Veckans Triathlonprofil – Johan Holmberg

Veckans Triathlonprofil Johan är en 50år gammal bleking boende i Sollentuna tillsammans med sambo, tax och ibland sin 17 åriga dotter. Johan gjorde en ordentlig förändring i livet för snart 10 år sedan då han gick ner ganska mycket i vikt och började att springa. Så mycket att han tillslut gjorde illa ett knä och doktorn ordinerade därför annan träning och det var så Johan signade upp sig på en nybörjarkurs i crawl hemma i simhallen i Sollentuna. Nu är de fem kompisar i området som simmar tre gånger i veckan, ute på sommarhalvåret och intervaller i bassängen på vinterhalvåret.

Johan har egentligen ingen idrottsbakgrund över huvudtaget, utan har varit generellt ointresserad av sport och har sysslat med teater och musik i stället. Just nu tränar Johan ganska mycket med den enkla anledningen; För att må bra! Han är mitt uppe i “16 weeks of hell” och kämpar på i gymmet för att kunna köra för fullt med triahlonträningen efter det.

HUR KOMMER DET SIG ATT DU BÖRJADE MED TRIATHLON?

En av mina simkompisar var med i Ironman Kalmar 2019 och jag följde med spänning loppet via appen. Det var fruktansvärt spännande och jag började surfa på Coltingborssén och hittade coachingprogrammet. Jag tror jag signade upp direkt, mot bättre vetande; Jag skulle helt enkelt prova på Ironman 2020 i Kalmar. Trots mitt knä och cykla hade jag inte gjort.

HUR GICK FÖRRA SÄSONGEN?

Träningen drog igång i slutet av september förra året och jag minns att jag var på tjänsteresa i Seattle då. Det vill säga mina första joggingpass skedde tidiga mornar i Seattle City. Hade ingen känning i knät alls, men var väldigt försiktig i början och följde noga råden om att det var tiden i rörelse som var viktigare än hur långt jag kom. I slutet av november kunde jag och simkompisen Johan springa runt Edsviken, vilket är ganska exakt 21 km. Så långt hade jag ALDRIG sprungit förut i livet. Och knäna höll fint.

Efter att Corona slog till har jag genomfört några virtuella lopp; Vansbrosimningen 3K, Ironman Virtual Club (några event) och slutligen CB70.3. Supernöjd att ha genomfört CB70.3 helt själv hemma (bilderna här i artikeln kommer från den dagen). Regnet öste ner under simningen och cyklingen, men sen kom solen lagom till att jag gick i mål!

HUR SER DINA TRIATHLONMÅL FÖR NÄSTA SÄSONG UT?

Nästa år är jag anmäld till Ironman i Kalmar och jag drar igång träningen i december när jag är klar med “16 weeks of hell”.

PÅ VILKET SÄTT HAR COLTING BORSSÉN COACHING HJÄLPT DIG I DIN TRÄNING?

Jag tycker coachingprogrammet har varit kanon för min del. Bra upplägg som man kan genomföra och som blir gradvis tuffare. För min del som startade på noll avseende löpning och cykling passade det bra. Jag har varit med på ett simcamp också, vilket jag verkligen rekommenderar. Det var riktigt bra och väldigt roligt dessutom.

VAD HAR VARIT DEN STÖRSTA UTMANINGEN I DIN TRIATHLONTRÄNING FÖR DIG OCH HUR HAR DU LÖST DET?

Det är alltid tiden; Man måste planera och ha disciplin! Förra säsongen var det snöfritt för min del, vilket gjorde att jag kunde cykla ute en hel del, på mountainbike dock, men i alla fall. Jag steg upp tidigt och sprang och simmade växelvis. Jag utnyttjade mitt flexibla arbete med att få in pass mitt på dagen. Svårigheten var att få till gympassen, för det var inte så kul. Det har jag löst med att köra 16WOH i år först, och därmed fått en massa bra program att varva med under den övriga träningen.

BESKRIV DITT FAVORITPASS:

Alla pass är favoriter minuten efter de är klara! En timmes löpning i skogen när man känner att man får flow, är kanon. Eller första simningen ute efter att ha plaskat runt i en bassäng en hel vinter. Ljuvligt!

BÄSTA TRÄNINGSTIPS TILL NYBÖRJAREN:

Strunta i sträckan och fokusera på tiden du är ute, när du springer och cyklar. Helt plötsligt kommer hastigheten!

BÄSTA PRYLTIPS TILL NYBÖRJAREN:

En pulsklocka, trots allt!

TRIATHLONMINNE JAG ALDRIG GLÖMMER:

CB70.3 på hemmafronten!

PROFILRUTA

  • Bor i: Sollentuna
  • Yrke: Partneransvarig på Microsoft
  • Antal Triathlontävlingar: 1
  • Instagram: johanholmberg1

 

En tanke på “Veckans Triathlonprofil – Johan Holmberg

  1. Härlig story Johan, du kommer ha ett av de tjockaste pannbenen när du står på startlinjen och det största leendet när du springer i mål på IM Kalmar 2021! #lslk

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.