Veckans Triathlonprofil – Johan Pettersson

Hur kommer det sig att du började med triathlon?

Jag har haft många år med skador i både fötter, knän, höfter och rygg och där den ena skadan bara avlöst det andra. Under sensommaren 2017 blev jag tillslut tokig och bestämde mig för att ta i problemet. Jag LCHF-bantade bort nästan 20kg och började MTB-cykla regelbundet. En av mina vänner som tränade dagligen och körde IM Kalmar 2017 gav jag just då inte någon direkt uppmärksamhet till, men när jag satt på trainern en decemberkväll kom det bara till mig – “Jag skall ge mig själv en IRONMAN i 50-årspresent”.

Hur gick förra säsongen?

Huvudplanen för 2020 var Borås HIM sen Jönköping 70.3 och sedan toppa med Kalmar Ironman. Dessutom var planen att fylla på med småtävlingar där i mellan beroende på hur kroppen svarade.

Säsongen 2020 fick dock ett abrupt slut, för min del inte bara på grund av inställda lopp, utan då en gammal fallskada i höften sprack upp i april och satte stopp för all min löpning. Försökte mig ändå på en medeldistans i Bunn i Juli, vilken jag givetvis fick bryta på löpet.

Men jag blir lyrisk när jag tänker tillbaka på SIMSOMMAREN 2020 då jag utvecklades enormt mycket! Tidigare har jag gillat att simma men hela tiden haft med mig en obekväm känsla och räknat varje 50 meter jag simmade. Nu känner jag ett stort JA inför ett simpass, tänker snarare tid än meter nu, hinner jag simma 1 timme eller mer.

Fick ynnesten att hänga med på en 28k swimchallenge från Oskarshamn till Öland! Jag är enormt stolt över att jag lyckades simma 20k på detta äventyr. Ett stort äventyr som jag bär varmt med mig i mitt hjärta.

Hur ser dina triathlonmål för nästa säsong ut?

Jag vill få till en stabil triathlonsäsong, att känna att jag kan lita på kroppen.

Håller kroppen kommer jag att köra Borås, Jönköping och Kalmar plus ett gäng mindre tävlingar beroende på lust och tid.

På vilket sätt har Colting Borssén Coaching hjälpt dig i din träning?

Gemenskapen och programmen tillsammans, sporrar mitt engagemang och ger mig en ram att förhålla mig till.

Även att få se och höra vad som är normalt bra, dåligt, mycket och lite ger proportioner att arbeta med.

Playitas-lägret fångade upp gemenskapen till en helt ny nivå med nya vänner, där jag tagit några till mitt hjärta dessutom.

Vad har varit den största utmaningen i din triathlonträning för dig och hur har du löst det?

Att jag aktivt hela tiden måste lyssna på kroppen för att den inte skall gå sönder. Jag började glatt att bara fylla på med träningstimmar, var på kroppen har protesterat med en gång. Har tvingats släppa min iver och lärt mig från erfarenheter, fysioterapeuter, att snacka med andra och gjort fystester.

Beskriv ditt favoritpass:

Det är långpassen på cykel, dom gångerna när benen vill leverera mer än vad jag väntade mig.

Bästa träningstips till nybörjaren:

Skaffa träningskompisar, någon/några att aktivt träna med och snacka träning med.

Bästa pryltips till nybörjaren:

Se och snacka med flera träningskompisar varför dom just använder det dom har. Väldigt lätt att snubbla över prylar som är sådär bra.

Triathlonminne jag aldrig glömmer:

Det är från 2019 på cykeldelen i Karlsborg Triathlon, när himlen öppnade sig, regnet studsade på asfalten och åskan var över mig och slog ner runt omkring mig. Asatron var ett faktum där och då, Tors hammare svingades på ordentligt. Det blev en mycket mäktig upplevelse att samtidigt när jag mata på allt vad benen hade få vara med om detta vädret.

Profilruta

 • Bor i: Frufällan, Borås
 • Yrke: Finsnickare
 • Antal triathlontävlingar: 6
 • Instagram: Johan_D_Pettersson
 • Resultat: Typ alltid bland de 20% sista

 

 

3 reaktioner till “Veckans Triathlonprofil – Johan Pettersson

 1. Jätte kul Johan, då gick vi nästan samma resan 😉 roligt att se att inte bara jag är så galen i huvud. Heja på dig. kanske ses vi på någon tävling eller i playitas

 2. Imponerande prestation!
  Underhållande läsning av dagen-efterupplevelser i trapporna, hade gärna sett det😊
  Pussar o kramar från mams o moster Agneta.

 3. Tänk vad bra idéer man kan få av ett litet pass på trainern😄. Karlsborg var något speciellt väder mässigt ,minst sagt⛈☄.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.