG GLÖMMER:

Får fortfarande gåshud av målgången Kalmar Ironman 2019. Tårkanalerna stod på vid gavel när jag sprang igenom målportalen och familjen stod och tog emot, glömmer heller aldrig damen som stod och hejade och bankade med träsleven i grytan på Neptunus väg i Kalmar.. varenda varv! Publiken som skötte stämningen i Kalmar tar jag också med mig i graven, det är ett gift, som jag vill ha mer av, man känner sig som en superstjärna! 

PROFILRUTA

  • Bor i: Kvänum
  • Yrke: Koordinator på Vedum Kök & Bad och deltidsbrandman
  • Antal Triathlontävlingar: 1st Ironman Kalmar
  • Instagram: sebastian_kroon
  • Resultat: Ironman Kalmar 11.25 (sim 1.11 cykel 5.23 löp 4.40)

2 reaktioner till “Veckans Triathlonprofil Sebastian Kroon

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.