Veckans Triathlonprofil – Arijola Delija

Arijola säger själv att hon sedan hon var ett litet barn alltid varit väldigt rastlös och haft svårt att sitta still. Efter en något misslyckad operation knäoperation 2015 som resulterade i att läkaren inte kunde garantera att Arijola skulle kunna gå smärtfritt igen, blev träningen hennes bästa vän. Hon vägrade att acceptera läkarens ord och satte som mål att göra en svensk klassiker när knät var tillräckligt friskt. Arijola är en mästare på att sätta höga mål och efter tre års daglig rehabilitering blev hon tillslut 2018 friskförklarad och 2019 gjorde hon sin svenska klassiker.

HUR KOMMER DET SIG ATT DU BÖRJADE MED TRIATHLON?

Jag har alltid älskat utmaningar och gärna något som just då känns omöjligt. Efter ha gjort en svensk klassiker och sprungit 2 marathon kändes Ironman ett naturlig nästa steg i träningen.

HUR GICK FÖRRA SÄSONGEN?

Tanken var att jag skulle göra en Ironman – Kalmar som blev inställt. Så jag skapade hemmagjorda utmaningar istället; 10 000 meter simning, ColtingBorssén Halv Ironman, Hemma Vätternrundan och även en cykelresa från Malmö till Kiruna samt besteg Kebnekaise när jag var i Kiruna.

HUR SER DINA TRIATHLONMÅL FÖR NÄSTA SÄSONG UT?

Just nu är planen att göra Ironman Kalmar men om pandemin tillåter hoppas jag att kunna göra mindre triathlon lopp också.  

PÅ VILKET SÄTT HAR COLTING BORSSÉN COACHING HJÄLPT DIG I DIN TRÄNING?

Framförallt att få ha strukturerad träning och väldigt mycket förståelse till varför de olika träningspass ska göras. Eftersom det är så många pass som ska genomföras har det underlättat att bara kolla på schemat vad man ska göra och sedan bara göra det. När man har haft nedgång har alla adepter varit fantastiska ha vid sin sida och bli inspirerad av. Sist men inte minst – Simlägret i Borås. Jag gick dit där jag knappt visste vad simtekniken Crawl var och kom hem där jag kunde få en plats i snabb banan i simbassängen.

Ett annat sätt som Colting Borssén hjälpt mig är utan tvekan att träna på känsla och inte på tid/antal kilometer. Förut har jag oftast träna mot att ha ett visst tempo eller att springa x antal kilometer. Att släppa all den pressen har gjort att jag tycker träningen är givande även om det känns tungt för stunden.

VAD HAR VARIT DEN STÖRSTA UTMANINGEN I DIN TRIATHLONTRÄNING FÖR DIG OCH HUR HAR DU LÖST DET?

När jag började var simningen största utmaningen. Mycket för att jag inte fick ihop Crawl och bröstsim gick för långsamt. Efter att ha varit simlägret i Borås och därefter lagt flera timmar i simbassängen lyckades jag äntligen knäcka koden.

BESKRIV DITT FAVORITPASS:

Långpassen utan tvekan. Passen där vi ska antingen springa eller cykla i mer än 100 min är för mig de passet jag mest längtar till. Jag gör oftast långpassen på söndagar och längtar till nästa, att få vara ute och träna på uthålligheten gillar jag väldigt mycket.

BÄSTA TRÄNINGSTIPS TILL NYBÖRJAREN:

Ha inte för bråttom att försöka nå en hög nivå, allt har sin tid Att springa 30min är mycket bättre än att inte springa alls. Det är aldrig värt att vara på gränsen att få skador. Hela syftet är att träna för att kroppen ska hålla längre.

BÄSTA PRYLTIPS TILL NYBÖRJAREN:

Ordentliga löparskor.

TRIATHLONMINNE JAG ALDRIG GLÖMMER:

Utan tvekan när jag gjorde min Halvironman för Colting Borssén. Första gången jag skulle göra den, så fick jag bryta efter ha cyklat 7mil, då jag började må dåligt. Men att sedan veckan efter få ge revansch, det var utan tvekan magiskt och jag fick tider som jag kunde drömma om.

PROFILRUTA

  • Bor i: Malmö
  • Yrke: Försäkringsrådgivare
  • Antal Triathlontävlingar: 0
  • Instagram: @arijola_

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.