Veckans Triathlonprofil – Caroline Odalgård

Veckans triathlonprofil är Caroline Odalgård, 43 år och boende i Vänersborg tillsammans med sina två döttrar 17 och 18 år. Caroline ägnade sig inte åt någon speciell idrott under sin uppväxt men hon har alltid gillat att motionera och att testa på nya saker. Ser Caroline något som hon tycker ser kul ut, så vill hon se om jag klarar av det, allt från att lära sig göra pullups, simma, längdskidor eller swimrun…kan andra så kan jag, säger Caroline.

– Jag deltog i min första tävling så sent som 2011, men efter det har det eskalerat. Det har med tiden blivit några Göteborgsvarv, en svensk klassiker, en halvklassiker, triathlon i blandade distanser samt en Vasaloppstrippel90. Det var efter sistnämnda och med en lätt släng av hybris som jag anmälde mig till Kalmar. Kan jag springa 9 mil så ska jag nog klara av en Ironman också. Träning och tävling framför allt handlar mycket för mig om att vara med i ett sammanhang och uppleva saker. Många gånger har jag tittat på starten i Vasaloppet och känt “hur häftigt ska det inte vara att vara med där” och det är det ju, EPISKT!

Samma känsla har Caroline inför Kalmar. Att det sen kan vara jobbigt att genomföra är inget hon direkt reflekterar över när hon anmäler sig. Det blir ett problem för Framtids-Caroline. Samtidigt mår hon bra av att ha ett tydligt mål med sin träning. -“Att träna sporadiskt som jag gjorde tidigare var inte tillräckligt motiverande”.

HUR KOMMER DET SIG ATT DU BÖRJADE MED TRIATHLON?

Sommaren 2011 åkte jag till Vansbro för att simma Vansbro Tjejsim. Samma dag gick även Vansbro Triathlon och jag var mäkta imponerad över dessa triathleter. Tyckte att de var lite lätt galna, men samtidigt verkade det lite kul. Så där och då såddes fröet till en blivande triathlet. Det skulle ta mig några år att samla mod till att faktiskt förverkliga mina triathlondrömmar och sommaren 2015 genomförde jag min första triathlon, Vattenfall World Triathlon i Stockholm. En sprint. Jag var jättenervös, hade ingen våtdräkt, en 15 kilo tung hybridcykel, MEN vad kul det var!! Några år senare gick jag med i den lokala triathlonföreningen 3City Triathlon och har tränat med dem sen dess. Det bästa med triathlon är variationen. Jag har ingen gren där jag sticker ut, utan är lite halvbra på allt, men som jag ser det kan jag fortfarande utvecklas i allt 🙂

HUR GICK FÖRRA SÄSONGEN? 

Jag gick med i coachingen hösten 2019 och har tränat på flitigt och gjort framsteg i alla i discipliner. Jag gjorde min första sub50 på 10k löpning vilket har varit ett gigantiskt mål för mig sen länge. Jag var på topp helt enkelt 😎Motivationen sjönk lite när Kalmar ställdes in, men Borås Triathlon hägrade fortfarande, så jag försökte fokusera på det. Under sommaren genomförde jag både 10.000m simningen, CB70.3, Brudfjällsracet samt några virtuella lopp. Vi hade även en intern CUP i 3CT samt en intern sprint som båda slutade med en andra plats.

HUR SER DINA TRIATHLONMÅL FÖR KOMMANDE SÄSONG UT?

Det stora målet är Kalmar, men jag är också anmäld till Borås Triathlon och Göteborgsvarvet maraton, så det kommer att bli en intensiv sensommar/höst om det vill sig väl. Skulle det öppna upp för tävlingar tidigare vill jag köra någon mer medeldistans som lite tränings-tävling.

HUR HAR DU LYCKATS HÅLLA MOTIVATIONEN UPPE UNDER CORONA, MED ALLT VAD DET INNEBÄR?

Jag försöker att se det från den positiva sidan. Nu när jag sitter hemma och jobbar till 100% har jag fått bättre förutsättningar att hinna med all träning. Lite tråkigt med simhallarna bara. För egen del var det nog positivt att Kalmar ställdes in, nu har jag fått ett extra år på mig att bli bättre och starkare.

PÅ VILKET SÄTT HAR COLTING BORSSÉN COACHING HJÄLPT DIG I DIN TRÄNING? 

Innan jag gick med hade jag ingen erfarenhet av coaching. Att ha ett strukturerat program där man vet vad man ska göra är toppen. Samtidigt har man flexibiliteten att anpassa programmet efter ens egna livspussel.

VAD HAR VARIT DEN STÖRSTA UTMANINGEN I DIN TRIATHLONTRÄNING FÖR DIG OCH HUR HAR DU LÖST DET?

Det tar mycket tid i anspråk och man får lära sig att omprioritera mycket. I början av coachingen fick jag lite av en chock över mängden träningstimmar och det tog ett tag att lära sig hur jag skulle lägga upp veckan optimalt.

BESKRIV DITT FAVORITPASS:

3*10min löpintervaller. Jag både älskar och hatar dom.

CB-gruppens Zwift pass är toppen, det går alltid att klämma ur några extra watt under grupptryck 😅

BÄSTA TRÄNINGSTIPS TILL NYBÖRJAREN:

Jämför dig inte med andra, bara med dig själv.

BÄSTA PRYLTIPS TILL NYBÖRJAREN: 

Svårt att välja en sak, triathlon är ju en materialsport 😅  men en bra cykel är ett måste om man vill köra triathlon.

TRIATHLONMINNE JAG ALDRIG GLÖMMER:

Vattenfall World Triathlon i Stockholm, mitt premiärlopp.

PROFILRUTA

  • Bor i: Vänersborg
  • Yrke: Contract Manager på Vattenfall AB
  • Instagram: @misspyret

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.