Veckans Triathlonprofil ”CB-coaching gjorde att jag känner mig frisk igen”

Som barn testade Magdalena olika aktiviteter och idrotter men fastnade egentligen inte riktigt för något förrän i tonåren. När hennes bröder började med kampsport blev hon tvungen att hänga på, så hon inte skulle bli den som fick stryk 🙂. Efter det var hon fast i sporten vilket resulterade i svart bälte i kampsporten Ju-jutsu, SM-brons och uttagen till landslagsgruppen. Magdalena tränade även sedan Judo i Frankrike och testade på Karate och Taekwondo. Under den perioden var Magdalena även ordförande för Svensk Ju-jutsu inom riksidrottsförbundet.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?

Den 19 maj 2017 föll jag ihop som en liten blöt trasa på jobbet och hade med andra ord gått rakt in i väggen. Ju högre arbetsbelastning jag fick, desto mindre tränade jag och ännu sämre sov jag. Efter att ha vilat mycket under en period såg jag att enda vägen tillbaka var att komma i form igen. Jag ville ha en utmaning där jag var tvungen att träna kontinuerligt för att klara målet. På något sätt snubblade jag i denna veva över CB-coaching och anmälde mig direkt. Målet för mig blev Borås halva ironmandistans i juni 2018. Jag kunde knappt simma och satte mig på cykeln för första gången utomhus på Playitas i mars.

Hur ser dina triathlonmål för året ut?

Det här året är ett mellanår för mig. Jag siktar på att göra flera tävlingar men främst sprint. Den helg som jag tror blir allra roligast är helgen med Borås Triathlon igen. På lördagen kör jag sprint och på söndagen kör jag mitt livs första swim-run med Malin (förra årets supermotionär). I framtiden hägrar en hel IM, men inte i år.

På vilket sätt har Colting Borssén Coaching hjälpt dig i din träning?

CB har betytt oerhört mycket! Det är svår att på några få rader beskriva detta!

Från början, som total noob, ha någonting att hålla sig i när man inte har en aning om vad man håller på med, var väldigt viktigt. Veckoschemat gjorde att man bara kunde “göra” och slippa tänka, det var grymt. Sedan märkte jag tidigt i facebookgruppen att här fanns riktigt härliga människor att hänga med, först på nätet och sedan i verkliga livet. Väldigt inspirerande!

Betydelsen av Playitasresan 2018 är svårt att återge i skrift. Värmen från både sol, coacher och träningskompisar var så helande både mentalt och fysiskt. För mig har det handlat om så mycket mer än att bara nå ett träningsmål, utan också att komma tillbaka till livet på något sätt. Jag var ofta i en grupp med David och att alltid mötas av detta leende, “allting-är-möjligt-inställningen” och en total hängivenhet i att vi skulle klara allt var fantastiskt. Strax efter Playitas, i ett 10km lopp satsade jag på att klara milen under 50 minuter och när det gick tungt och trögt ekade Davids ord “Det är alltid intressant att veta vad som kommer efter smärtan”. Tack vare detta gav jag inte upp mitt mål utan sprang över mållinjen på 49.59 🙂

Förra årets supermotionärer var också helt fantastiska inspirationskällor. Fyra fantastiska atleter som alla var så positiva, generösa, roliga och ödmjuka!

Första året med CB-coaching, från september 2017, till mitt mål i juni 2018, gjorde att jag känner mig frisk igen. Jag är tillbaka och mår på alla sätt så mycket bättre.

Vad har varit den största utmaningen i din triathlonträning för dig och hur har du löst det?

Tiden och pusslet mellan jobb, familj, barnens aktiviteter, andra engagemang och träningen har varit största utmaningen. Det viktigaste framgångsfaktorn för mig var att jag har en man som låtit mig prioritera träningen och att han drog ett tyngre lass med allt det andra. Vi pratade igenom allt innan jag satte igång och han har varit med på banan från start till mål. I år är det nu hans tur att få mer utrymme och han är engagerad i Team Rynkeby där de kombinerar träning och engagemang för barncancerfonden. I sommar cyklar han till Paris och vi andra i familjen möter upp på plats.

Beskriv ditt favoritpass:

Något som är långt och länge och måste jag välja mellan cykel och löpning så är det nog löpning.

Bästa träningstips till nybörjaren:

Njut och älta inte ogjorda pass. Gör nästa i stället!

Bästa pryltips till nybörjaren:

Klockan, så klart! Sedan är ju det här med cykel väldigt roligt. Jag har nu köpt min andra cykel och blir lika kär varje gång. Lite sent tips är ju också att hela året blir roligare med CB-kläder, alla andra i coachingen kan heja mycket bättre då 🙂

Triathlonminne jag aldrig glömmer:

Tävlingsmässigt har jag bara gjort två tävlingar och båda är oförglömliga. Inför Borås triathlon var jag livrädd för kallt vatten och att jag inte skulle klara en eventuell “reptid”. Kallt vatten existerade ju inte 2018 och efter mailväxling med Jonas och löfte om att jag fick ha hela helgen på mig att ta mig i mål om jag behövde så var jag lite lugnare. Hela tävlingsdagen varierade mellan riktigt kul och helt underbar. Klarblå himmel, vacker omgivning och 31 grader varmt. Jag tog mig igenom simningen och simmade hyfsat rakt och kom upp bland de sista, cyklade om några stycken och hade roligt under egentligen hela cyklingen. När löpningen startade stod luften helt still. Jag stannade på alla vätskestationer, duschade varje varv och kom i mål utan att gråta, vilket var väldigt förvånande. Redan nästa dag bokade jag, Malin och Camilla (de båda supermotionärerna 2018) att köra en stafett på onsdagen efter i Örebro. Det var så gott att träffas, prata, kramas och sedan få kliva upp på prispallen tillsammans och motta en kasse med chips, godis och läsk som pris. 🙂 Det blev en grym triathlonvecka!

Profilruta

  • Bor i: Kungsbacka
  • Yrke: Rektor, men jobbar mest med skoljuridiska frågor.
  • Antal triathlontävlingar: 2, en stafett och en på halvironmandistans.
  • Instagram: magdalenasundqvist
  • Resultat:
    • Borås Triathlon: 07.15.02
    • Löpning: 10 km 49:10, Halvmarathon: 1:51:56

Borås Triathlon 2018
Foto : Johan Valkonen / Jvfotopix

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.