Veckans Triathlonprofil – Susanne Nilsson

Veckans Triathlonprofil Susanne provade i unga år flera idrotter och hon har alltid gillat att röra på sig i någon form. Hon tränade simning fram till att hon började högstadiet, vilket hon är tacksam för idag, då startsträckan att börja simma inte var lika lång som för en vuxen nybörjare.

-Hade jag fortsatt hade säkert tekniken varit bättre idag 😊

Under högstadiet var det inte så mycket idrott som var fokus, men senare mycket gruppträning på olika pass på gymmen och lite sporadisk löpning. När barnen kom blev det mer löpning, det var så enkelt att sätta på sig skorna och ge sig ut när möjligheten gavs. 2011 gjorde Susanne sin första halvmara och tyckte att hon var mogen nog att gå med i Team Blekinge löparförening och idag leder hon intervallpass i klubben ett par gånger i månaden.

HUR KOMMER DET SIG ATT DU BÖRJADE MED TRIATHLON?

I Team Blekinge som jag tävlar för är det flera som sysslar med triathlon, men jag hade väl egentligen inga tankar på att själv börja med triathlon. En kompis tyckte jag skulle börja, men jag var inte helt supertaggad för att ta mig till simhallen för att börja simma igen, tror att jag fick nog av simhallar i mina unga år. Det blev trots det ett inköp av simglasögon, men som hamnade i garderoben ett tag. Den där kompisen gav inte upp så jag hoppade på samma simkurs som henne för att lära mig simma på nytt. Jag var helt värdelös och orkade typ bara 25m först, men fixade 100m innan kursen startade och under kursen blev jag snabbt bättre både vad gällde fart och simsträcka. Öppet vatten med våtdräkt var ju bara ljuvligt!

Den där kompisen var fortfarande inte nöjd, nu var det ju bara att lägga till cykel också för att få ihop ett triathlon. Jag hade en hel del problem med skador och sprang därför väldigt korta sträckor så det där med cykel kändes roligt. Jag anmälde mig till Kalmar Mini Triathlon 2016 för att ha ett mål och mest för att prova på. Jag köpte ingen ny cykel för detta äventyr utan använde min gamla hybridcykel, det var ju enbart ett lopp. Mitt första cykelträningspass i maj slutade med katastrof då jag blev påkörd av en bil. Jag hade ändå lite tur i oturen och fick inga allvarliga skador, men det var som om all muskelstyrka i knäna försvann. Det var rehab flera gånger om dagen som gällde och jag var envis som attans, målet Kalmar Mini Triathlon fanns ju fortfarande kvar. Jag hann repa mig hyfsat, men var av förklarliga skäl inte så förberedd som jag hade tänkt mig. Jag stod där på startlinjen till slut i alla fall och lycklig när jag passerade mållinjen.

Kalmar Mini var superhäftigt på alla sätt, så efter det var jag helt klart fast och därefter blev det en ny racer. Gick även med i Karlskrona cykelklubb och även masters/triathlongruppen i Karlskrona Simsällskap. Nu tränas alla grenar och jag har hunnit med fler lopp.

HUR GICK FÖRRA SÄSONGEN?

Över förväntan! Min plan för förra säsongen var Jönköping 70.3, Holmsjö Triathlon Olympisk och Kalmar IM. Tävlingarna blev ju inte av så jag har inte testat mig själv, men träningsmässigt har det varit en fantastisk säsong. Jag har aldrig tränat så mycket och förbättrade mig både löpmässigt och cykelmässigt. Mitt lugna tempo i löpningen är snabbare än tidigare och jag känner mig starkare i cyklingen.

CB70.3 genomfördes tillsammans med några vänner. Det var tänkt som ett test, men vädret var uselt där den starka vinden var värst och påverkade alla grenar. Jag genomförde och fick ett kvitto på att Jönköping hade gått hur bra som helst om det hade blivit av.

HUR SER DINA TRIATHLONMÅL FÖR NÄSTA SÄSONG UT?

Nästa år, är året då man förhoppningsvis ska ta igen det man missade år 2020, så det lär bli Borås triathlon medeldistans, Jönköping 70.3, Holmsjö Triathlon Olympisk och Kalmar IM.

Mitt främsta och absolut viktigaste mål är att hålla träningen på en skadefri nivå så jag får möjligheten att uppleva tävlingarna. Har egentligen enbart ett tidsmål för 2021 och det är att köra Jönköping på en bättre tid än 2019. Hade jag startat 2020 hade det med all säkerhet blivit pers och en tid under 6h. Kalmar IM är absolut största utmaningen och jag hoppas verkligen att jag lyckas att ta mig i mål.

Ett annat mål är att bli tillräckligt bra på triathloncykeln så att jag börja använda den under 2021. Har bara kört några pass och backarna är en utmaning med den, annars ska det går bra.

PÅ VILKET SÄTT HAR COLTING BORSSÉN COACHING HJÄLPT DIG I DIN TRÄNING?

Inför förra säsongen hade jag sagt upp mig från mitt förra arbete och hade under hösten hur mycket tid som helst att träna på egentligen, men jobbsök med mera tog tid också. Jag mådde inte så bra mentalt och CB passen var nog det enda jag hade struktur på. Allt annat var en dimma, milt uttryck. Tacksam för att ni fanns med era coachingprogram!

Via CB får jag vägledning över hur mycket jag behöver träna för att ta mig runt en fulldistans och uppskattar tipsen från coacherna via filmer, poddar mm. samt tips från adepterna via Facebook gruppen. Gillar strukturen och flexibiliteten med att själv planera när passen för veckan ska utföras.

Playitas och Simcamp har jag inte haft möjlighet att följa med på. Simcamp hade jag gärna varit med på i december, men osäker på vad som händer med Covid…

VAD HAR VARIT DEN STÖRSTA UTMANINGEN I DIN TRIATHLONTRÄNING FÖR DIG OCH HUR HAR DU LÖST DET?

Jag kan helt klart bli bättre i allt och få bättre resultat fortfarande trots mina 47 år, men den största utmaningen som jag kämpar med hela tiden är att träna lagom på ett rätt och klokt sätt så att kroppen håller. Vet inte om jag är helt obildbar i detta då jag genom åren varit hos flera naprapater, osteopater och fysioterapeuter. Nu tror jag ändå att jag har hittat rätt sjukgymnast som förstår mig och jag tränar på att lyssna på vad kroppen försöker tala om för mig och inte bara rusa på för att det är kul.

BESKRIV DITT FAVORITPASS:

Den var svår! Jag älskar allt, men inte varje dag. Det beror helt på dagsformen, ibland kan en lugn löptur i skogen vara det bästa, en annan dag är det tuffa löp intervaller.

BÄSTA TRÄNINGSTIPS TILL NYBÖRJAREN:

Skynda långsamt, det vill säga, inte öka på träningsmängden för snabbt. Bättre att genomföra passet med mindre intensitet/belastning om man känner av något än att bli tvingad till längre vila. I värsta fall hoppa över ett pass och ta extra vila.

BÄSTA PRYLTIPS TILL NYBÖRJAREN:

Bra våtdräkt är viktigt! Prova om möjligt i vattnet innan köpet och lägg en extra slant vid behov. Jag fick ett hemskt tryck över bröstet av min första och hade alltid smått panik över andningen. Tog ett tag innan jag fattade att det var våtdräkten som inte passade och inte mig det var fel på.

Träningsklocka och cykeldator. Skönt att ha koll på distans, tempo och ibland puls under passets gång. Praktiskt med kartor och att kunna dela med sig av rundor.

TRIATHLONMINNE JAG ALDRIG GLÖMMER:

Kalmar Mini 2018 när jag supertaggad efter simningen tänker göra min snabbaste T1 någonsin och få en supertid totalt sett. Jag springer allt jag kan till min cykel tror jag, men inser att jag har sprungit fel, det vill säga, till andra sidan. Luften gick ur mig totalt och jag gav upp, men taggade till på nytt när jag greppade cykeln. Även om jag tappade mycket tid där så var det bara att göra det bästa av det. På marginalen blev det bättre än året innan, men inte särskilt nöjd förstås. Kalmar Mini 2019 missade jag när startskottet gick och blev lite efter de andra i simningen, marginellt kanske, men så dumt.

PROFILRUTA

 • Bor i: Karlskrona
 • Yrke: Administratör, Polismyndigheten
 • Antal Triathlontävlingar: 12st
  • Jönköping 70.3, Kalmar Mini Triathlon 2016-2019
  • Karlskrona simsällskap KM 2017-2019
  • Sparbanken Karlshamn Triathlon Sprint 2017-2018
  • Holmsjö Triathlon 2018-2019
 • Instagram: susanne.nilsson01 (dålig på att lägga upp något 😊)
 • Resultat:
  • 2019 Jönköping 70.3 – 6:14:40
  • 2019 Kalmar Mini Triathlon – 1:04:52
  • 2018 Karlshamn Triathlon Sprint – 1:20:49
  • 2019 Holmsjö Triathlon Olympisk – 2:48:45

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.