Veckans Triathlonprofil vann sin klass i triathlondebuten – Möt Alexander Lindblom

Alexander har spenderat många av sina ungdomsår i ishallen och spelade fram till 18-årsåldern ishockey på elitnivå. Efter ett långt uppehåll började han i senare ålder med konditionsidrott och köpte sin första landsvägscykel 2013. Men det var inte förrän 2016 som satsningen blev seriösare och det var starten på den Svenska Klassikern.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?

Jag har alltid gillat att cykla och springa och träning i allmänhet, men i början på 2016 sprang jag över en intervju med ingen mindre än vår svenska triathlon-profil Jonas Colting i tidningen Café . Det väckte en nyfikenhet och ett intresse. Det stora målet blev då, och är fortfarande, en Ironman. Idag är jag såld på sporten och den allsidiga träningen som triathlon ger.

Hur ser dina triathlonmål för året ut?

Fortsätta min resa mot den bästa triathleten jag kan bli.

Planerade tävlingar under året är Borås Triathlon i början på juni och stora målet är Ironman Frankfurt i slutet på juni.

På vilket sätt har Colting Borssén Coaching hjälpt dig i din träning?

Colting Borssén Coaching har hjälpt mig att strukturera upp min träning och lärt mig att kontinuitet är nyckeln till framgång.

För mig har tydliga mål och ett strukturerat träningsschema bibehållit glädjen och motivationen uppe genom höst- och vintermånaderna.

Vad har varit den största utmaningen i din triathlonträning för dig och hur har du löst det?

Med höga ambitioner så tenderar man att tänja lite för mycket på gränserna och inte alltid lyssna så noggrant på kroppen, det var en stor utmaning det första året som adept hos CB. Det året drogs jag med många småskador.

En annan stor utmaning är såklart att få ihop hela livspusslet med flickvän, vänner och mycket resor i jobbet.

Där kommer man väldigt långt med bra kommunikation och att försöka integrera dina nära och kära i din “satsning”. Jag har blivit vän med min morgontrötta sida, är träningen gjord innan jobbet finns massor med tid för andra fritidsintressen.

När jag har varit ute och rest i jobb har jag försökt att vara strategisk i mina hotellval och letat upp simhallar i närheten. Simkläder tar ingen plats och löpbandet på hotellets gym blir din bästa vän. Reser du med en kollega så är det viktigt att ha bra kommunikation.

Ett exempel från förra våren var då jag och min kollega var på en tjänsteresa i Danmark, då hade jag varit på CB coachings träningsläger i Borås så all utrustning var med.

På färjan mellan Helsingborg och Helsingör bytte jag om till cykelkläder så att jag var ombytt och klar. Med fem mil kvar till hotellet bad jag min kollega släppa av mig så jag kunde cykla mitt intervallpass till hotellet. Det blev en magisk cykeltur en klarblå vårkväll på helt nya vägar. Nu säger jag inte att du ska ta med dig cykeln på dina tjänsteresor, men med lite fantasi och planering så är ingenting omöjligt.

Beskriv ditt favoritpass:

Distanspassen utan tvekan, gärna på nya platser eller i skogen.

Bästa träningstips till nybörjaren:

Ut och träna bara, fundera inte så mycket.

Jag funderade alldeles för mycket på mina pass tidigare år att jag knappt hade tid att utföra dem.

Fokusera inte så mycket på distansen eller tiden, blir det 30min är det bättre än 0 min och blir det 0 min är det inte hela världen det heller. Det kommer nya tillfällen.

Fokusera på dig själv och din utveckling, jämför dig inte med alla andra. Du har ingen aning om deras träningsbakgrund.

Bästa pryltips till nybörjaren:

Två par riktigt bra löparskor och byt ut dem när de gjort sitt.

Triathlonminne jag aldrig glömmer:

Halmstad Sprint 2016 eftersom det var min första tävling, vädret var katastrof och allt kändes nytt och obekvämt. Jag lyckades crawla 20 meter innan jag var tvungen att kippa efter luft på grund av nervositeten och kylan men det gick bra ändå för jag kom upp som nummer 4 ur vattnet. Det slutade med en 3:e plats i motionsklassen. Den tävlingen kommer jag nog aldrig att glömma.

Min triathlondebut på medeldistansen i Örebro 2018 ligger nära till hands i minnesbanken. När jag kom upp i T2 efter en rätt jobbig simning hade min sambo och svärföräldrar överraskat mig och dök upp intill växlingsområdet. Det gav extra kraft och jag slutade som vinnare i motionsklassen.

Profilruta

 • Bor i: Nacka, Stockholm
 • Yrke: Produktansvarig, Belysningsstyrning
 • Antal triathlontävlingar: 2st
 • Instagram: alexlindbloom
 • Resultat:
  • Sprint i Halmstad 2016: Tvåa i motionsklassen 1h 8min
  • Örebro Triathlon 2018: Etta i motionsklassen 4h 23min
  • Lidinglöppet: 2h 12min (Vilket är en förbättring med nästan 15min efter att jag anslutit mig till CB Coaching)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.