Veckans Triathlonprofil – Mattias Thander

Veckans Triathlonprofil Mattias Thander växte upp på en bondgård och har alltid haft en förkärlek till kraftsporter vilket gjorde att ungdomsåren ägnades åt Amerikansk fotboll på hyggligt hög nivå. När sen högskolan och livet i övrigt tog över så fick träningen mindre och mindre plats och tack vare att Mattias engagerade sig djupt i frivilligförsvaret höll han ändå igång hyggligt. Mattias har aldrig sett sig själv som en idrottare utan det har alltid gått mer på vilja och styrka, både mentalt och fysiskt än något annat.

– “När livet kom ifatt så hamnade jag i ett läge där kroppen inte har förmågan längre och vikten hela tiden är ett problem och det var rätt jobbigt att känna att man inte orkar med ungarna och allt annat som man gjorde förr. Periodvis i livet har jag försökt mig på löpning några gånger, men aldrig tränat annat är just kraftsporter. Så att börja med triathlon var rätt långt från min värld”.

HUR KOMMER DET SIG ATT DU BÖRJADE MED TRIATHLON?

Sommaren 2018 körde min granne Magnus IM 70.3 i Jönköping efter att ha tränat med CB under ett år. När jag satt på altanen och följde honom så tänkte jag nånstans att det kanske jag skulle klara. Och när frun sen utmanade mig och sa att ”det där klarar du aldrig” så var det klart! I det läget hade jag minst 20kg för mycket, kunde inte springa mer än några minuter och hade aldrig övervägt att simträna eller cykelträna. Och kunde absolut inte simma frisim.

Jag anmälde mig då till Jönköping 2019 och trots en del skador och nybörjarmisstag kom jag i mål. Det var inte vackert, men det gick!

Var lite kul när de på briefingen innan frågade om det var någon som aldrig kört en triathlon innan och det nästan bara var jag som ställde mig upp…

HUR GICK FÖRRA SÄSONGEN? 

Förra säsongen skulle jag kört både Vätternrundan, Jönköping och Kalmar, men när allt blev inställt så kändes det rätt skönt. Hade en rejäl körare med influensa förra våren och de inställda loppen gjorde att jag kunde slappna av och backa tillbaka till lite mer basträning. Körde lite utmaningar som Hemmavättern, cykelutmaningar på strava, ex 1600km på en månad och andra liknande äventyr. Gillar även gravelcykling så både 2019 och 2020 körde jag Mönsterås CX Century.

HUR SER DINA TRIATHLONMÅL FÖR KOMMANDE SÄSONG UT?

I år ska jag köra Jönköping och Kalmar. I Jönköping tänker jag förbättra mitt gamla resultat ordentligt och till Kalmar har jag ett mål, men eftersom alla säger att man inte ska ha det första gången så håller jag det lite för mig själv. Måste ju ändå ha något att jobba för…

HUR HAR DU LYCKATS HÅLLA MOTIVATIONEN UPPE UNDER CORONA, MED ALLT VAD DET INNEBÄR?

När det gäller Corona har inte träningsmotivationen varit ett problem för mig mer än att simhallarna i länet är stängda. Hade det kämpigt i höstas med lite skador, men nu är det ok igen och personligen känner jag att det är just träningen som håller humöret uppe i dessa tider när man bara sitter hemma och jobbar.

PÅ VILKET SÄTT HAR COLTING BORSSÉN COACHING HJÄLPT DIG I DIN TRÄNING? 

Jag har inte varit med på Playitas eller simcamp än. Hade gärna åkt med till Playitas, men har inte känt att jag har kunnat motivera det än. Med tanke på att jag började som novis utan någon som helst kunskap om periodisering eller struktur så hade jag aldrig kommit så långt som jag gjort om det inte hade varit för upplägget. Trots att jag bara träffat en del av gänget i Jönköping och på upptakten i Kalmar 2019 så känns det ändå som man känner en hel del av er andra.

Är nu inne på tredje året med CB och om jag bestämmer mig för att köra nåt även 2022 så ser jag ingen anledning att inte fortsätta med samma struktur. Kanske är lite mer flexibel med passen nu än första året, men jag gillar upplägget. Det passar mig bra.

VAD HAR VARIT DEN STÖRSTA UTMANINGEN I DIN TRIATHLONTRÄNING FÖR DIG OCH HUR HAR DU LÖST DET?

Min största utmaning har varit och är delvis fortfarande att jag började från noll. Det är mycket att lära sig, inte minst hur kroppen reagerar och det har tagit lång tid att komma till ett läge där jag faktiskt kan springa avslappnat med låg puls när jag behöver det och inte uppleva att allt är jobbigt. Man ska heller inte underskatta mängden prylar, kläder och annat man behöver om man aldrig tränat så här tidigare.

BESKRIV DITT FAVORITPASS:

Min paradgren är cyklingen. Stor och stark och redan från början har jag haft lätt för det. Jag gillar utmaningen med cykelpassen, exempelvis upprepade korta intervaller som de passen som ligger i programmet nu. Gärna ännu kortare, hårdare och fler intervaller. Utomhus är nog det roligaste att bara få trycka på, gärna länge, och få uppleva farten.

BÄSTA TRÄNINGSTIPS TILL NYBÖRJAREN:

Ta det lugnt och stressa inte över statistik på Strava eller andra appar. Ingen fara om man missar nåt pass, det är kontinuiteten som är det viktiga. Jag har kört på för hårt flera gånger sen jag började och det slutar bara med skador och sjukdom.

BÄSTA PRYLTIPS TILL NYBÖRJAREN: 

Neoprenshorts till simningen

TRIATHLONMINNE JAG ALDRIG GLÖMMER:

Starten i Jönköping 2019 i 13 grader och hällregn.

PROFILRUTA

  • Bor i: Kalmar
  • Yrke: Mjukvaruutvecklare
  • Antal Triathlontävlingar: 1
  • Resultat: Precis under 7h i Jönköping 2019, finns rätt stor förbättringspotential.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.