Fråga läkaren: Hur träna med knäartros?

Fråga:

Jag har knäartros samt skadad menisk och ledband.
På insidan så är det inte många millimeter mellan kotorna.

Det råd jag fick var att anpassa vision med förutsättningarna.
Med andra ord så har jag sänkt ambitionsnivån och håller lägre löphastighet.
Samt såklart tränar med förnuft.

Men dock så har jag märkt att jag blivit starkare i knäet och känner mig lite stabilare i år jämfört förra året då knäet kraschade.

Nu till mina svåra frågor!
Jag tränar för Ironman!
Finns tips eller råd jag ska tänka på för löppassen?
Tips och råd till styrketräningen?

 

Doktor Mattias Lejon svarar:

Knäartros är onekligen suboptimalt om man ska springa Marathon på asfalt, men man kan göra en hel del som gör att det förhoppningsvis kan funka ändå. Det viktigaste är att göra som jag tycker det låter att du gör – anpassa träningen och om det blir sämre – förändra. Det som driver en artrosutveckling (brosknedbrytningen) involverar inflammation. Inflammation gör ont, ger svullnad och kan ge nattlig värk. Jätteviktigt att du undviker sån träning som gör att inflammation blossar upp. Nattlig värk är ett tecken som du ska ta på allvar. Lite stelhet/obehag efter längre pass som snabbt går över kanske kan vara acceptabelt. Likaså om du ofta behöver ta NSAID-läkemedel (antiinflammatoriskt, tex Voltaren, ipren, pronaxen) ska du nog ändra träningen.

 

Mitt generella råd till dig är att vara mycket noggrann med styrketräning: satsa gärna på vanliga “basövningar” som knäböj men också balanserat med övningar för baksidan, tex https://www.youtube.com/watch?v=Q7t-V7GHgBM

Löpträna mest på ojämna underlag.

Vanligaste platsen där artrosen är sämst är med benet i ganska sträckt läge. Det kan därför vara klokt att försöka träna så mycket som möjligt med benet i ett mer flekterat/böjt läge. Jag tycker därför att det brukar vara bra att köra löpträning (intervallerna) i en ganska brant uppförsbacke för att ha benet mer böjt. Att försöka gå med benen i lätt böjt läge hela dagarna vore nog också bra, men det ser lite konstigt ut 🙂

Hoppas detta kan vara lite till hjälp och lycka till!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.