Veckans Triathlonprofil – Möt Åsa Nilsson som kvalade till Hawaii i sin första Ironman

Veckans Triathlonprofil Åsa Nilsson har alltid varit aktiv, både som barn/ungdom och i vuxen ålder. Med en pappa som var väldigt idrottsintresserad så blev det att hon provade på allt från simning (här var hon rätt duktig under några år i sin tidiga ungdom), till innebandy, fotboll, ridsport, badminton, längdskidor och utförsåkning mm. Som vuxen så har Åsa tränat relativt regelbundet, med några uppehåll när barnen var små. Hon fastnade i gruppträningscirkusen och det blev mest spinning, bodypump, cirkelträning, yoga, boxning osv.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?

När jag närmade mig 45 så kände jag att kroppen började protestera mot den träning jag utsatte den för. Jag fick ont i lederna när jag körde bodypump, cirkelträningen kändes bara hetsig och stressig, spinning funkade men det var inte så roligt längre. Löpning fanns inte på världskartan, jag som är både stor och klumpig.

Hur som, där och då så började jag fundera på att göra en Ironman. Kunde det vara möjligt att en 45-årig kvinna skulle kunna göra en Ironman? Lusten och längtan blev bara större och större. Jag kunde ju simma, tyckte jag själv. Jag kunde ju cykla, iaf på spinningcykeln. Men springa, fy fan!!

Nåväl, i januari 2016 tog jag min baddräkt och begav mig till badhuset för vuxencrawlkurs och där kom jag i kontakt med Luleås superkvinnor, triathleterna. Full av beundran stod jag och tittade på hur dom simmade längd på längd i ett vansinnigt tempo. Kursledaren för vuxencrawlkursen tittade på oss och sa – Så där duktiga blir ni aldrig!! Han sa det till fel person och vid fel tillfälle. Våren 2016 köpte jag en landsvägsracer och började cykla, sjukt långt, säkert 4 mil i ett sträck. Jag köpte springskor och skulle börja springa, men det dröjde lite innan jag kom igång med det. Kanske sprang jag 5 mil innan det var dags för tävlingsdebut.

Efter att ha gjort Stockholm Triathlon 2017 så bestämde jag mig för att det var dags att anmäla sig till en riktig Ironman-tävling. Mina supersimmar-kompisar pratade om Kalmar så det blev det självklara valet. När anmälan väl var inskickad insåg jag ju att det här fixar jag inte själv. Hur gör man ett träningsschema för en Ironman?? Jag satte igång och Googlade. Efter mycket jämförande så föll valet på ColtingBorssén och det har jag inte ångrat en enda gång.

Hur gick förra säsongen?

Förra säsongen gick helt enligt plan. Lite snabbare, lite starkare, lite äldre och lite snyggare!!

Jag är så nöjd med båda säsongerna tillsammans med Jonas och Jojje.  Att känna hur man utvecklas som människa och blir starkare i både kroppen och knoppen är en skön känsla.

Hur ser dina triathlonmål för nästa säsong ut?

Säsongen 19/20 har jag siktet inställt på 70.3 Jönköping. Jag tar ett sabbatsår från full distans för att försöka få upp lite tempo i kroppen. Målet i Jönköping är att göra en bättre tid än min dotter 😊. Hon har fått startplatsen av mig i födelsedagspresent och kommer att göra allt hon kan för att sätta mamma på plats. Både jag och Carolina kommer att tävla för ColtingBorssen och det ska bli så roligt att få ha henne med och att få hänga med er alla CB:are under kommande säsong. Förutom Jönköping så har jag tänkt köra 70.3 Ironman Mallorca och Borås Triathlon (det är hög tid att någon representerar Norrbotten i Borås😊). Om jag bott längre söderut så hade jag gärna utmanat resten av klubbkompisarna om klubbmästartiteln.

På vilket sätt har Colting Borssén Coaching hjälpt dig i din träning?

Colting Borssén Coaching har varit helt avgörande för mina prestationer. Jag hade aldrig kunnat göra ett sådant väl genomtänkt och anpassat träningsprogram själv. Tack vare CB har jag lyckats hålla träningen på en sådan nivå att min kropp är hel och stark. Programmen har hjälpt mig att planera mina veckor och på så sätt har jag fått ihop familj, studier och jobb. Nu ska man ju komma ihåg att jag inte har några små barn som kräver uppmärksamhet utan jag kan styra min tid väldigt mycket själv.

Vad har varit den största utmaningen för dig i din triathlonträning och hur har du löst det?

Den största utmaningen har varit att övertyga mig själv om att jag faktiskt kan springa. Jag har jobbat enormt mycket med min löpning, både mentalt och fysiskt. En annan utmaning har varit att inte skuldbelägga mig själv för ett uteblivet pass. Jag får då och då påminna mig om att världen inte går under om jag behöver hoppa över eller korta av ett pass om det är så att ”livet” kommer emellan.

Beskriv ditt favoritpass

Oj, jag har så många favoritpass. Pratar vi simning så gillar jag passet där vi simmar ett antal varv av 4x50m följt av 50m lugnt med dolme. Alla typer av cykelintervaller gillar jag, ju svettigare desto bättre. Bästa löppasset är det löppasset som blir av. När man kommer tillbaka efter ett löppass och känner att kroppen skulle kunna springa hur länge som helst, det är det bästa löppasset.

Bästa träningstips till nybörjaren

Skynda långsamt, du hinner bli trött. Jämför dig inte med någon annan än med dig själv och kom ihåg DU är bra precis som just du är!!

Bästa pryltips till nybörjaren

Köp en riktig cykel. Jag hoppas att min dotter inte läser detta för hon har fått min gamla landsvägscykel och jag hoppas att hon ska cykla på den i Jönköping………skratt!!

Triathlonminne jag aldrig glömmer

Målgången i Kalmar 2018, Jojje tar emot i målområdet och han frågar hur det gått. Jag svarar att jag tror att jag vunnit min age-group. Jojje kollar Ironman-appen och det stämmer, jag är först i tantgruppen.

Målgången på Hawaii samma år, magiskt!!!! Jag är så trött, jag springer eller går eller springer. Jag ser målet, där kom den mjuka röda mattan, folket sträcker ut sina händer och jag gör high five med så många jag bara kan, jag är framme vid portalen, jag knäböjer, kysser den röda mattan och hör

Asa you are an Ironman, jag gråter, fullkomlig lycka, jag har gått i mål på Ironman Hawaii. Medaljen om halsen, en filt om axlarna och en fantastisk funktionär som lotsar mig genom målområdet. Försöker få i mig vätska och någon form av mat, det går inte. Vart är mitt supportergäng?  Skyndar ut i folkhavet, söker, där där är dom!! Äntligen får jag krama de som servat mig under hela vistelsen på Hawaii, det mest professionella oprofessionella teamet på hela ön.

Profilruta

Bor i: Luleå

Yrke: Läser till Ekonom

Antal triathlontävlingar:

  • 2017 Boden triathlon sprint. Min allra första tävling!  Bröstsimmade i ren panik, cyklade utan att komma någonstans och sprang som om jag hade bly på fötterna 😊
  • 2017 Stockholmtriathlon olympisk. Mitt mål med denna tävling var att kunna simma lugnt och kanske till och med crawla hela vägen, vilket jag lyckades med men simmade ett par hundra meter extra. Cyklade grymt bra på min landsvägsracer med tempopinnar och sprang en HEL mil utan att GÅ!!
  • 2018 Ironman Kalmar. Här var målet att få gå i mål och att sen få kunna säga att jag är en Ironman. Att jag sen fick gick i mål som etta i min age-group 50–54, det var helt galet. Tiden 11.09.57
  • 2018 Ironman Hawaii. Vilken ära, vilken upplevelse, vilket arrangemang. Jag är så glad över att jag har fått uppleva detta fantastiska äventyr och att jag fick dela det med tre av de personer som står mig närmast, min sambo, min syster och hennes man. Tiden i mål blev 12.43.54
  • 2019 Ironman 70.3 Mallorca. Semestertävling, träningstävling eller bara ha kul. Jag lärde mig en sak, hoppa inte över drickat!! Tiden 5.57.59
  • 2019 Boden Triathlon sprint. Slutade på en tredjeplats totalt (damer och herrar)
  • 2019 Ironman Kalmar. Målet för årets tävling var att göra det snabbare än ifjol, gärna under 11 timmar. Tiden blev 10.57.58 och en tredje plats i age-group 50-54.

Instagram: asalotta68

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.