Veckans triathlonprofil – Överlevaren Tina Arenstig

Tina Arenstig är en 46 årig gift fyrabarnsmor som är uppvuxen i en akademisk familj där idrott inte varit särskilt viktigt. Idrott har trots det alltid varit en självklar grundsten för Tina från 6 års ålder. Under uppväxten i Halmstad var det bordtennis och fotboll som gällde. Pia Sundhage var hennes stora idol och senare även coach och drivmotor. Tina var den där pojkflickan som sprang på by-landsvägarna till och från (7 km en väg) fotbollsträningarna oavsett väder. Cyklade ibland. Tog dykarcertifikat under mitt utbytesår i Australien. Fotboll på hög nivå blev senare korpfotboll som sedan blev innebandy, styrketräning och löpning under studietiden. Mellan barnafödande och samtidigt kämpa sig kvar med arbete, karriär och familj kräver disciplin och planering så löpning slutade aldrig Tina med. Kort ställtid. Enkel utrustning. Energihål som aldrig sinar.

HUR KOMMER DET SIG ATT DU BÖRJADE MED TRIATHLON?

Ja herregud. Det blev en krokig väg till triathlon och i mitt fall tävlingen Ironman i Kalmar.

Min man tränade för Ironman 2016 och fick dessvärre hjärtmuskelinflammation någon månad före tävlingen. Vi åkte ner ändå för att heja på våra vänner och kunde inte i vår vildaste fantasi ana att vi skulle få vara med om en så unik folkfest. Maskinen Ironman liknar inget annat jag varit med om.  Där och då, på Heroes hour, bestämde jag mig för att år 2017 ska jag stå på startlinjen i Kalmar.

Året 2017 kommer jag aldrig att glömma. 10 veckor före start var det min (o)tur. Jag drabbades av SIPE under ett simpass i öppet vatten. Lungödemet utvecklades snabbt och blev fullminant med rosa sputum och flukturerande medvetande. Dödsångest och bröstsmärta. Liggandes i 14 gradigt vatten. Kommer ihåg att jag frös och var så himla rädd. Livet gick i repris. Ambulanstransport till Akademiska sjukhuset och intensivvård i fyra dygn. Det blev en tuff tid för min man och barn. Mina arbetskamrater på ambulansen fick hämta sin svårt sjuka kollega. Uppkopplad till maskiner som väser och piper. Jag klarade mig tack vare en handlingskraftig träningskamrat som kunde ”bogsera” in mig och samtidigt ropa på hjälp till några fiskare på klipporna. Läkarna säger att jag hade stor tur. Svensk intensivsjukvård ÄR i världsklass. Det blev en lång sjukskrivnings -och rehabiliteringsperiod. Drömmen om en Ironman dog där och då. Trodde jag. Blev dirigerad till en privat psykolog specialiserad på ”överlevare efter traumatisk händelse” . Vår relation avslutade han med att utmana mig: ” Tina du måste bestämma dig nu, för hur du vill leva”.

Ett år senare (2018) blev det ytterligare en trip till Kalmar. En minisemester på vår 10 åriga bröllopsdag. Där och då insåg jag att nu har jag varit åskådare i TRE år på rad. Det funkar inte längre.

– “Anmälan till Kalmar 2019 kändes självklart!”

Fredrik, min man, har aldrig sagt (som många i min närhet) att ”du måste släppa det där Tina. Det är inte hälsosamt med den typen av fysisk träning”. Tvärtom-han har varit min största supporter och tagit mycket av sin triathlontid åt sidan för min skull.  Han har köpt cykel och större våtdräkt, lagt barn och sett till att det finns varm mat till mig när jag kommit hem sent från träning. Benmassage på kvällarna. Uppmuntrat och puttat. Frusit i vattnet när jag påbörjat min långa resa att bara kunna få på våtdräkten igen och börja vattenträna. Den här gången gick det bättre.

HUR GICK FÖRRA SÄSONGEN?

Förra säsongen 2018/19 gick under arbetsnamnet Projekt Fenix.

  • Syfte: Leva fullt ut med triathlonträning i fokus.
  • Mål: Målgång i Kalmar 2019, tiden helt oviktig.
  • Resultatet blev över förväntan, tid: 12:18:20.

Största vinsten: Tog min plats i vattnet.

Det blev även två träningstävlingar inför Kalmar. Olympisk distans i Uppsala och medeldistans i Vansbro. Det byggde självförtroende och var otroligt roligt. Fick nya tävlingskompisar och ett ovärderligt utbyte av tips, trix och pepp.

HUR SER DINA TRIATHLONMÅL FÖR NÄSTA SÄSONG UT?

Triathlon mål 2020 är Kalmar. Räknar och drömmer vidare. Visst måste det gå att komma under 11:45:00?! Kan nog kapa tid på simningen och löpningen. Bättre T1 och T2.

Sen finns det ett mål till…

År 2023 när jag fyller 50 år ska jag sikta mot Hawaii i min agegroup. ANYTHING IS POSSIBLE.

Jag hoppas att jag får träffa några av er i Vansbro. Planerar att avsluta säsongen på hemmaplan med den årliga Mantra Sport KM sprint där jag brukar få ”ansöka” om tidsbegränsat (1 dag) hedersmedlemskap. Kom 2:a i damklassen i år, vinst som gäller 2020. Jag har anmält mig till disktjänst, så jag har goda förhoppningar att få delta nästa år också.

PÅ VILKET SÄTT HAR COLTING BORSSÈN COACHING HJÄLPT DIG I DIN TRÄNING?

Ni har hjälpt mig att spränga gränser både fysiskt och psykiskt.

När jag letade efter rätt träningshjälp och läste om CB coaching kände jag intuitivt stort förtroende för upplägget och Jonas och Jojjes erfarenhet och framtoning. Jag gillar struktur och ramar med möjlighet att lägga upp veckans träning så att det passar livet. Att det finns ”utrymme” för sjukdom gör programmet komplett. Det har överträffat mina förväntningar och jag har lärt mig massor. Kroppen har klarat träningsmängden utan skador.

Coachningen under Ironman Kalmar dagarna onsdag-söndag måste lyftas också. Herreguuud va proffsigt med föreläsningar, frukost, diplomutdelning mm. Att även ha tillgång till en makalöst skicklig och varm människa som allkonstnären Olle vars händer kan väcka döda. Har aldrig haft en så bra rygg och höfter som efter hans behandling. Vilken annan coaching erbjuder sina adepter det?

Sist men inte minst-själva tävlingsdagen. Att bli coachad fysiskt PÅ LÖPARBANAN måste vara mer eller mindre unikt. I alla fall för en amatör som jag.

En stor och oväntad bonus var mina fina klubbkompisar, gemenskapen i klubbens community och på tävlingarna. Helt fantastiskt faktiskt.

Som Guldmedlem vet jag att det är fullt möjligt att nå mina nya mål för 2020 och om jag håller hälsan även målet för år 2023 😉

MINA BÄSTA TRÄNINGSTIPS TILL NYBÖRJAREN

Sätt ett tydligt mål, berätta för omvärlden om målet. Gör en plan och följ den.

Ta hjälp av en coach (företrädesvis CB Coaching) och framför allt, skaffa en träningskamrat som du delar glädjen och kampen med. Någon som utmanar och inspirerar dig, som får dig att göra de där passen som du annars hoppar över. För mig blev den träningskamraten min man Fredrik.

Det är en prylintensiv sport vilket är kul men det kan bli dyrt. Köp begagnat tex genom facebooks: Köp och sälj-Triathlon. Det finns bra grejjer där och min erfarenhet är att triathlonfolk kan man lita på.

Lyssna på coacherna och gör som de säger, de har alltid rätt 😊;

  1. Simning: Make your place!
  2. Cykling: Cykeln ska inte pyntas med energibars.
  3. Löpning: Ibland känns livet extra intensivt…

MIN BÄSTA TRIATHLONPRYL

Min gamla starka stryktåliga och envisa kropp. Den tog revansch och levererade.

BÄSTA PRYLTIPS TILL NYBÖRJAREN

Safety buoy

TRIATHLONMINNE JAG ALDRIG GLÖMMER

Startskottet i Kalmar. Så nära livet. Kände en sådan innerlig tacksamhet. Förmånen att få vara med den dagen var inte självklar.

Det minnet konkurrerar med;

Vansbro kl 22:00 kvällen före start när jag skulle preppa utrustningen med nummerlappar. Upptäcker att det står ”Thommy ”på nummerlappen. Ringer hem till Fredrik och vrålar. Fredrik fick köra från Uppsala mitt i natten för att hinna fixa med allt timmen före start. Ångest då men kul efteråt. 

PROFILRUTA

  • Bor i: Uppsala.
  • Yrke: Ambulanssjuksköterska och verksamhetsutvecklare som numera jobbar som patientsäkerhetssamordnare.
  • Antal Triathlontävlingar: 4st
  • Instagram: Följ gärna mitt och Fredriks gemensamma Instagram: @arenstig

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.