Veckans Triathlonprofil – Johan Dahlqvist

Veckans Triathlonprofil Johan Dahlqvist har en träningsbakgrund som sträcker sig över 20 år tillbaka i tiden när han i gymnasiet började att träna på gym och tyckte det var riktigt roligt med styrketräning. Några år senare slog han och sin granne på en nyårsfest vad om att han skulle springa Göteborgsvarvet med honom. Det ledde till Johans första start 2004 som gjorde att han fastnade  för det och de senaste tio åren har det blivit ytterligare ett antal Göteborgsvarv, några marathonlopp i bland annat två stycken i USA samt en svensk klassiker.

HUR KOMMER DET SIG ATT DU BÖRJADE MED TRIATHLON?

Efter att ha gjort en svensk klassiker så började jag fundera på triathlon då det kändes som nästa logiska utmaning. Jag anmälde mig till en crawlkurs och det var ett riktigt tragglande och jag fick inte simningen att funka och jag var jättenära att ge upp. Men som tur var anmälde jag mig till Borås simcamp och med Jonas och Jojjes hjälp lossnade det till slut med simningen. Detta ledde till min första triathlonstart 2015 (Tjörn triathlon). Det gick väl inte jättebra, jag kolliderade bland annat med en annan cyklist i en vätskestation och sprang till slut i mål med en del skrapsår.

HUR GICK FÖRRA SÄSONGEN?

Min plan förra säsongen var att köra så många klubbtävlingar som möjligt, men det riktigt stora målet var att åka till San Francisco och köra den legendariska simningen från fängelseön Alcatraz. 2020 blev istället året då det mesta blev inställt men jag åkte två vändor till Borås för Borås Swimrun Sprint Series samt att jag var både initiativtagare och finisher på 10000 meters utmaningen!

HUR SER DINA TRIATHLONMÅL FÖR KOMMANDE SÄSONG UT?

Där här säsongen så är mitt huvudmål Borås Triathlon fulldistans. Det känns extra kul då jag fyller 40 år den helgen också. Jag hoppas också på SM på olympisk distans i Stockholm, då jag har en anmälan från förra året som flyttas över till i år. Jag tror inte jag kommer få åka till USA i år och simma från Alcatraz så det äventyret får nog vänta ytterligare ett år. I övrigt så hoppas jag också att det blir ett antal Borås Swimrun Sprint Series under våren och sommaren.

HUR HAR DU LYCKATS HÅLLA MOTIVATIONEN UPPE UNDER CORONA, MED ALLT VAD DET INNEBÄR?

Helt ärligt så har träningen varit mitt verktyg för att hantera pandemin. Jag studerar på Universitetet och har haft hemmastudier sedan april förra året och att få sticka ut och träna 1-2 gånger om dagen är det som har gjort att jag inte blivit knäpp. Jag passade på att simma lite mer än vad jag brukar sommaren som var. Mina swimpants är min nya favoritutrustning, faktum är att det var nog dom byxorna jag hade på mig mest totalt sett i somras:)

PÅ VILKET SÄTT HAR COLTING BORSSÉN COACHING HJÄLPT DIG I DIN TRÄNING?

Colting Borssén har ett grymt träningsupplägg som går att anpassa till min unika vardag. Det har hjälpt mig otroligt mycket att inte behöva tänka själv. I övrigt så är det en fantastisk community som inspirerar och peppar och coacher som känns personligt engagerade i alla adepter.

VAD HAR VARIT DEN STÖRSTA UTMANINGEN I DIN TRIATHLONTRÄNING FÖR DIG OCH HUR HAR DU LÖST DET?

Min största utmaning har alltid varit och är fortfarande cykel. Jag har helt enkelt tränat för lite. Det är faktist någonting jag jobbar lite extra på nu när simhallarna är stängda. Jag har även investerat i ny snabbare cykel som förhoppningsvis ska hjälpa:)

BESKRIV DITT FAVORITPASS:

Öppet vatten simning i swimpants och handpaddlar. Jag är även väldigt förtjust i mina 18 mils rundor på cykel när jag cyklar och hälsar på släkten i Skövde på somrarna.

BÄSTA TRÄNINGSTIPS TILL NYBÖRJARE:

Att låta det ta sin tid, det är svårt i början.

BÄSTA PRYLTIPS TILL NYBÖRJAREN:

Det var en svår fråga, men jag skulle nog säga att investera i bra simutrustning. En bra våtdräkt och bra tekniska hjälpmedel att ha vid poolträning. Simningen tycker nog de flesta är svårast när man är nybörjare så att ha rätt utrusning är viktigt.

TRIATHLONMINNE JAG ALDRIG GLÖMMER:

Det är helt klart alla klubbkompisar som var på plats i publiken på löparbanan i Kalmar 2019. Oerhört trött och plågad fick jag hejarop, high-fives, och blev dessutom mottagen i mål av coach Jonas.

PROFILRUTA

  • Bor i: Kungälv
  • Yrke: Studerar till Idrottslärare på Göteborgs Universitet
  • Antal: Triathlon tävlingar: 8
  • Instagram: @johan_tri81

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.