Veckans Triathlonprofil – Johan Gerdvall

Johan simmade fram tills han var 17 år, därefter blev det innebandy och windsurfing under ett antal år. Sedan slutet av 90-talet började han träna/tävla MTB och senare även landsvägscykel, vilket han höll på med under flera år.

Därefter under ett antal år som ledare/fystränare inom fotboll och hockey där hans barn var aktiva.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?

Det började med en vadslagning på en kräftskiva att jag skulle genomföra en Ironman men sedan dröjde det flera år innan jag bestämde mig för att börja träna/tävla i triathlon.

Under en vandring till toppen av Kilimajaro hösten 2015 träffade jag några som hade precis genomfört Ironman Kalmar och de inspirerade mig att ta mig i kragen och testa. Anmälde mig till Ironman 70.3 Jönköping och började med mer strukturerad träning för simning, cykling och löpning.

Hur gick förra säsongen?

Överlag så gick det bra och lyckades utveckla mig ytterligare från föregående år. Hade två stora mål som jag nästan lyckades med. Under 3:20 på Stockholm Marathon(ville slå svärfars tid) och en tid på Ironman Kalmar kring SUB 10 timmar. Lyckades med att få 3:19 på Marathon och 10:25 i Kalmar. Fick lite magproblem på löpning som gjorde att jag inte lyckades fullt ut. Körde även Ironman Nice i juni som var en rejäl utmaning då det var extremt varmt som gjorde att det blev mer utmanande än vanligt. Fantastiks simning där jag gjorde min bästa simsplit 1:01, cyklingen var en rejäl utmaning i solen.

Hur ser dina triathlonmål för nästa säsong ut?

Ibland måste man våga och utmana sig själv. Har funderat länge på om jag skulle dela mitt kommande mål eftersom när man gjort det så ökar pressen på en själv. Har haft som en långsiktig mål att försöka kvala in till Ironman Hawaii det år jag blir 50, ett otroligt tufft mål men vem kommer ihåg en fegis.

Inser att det krävs fortsatt ökat fokus på träningen men också en stor portion tur för att få möjligheten. Framför allt behöver jag bli en snabbare cyklist samt hålla ihop löpningen. Planen är att i Kalmar nästa år försöka kvala in och inför detta tävla Ironman 70:3 Jönköping som uppladdning. Har inte fått en 50-års kris utan mer en ambition att visa att det går att peaka i en mer ”mogen” ålder.

 På vilket sätt har Colting Borssén Coaching hjälpt dig i din träning?

En trygghet och ett lugn i sin träning. Man vet att följer man planen så kommer de ge resultat senare under året. Bättre struktur och planering för de tre olika grenarna. Dessutom en grym Community och coacher på träningsläger och under tävlingar.

Vad har varit den största utmaningen i din triathlonträning för dig och hur har du löst det?

Alltid svårt att hitta en bra struktur med planering av träning eftersom man tvingas att arbeta 🙂 samt en del utmaningar att få in de långa cykelpass under våren/sommaren. Men man får vara flexibel i sin planering så löser det sig på ett bra sätt och har ändå hittat en bra balans med att träna innan jobbet, på lunch och sena kvällar för att lösa livspusslet

Beskriv ditt favoritpass:

Gillar verkligen att träna i värme och spelar inte så stor roll vilken gren som tränas. Dock gillar jag att köra intervallpass när man känner att man kan trycka på.

Bästa träningstips till nybörjaren:

Stressa inte med träningen. Utveckling och resultat kommer med tiden och glöm inte att lyssna på kroppen

Bästa pryltips till nybörjaren:

Pulsklocka tycker jag är viktigt för att kunna följa utveckling i träningen. Dock så ska man inte följa den slaviskt utan bra combo är att träna med känsla och pulsklocka. Sedan är en bra våtdräkt viktigt tycker jag så lägg gärna en extra slant på detta från början.

Triathlonminne jag aldrig glömmer:

Publikstödet och målgång i Kalmar är grym och den känslan glömmer man inte. Ett minne dock inte det bästa kanske är löpningen på Ironman Nice och hur kroppen bara ”stängde av” i extrem värmen.

Profilruta

 • Bor i: Hallsberg
 • Yrke: Chef Bemanningsplanering
 • Antal triathlontävlingar: 11
 • Instagram: @gerdvall70
 • Resultat:
  • IM 70:3(5:00:47)
  • IM 140:6 (10:25)
  • 5 km(19:30)
  • 10km(44:26)
  • Halvmaraton(1:34)
  • Marathon 3:19
  • Vätternrundan 8:27

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.