Möt Silje Leira – Veckans Triathlonprofil som i sommar kör Norseman Xtreme Triathlon

Silje har alltid varit aktiv och tidigare spelat handboll i många år, vilket hon fortfarande anser vara den coolaste sporten som finns. Men en sport med för hög skaderisk för en tjej som gärna går all in och med huvudet före. Efter att hon fick barn, var det inte riktigt någon speciell sport som hon fastnade för och det blev därför mest löpning och lite cykel.

Hur kommer det sig att du började med triathlon? 

Började som många andra med Tjejklassikern, sen blev det Halvklassikern och Klassikern. Från att bedriva lagsport med snabba vändningar, upptäckte jag något nytt. Jag kunde flytta gränser både fysiskt och mentalt och jag gillade att vara ute på cykeln i många timmar och nöta. Hoppade på en halv IM i Jönköping för att testa och det var det roligaste jag gjort.

Hur ser dina triathlonmål för året ut? 

Mitt huvudmål för året är Norseman i början av augusti, vilket jag ser så mycket fram mot! Jag tycker det är svårt att sätta tidsmål för denna tävling, då den har moment som jag aldrig har testat. Jag har med mitt eget support-team och det är mycket som behöver klaffa. Jag ser även fram mot att träffa triathleter från hela världen som kommer till Norge för denna tävling.

Om kroppen vill, kör jag IM i Kalmar rätt efter. Kalmar är en folkfest och påminner lite om 17;e maj (jag vet, jag är från Norge). Men först ska jag såklart köra Borås halv-IM i juni. Det blir en bra uppladdning till de norska fjällen sedan.

På vilket sätt har Colting Borssén Coaching hjälpt dig i din träning? 

Jag hade lyssnat på Jonas podd ett tag och gillade upplägget med att coachningen var webbaserad med möjlighet att delta på olika camps och resor. Jag bestämde mig för att följa upplägget fullt ut och jag har inte ångrat det. Grymt upplägg som fungerar, flexibelt och anpassat för alla nivåer och med en träningsfilosofi som håller i längden. Jag har tränat mer än någonsin och varit skadefri och glad hela vägen. Jonas & Jojje är engagerade, inspirerande och ödmjuka i sitt sätt att coacha utifrån din utgångspunkt. Gör ditt roligaste träningsår med Colting Borssén Coaching!

Vad har varit den största utmaningen i din triathlonträning för dig och hur har du löst det? 

Simningen! Jag vågade knappt sticka huvudet under vattnet och min premiär var på Playitas med Jonas & Jojje förra året. Där fick jag testa på open water crawl för första gången och det var en tuff start. Målbilden var att crawla hela Kalmar och började med ett simtag, sen ett till.

Jag visualiserar ofta målbilden, är envis och har blicken långt fram – man får aldrig ge upp.

Beskriv ditt favoritpass: 

Alla pass som är utomhus. Från cykelpass där jag kan ligga och nöta i timmar, till tekniska löppass i skogen där jag har fullt fokus. Första simpasset på Eriksdalsbadet när 50-meter poolen öppnar för säsongen, är hellre inte fel.

Bästa träningstips till nybörjaren: 

Kontinuitet! Få in många pass framför att slita sönder sig på tre pass i veckan och försöka ta igen.

Ta bort hinder – alla jobbar och har fullt upp. Hitta fönster där du kan träna och lägg upp efter detta. Du bestämmer kvällen innan vad du kör dagen efter – ingen är motiverad klockan 06 på morgonen och det är inte då du fattar de bästa besluten kring din träning. Om beslutet redan är tagit kvällen innan, behöver du inte tänka så mycket. Vi behöver balans, men kom ihåg att träning inte är egentid! Du äter, du sover, du tränar. Det är grundläggande och nödvändiga aktiviteter för att du ska må bra. Egentid är till utöver detta – att läsa en bok eller att umgås med vänner. Det behövs det också tid för, men ska inte förväxlas med träningstid.

Bästa pryltips till nybörjaren: 

Malmstens simglasögon och en tempohoj som du gillar. Tempopinnar på en landsvägscykel är fult.

Triathlonminne jag aldrig glömmer: 

Jag kom in över målgången på min första IM i Jönköping och var så känslosam att tårarna rann. Där står Anna Wretling (grundare av Powerwoman) med öppna armar och skriker ”Du gjorde det! Du gjorde det!” och kramade om mig. Vi kände inte varandra, hon ville bara ge stöd till en annan tjej och såg att jag behövde en kram. Jag har mött så många fantastiska människor genom triathlon och hon är en av dem. Jag har aldrig varit med om en sport med en så stark community och det är mycket av anledningen att jag fortsätter. Jag skulle aldrig träffa så här mycket roliga och inspirerande människor annars.

Profilruta 

  • Bor i: Stockholm
  • Yrke: SVP Customer Success
  • Antal triathlontävlingar: 3
  • Instagram: @sibeat

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.