Veckans Triathlonprofil – Håkan Berg

Håkan spelade som ungdom handboll Guif, tills en bakre korsbandsskada satte stopp för karriären. Det skedde i övergången till senior och man opererade och lagade inte den typen av skador på den tiden, så satsning lades ner. Håkan gjorde en liten comeback efter 5år i annan förening i några år och efter det har han bara spelat innebandy och rinkbandy på motionsnivå.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?

Resan startade med att jag blev inspirerad och peppad av Lotta Bengtsdotter, en vän som bor i Seoul och kört ett antal IM runt om i världen och som dessutom har barn som tävlar för Sveriges landslag i triathlon. I samma veva så fick vi en ny VD som jobbat på triathlonförbundet och han såg till att alla fick lära sig att simma om man ville och det var nog det som knöt ihop säcken. Efter de så var jag ju tvungen att testa en triathlon och anmälde mig till Saltarö Ultimate som blev en chock, jag hade missat att det var en “extrem” triathlon med att hasa nerför berg osv. Men jag tyckte att det var sjukt roligt ändå och fastnade väl lite där, samtidigt som jag lyssnade på Jonas poddar jämt och så var man fast…

Hur gick förra säsongen?

Förra året var min coachstart och körde därför bara olympisk på Hallsta triathlon (dagen efter Stockholm maraton) och tog den som en ren träning inför IM Kalmar. Sen var det IM Kalmar och träningen flöt på utan skador pga ett väldigt bra sammansatt program anser jag. Träningstiden fanns inte riktigt som planerat när sommaren kom pga sjukdom i familjen. Så jag ändrade lite målsättning inför starten från de 13tim som var ett inre mål till att ta mig i mål bara. Sprang in på 12:17:18 och är väldigt nöjd med det.

Hur ser dina triathlonmål för nästa säsong ut?

2020 startar med Playitas i mars, troligtvis Hallsta triathlon som träning och bokad på Halv IM i Borås och Jönköping.

På vilket sätt har Colting Borssén Coaching hjälpt dig i din träning?

För mig har det varit en otrolig inspiration och ett stort engagemang från alla i Colting Borssén. Träningsupplägget (schemorna) är ju det bästa som har gjort att man inte skadat sig eller varit sjuk sedan man började med de. Kopplingen till Jonas och mat har ju även den gjort susen så att man generellt mår bättre och orkar mer samt givetvis tappat 10kg socker/kolhydrater. Sen måste jag rekommendera pre-camp och Playitas som har varit stor del i min inspiration att hitta energi till många timmars träning.

Vad har varit den största utmaningen i din triathlonträning för dig och hur har du löst det?

Simningen har varit en utmaning för mig som nybörjare med crawl och dessutom när tillgången till bassäng varit besvärlig med dåliga öppettider på morgon och kväll som begränsat träningen.

Beskriv ditt favoritpass:

Tempopass är min favorit, t.ex BASTARD BRICK 60 km cykling i tävlingsfart eller strax över +10 km löpning i tävlingsfart.

Bästa träningstips till nybörjaren:

Följ schemat slaviskt så kommer man in rätt och håller sig frisk och hittar ett sätt att titta på serie när man kör på trainern i några timmar.

Bästa pryltips till nybörjaren:

Garmin på arm och cykel ger mig inspiration och inplastade scheman till simning

Triathlonminne jag aldrig glömmer:

Borås triathlon för 2år sen då jag kraschade i hög fart innan vändningen med cykeln, men som tur var så blev det inte så mycket skador förutom skadorna jag fick av att sopa asfalten med min kropp. Att sen cykla 4,5mil till och springa en halvmara i 32gr värme var ganska jobbigt.

Profilruta

  • Bor i: Eskilstuna
  • Yrke: Tekniskt affärstöd Sälj, Fibra AB
  • Antal triathlontävlingar: 5
  • Instagram: hakan_berg67
  • Resultat: IM Kalmar 2019 12:17:18

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.