Veckans Triathlonprofil – Johan Trouvé

Veckans Triathlonprofil Johan anser sig i sammanhanget lite äldre än många andra…..åldersmässigt och fysiskt, men inte mentalt. Med sina 60 år så har han hunnit fuska i mycket. Han har en varierande idrottsbakgrund, där han bland annat har spelat volleyboll på elitnivå under flera år. Sedan har han testat många andra idrotter som så många andra, det har varit allt från modern femkamp till alpin skidåkning. Johan är reservofficer från Fjälljägarna Arvidsjaur, där lades en bra fysisk grund och framför allt så lärde han sig att man klarar 120% mer än vad man själv tror och 240% mer än vad ens mamma tror….så den mentala delen fick en stabil grund att stå på. – “Det har jag med mig ännu idag”.

HUR KOMMER DET SIG ATT DU BÖRJADE MED TRIATHLON?

Vi är ett gäng killar, som snarare har blivit gubbar, som började med att göra Sverigeklassikern för 30 år sedan. Sedan gjorde vi hela klassikern vart femte år, för att se hur gamla vi har blivit, så jag är uppe i fem klassiker varav den senaste 2018. Det har gjort att vart femte år har träningsnivån varit betydligt högre än de övriga fyra åren. Vi har petat in något extra Lidingölopp eller Vätternrunda, samt även Åre Extreme. Efter 2018 års genomförande så bestämde vi oss för att hitta något ytterligare som höll oss igång till 2023. I en bastu efter några öl så blev det Ironman Kalmar, som var nästa utmaning. Efter några veckor valde någon att hoppa av idén, två valde att istället göra Nordensköldsloppet på skidor, så var vi bara två kvar som antog utmaningen IM Kalmar 2020!

HUR GICK FÖRRA SÄSONGEN? 

Jag hade tänkt att vara med i några mindre tävlingar för att få känna på upplägget, växlingarna, lära mig om intag av energi i form av vätska och föda; Borås, Varberg och Sala var inbokat. Men det blev inget av den saken. Jag har inte antagit några andra utmaningar under sommaren, istället är min utmaning att lära mig crawla, vilket jag aldrig före september 2019. Har efter två terminer insett att mitt vattenläge inte är det bästa och att äldre man och koordination inte är den bästa kombon…

HUR SER DINA TRIATHLONMÅL FÖR NÄSTA SÄSONG UT?

Jag har anmält mig till träningslägret på Playitas, som jag var med på nu i år. Det var verkligen bra och gav många nya tankar. Dessutom träffade jag många trevliga människor, som har inspirerat mig via FB-sidan under året. Tanken är att jag ska anmäla mig till minst tre mindre tävlingar innan IM Kalmar. 

PÅ VILKET SÄTT HAR COLTING BORSSÉN COACHING HJÄLPT DIG I DIN TRÄNING? 

Jag följer inte slaviskt programmet, men i stora drag. Det jag verkligen vill ge en stor eloge för, är uppbyggnadsträningen under hösten. Jag har alltid haft ”skador”/känningar efter långa löppass tidigare, men sedan jag började med att springa med Borgskalan i huvudet i skogen, så har jag inte haft några som helst problem.  Enorm skillnad och det har jag garanterat programmet att tacka för. Jag var med på ett simcamp och Playitas förra säsongen och de var mycket välorganiserade och jag träffade många härliga personer. CB-communityn är också mycket värdefull. Själv fick jag mycket stöd inför att jag skulle köpa tempo-cykel. Stort tack till alla som engagerade sig!

VAD HAR VARIT DEN STÖRSTA UTMANINGEN I DIN TRIATHLONTRÄNING FÖR DIG OCH HUR HAR DU LÖST DET?

Simningen har helt klart varit den största utmaningen då jag inte crawlat tidigare. Började lite med våtdräkt i havet…då flöt jag som en kork och det spelade ingen roll hur jag sprattlade, för jag tog mig ändå framåt. Sedan blev det en chock när jag kom enbart i badbyxor i inomhusbassängen….höll på att sjunka och tyckte jag såg samma kakelplatta på botten hela tiden! Sedan måste jag erkänna att bli kompis med styret på tempocykeln var inte så lätt det heller.

BESKRIV DITT FAVORITPASS:

Långa löppass i ”jägarväder” dvs pissregn eller snöblandat regn runt sjön Aspen hemma i Lerum. Totalt ca 1,9 mil och mycket kuperat, mestadels på grusvägar. Då får jag in ett avsnitt av ”Coltings nakna sanning”…börjar kunna reklaminslagen nu 🙂

BÄSTA TRÄNINGSTIPS TILL NYBÖRJAREN:

Förutom löppass i skogen under uppbyggnaden så är det väl att inse, löpningen på en IM kommer inte gå i 5 min tempo…så följ Borgskalan och hetsa inte, skaderisken är uppenbar om man är nära att spränga sig. Tävla inte med andra, utan utgå från dina egna framgångar och din egen utveckling!

BÄSTA PRYLTIPS TILL NYBÖRJAREN: 

För stora löparskor, både terräng och asfalt fick jag som tips, det är en tidig bra investering. Har hört att fötterna har ökat i volym efter cykelmomentet.

TRIATHLONMINNE JAG ALDRIG GLÖMMER:

Då jag inte har genomfört en IM, så får det bli ett tidigt minne från en hemmasnickrad triathlon; Aspenäs Triathlon i Lerum. Där minns jag att mina barn tyckte att jag såg ut som Janne Långben på julafton, när jag skulle växla från cykel till första stegen på löpningen.

PROFILRUTA

  • Bor i: Lerum
  • Yrke: VD på Västsvenska Handelskammaren
  • Antal Triathlontävlingar: Inga riktiga (3-4 st Aspenäs Triathlon), kvarterstävling när den startade för 20 år sedan.
  • Instagram: trouvejohan
  • Resultat: Inga, men hoppas på att ta mig i mål.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.