Veckans Triathlonprofil – Möt Henric Lagerquist

“-Jag upplevde ett behov att utföra en utmaning så stor att den skulle kännas lite omöjlig från den position jag befann mig i” – Henric Ironmanfinsiher 2018!

Hur kommer det sig att du började med triathlon?

Under senaste 5 åren hade det hänt extra mycket i mitt liv som skapat tid och skäl till reflektion. Jag sålde företaget jag varit med och grundat, jag gjorde ingenting ett tag (eller typ reste över halva jorden) och jag köpte in mig i nytt företag samtidigt som jag studerade till fastighetsmäklare. Det gick upp för mig i samband med allt detta hur bra jag mår av att skruva upp kraven och jobba på utifrån dem. Att som ny och underdog visa mig själv att det går. Men jag insåg också att jag lagt all vilja, målinriktning och personlig utveckling i yrkesliv och karriär. Aldrig på mig själv på det privatplanet. Jag upplevde ett behov att utföra en utmaning så stor att den skulle kännas lite omöjlig från den position jag befann mig i. Jag är egentligen inte sportintresserad, eller rättare sagt inte av att titta på sport. Men mina döttrar tävlar alpint och arbetet med dem i och utanför skidbacken gjorde mig oerhört intresserad av det mänskliga spelet och hur huvudet sätter begränsningarna för vad man vill, kan och vågar sig på. Döttrarnas resa med framgångar och motgångar i tävlingar på den alpina arenan gjorde mig triggad att själv testa och tävla i något. Jag ville göra något som inte kändes självklart att lyckas med. Mitt i allt detta passerade vi Nice på en familjesemester och där råkade Ironman ske just då. Efter att fascinerats av eventet visste jag att det var Ironman jag ville göra, fast den hela. Till synen vanliga människor som kämpade sig in i målet på franska rivieran berörde på något sätt. Men skulle 10 månaders förberedelser räcka, jag hade aldrig ens sprungit en halv marathon?

Vad var ditt mål med säsongen som gick?

Målet var att greja en riktig Ironman inom tidslimiten. That’s it. Tid, resultat och hur var oviktigt.

På vilket sätt har Colting Borssén Coaching hjälpt dig i din träning?

Jag mailade Jonas Colting en beskrivning av min obefintliga träningsbakgrund med frågan om det var rimligt att ta sig an en Ironman. Hans svar kom vändande att det var inga som helst problem och sen dess har Jonas och Jojje varit där med läger, träningsprogram, instruktioner och alltid funnits tillgängliga för frågor. Det bästa med alltihopa har varit funktionen att ha en plan att hålla sig till. För när de goda träningsråden börjar strömma in från höger och vänster, då är det skönt att kunna stänga av och hålla sig till planen och vara trygg med den.

Vad har varit den största utmaningen i din triathlonträning för dig och hur har du löst det?

När jag påbörjade triathlonäventyret trodde jag att jag kunde simma. Men det jag trodde var crawl var hundsim. Men hundsimmet blev sen riktigt fin crawl genom att följa instruktionerna i programmet. Jag var också snabb ute på vårkanten och följa rådet att byta bassäng mot open water så fort som möjligt.

Beskriv ditt favoritpass

Simpassen open water. Tidig morgon. En kaffetermos på bryggan och bryta den spegelblanka ytan i en bländande soluppgång. Det är livskvalitet.

Bästa träningstips till nybörjaren

Följ drömmen. Det är bara att börja göra jobbet. Kom ihåg att varför är viktigare än hur. Så fort träningen känns motig så tar du fram ditt varför! Lyssna inte på dem som säger att det inte kommer gå. De som är negativa uttrycker bara sin egen rädsla att gå utanför comfort zonen. Slutligen stötta andra så stöttar de dig.

Bästa pryltips till nybörjaren

Begagnat, nytt och/eller efter din egen budget. Men ha rätt saker från start, särskilt triathloncykel. Ryggen behöver träning att ligga i tempoställning och ju snabbare cykelpassen genomförs i rätt utrustning ju behagligare blir tävlingarna sen. Dessutom ser man ju ut som en fartgud.

Triathlonminne jag aldrig glömmer

Att känna den tilltagande nervositeten fullständigt eskalera till tonerna av Kenta Larssons “just idag är jag stark” strax innan start i Kalmar. Att känna hur nervositeten släppte samma stund man kom i vattnet och hur ett leende växte fram med en känsla att ”hey mannen det här kommer ju gå vägen, just idag är jag stark”

Profilruta

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.