Tomas Dädeby är veckans Triathlonprofil

Tomas har alltid varit intresserad av idrott. I sin ungdom blev framför allt mycket fotboll, friidrott och tennis. Intresset för uthållighetssporter utvecklades först flera år senare, i första hand genom löpningen, vilket senare följdes av cykel och ett par Vätterrundor.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?

Efter att ha pajat ett knä i samband med intervallpass för några år sedan fick jag domen att jag kanske inte skulle kunna springa mer, så jag anmälde mig en till nybörjarkurs i crawl för vuxna istället. Mitt knä blev bättre och bättre, förmodligen på grund av simträningen, så jag kunde börja återuppta löpningen. Jag fick för mig att göra Klassikern och under den perioden var jag i stan och såg 70,3 IM Jönköping som var en riktig folkfest. Direkt kände jag att det här vill jag också göra så jag anmälde mig så fort som möjligt och på den vägen är det.

Vad var ditt mål med säsongen som gick?

Min träning har egentligen bara ett övergripande syfte: En god hälsa och välbefinnande! Jag är visserligen tävlingsinriktad och sätter gärna tidsmål och annat för att sporra mig, men att få åldras så frisk och stark som möjligt är trots allt viktigast för mig. Jag har ju också fått lära mig hur viktigt det är att få vara skadefri så det är också ett mål.

På vilket sätt har Colting Borssén Coaching hjälpt dig i din träning?

Hela upplägget andas kompetens och erfarenhet vilket är både tryggt och inspirerande. Jag gillar kombinationen av ramar och frihet i programmet; ”Du behöver göra det här men gör det som det funkar i vardagen”. Sen är CB´s camps otroligt bra, de kan jag verkligen rekommendera. Dessutom träffar man många trevliga människor där som delar samma intresse. Jag tycker många triathleter har en kombination av drivkraft och ödmjukhet vilket tilltalar mig.

Vad har varit den största utmaningen i din triathlonträning för dig och hur har du löst det?

Det är utan tvekan simningen. Dels började jag sent med simning och dels saknar jag nog all fallenhet för det, ha ha. Men jag fick en aha-upplevelse för några månader sedan när jag hörde Jonas och Jojje säga i något Pod-inslag att “simträning är riktigt, riktigt hårt och så skall det vara”. Hm tänkte jag, så upplever inte jag det. Då förstod jag att jag har varit alldeles för bekväm i min simträning, så det har jag verkligen försökt ändra på nu. Jag har dessutom ett ganska intensivt jobb med en hel del resor och det är ju alltid en utmaning. Men med bra planering så funkar det faktiskt utmärkt, men visst blir det en del riktigt tidiga löp pass före arbetsdagen för att få schemat att gå ihop.

Beskriv ditt favoritpass

Det är absolut löpningens långpass. Den gör vi alltid på söndagar. Jag har ofta sprungit dem ihop med min dotter Sara, men nu har hon tyvärr blivit lite för snabb så vi har fått pussla en del på sistone. Däremot har min fru Helena blivit kvitt lite skadebekymmer så nu har vi börjat springa en del ihop istället. Ibland springer vi alla tre. Kan det vara bättre än att få springa i naturen ihop med kvinnorna i sitt liv?

Bästa träningstips till nybörjaren

Jag känner mig fortfarande som en nybörjare för det finns hela tiden nya saker att lära sig. Men att vara långsiktig i sina mål tror jag är viktigt så man bygger upp sig gradvis. Att kunna planera är också viktigt. Varje helg planerar jag veckan som kommer, annars skulle det aldrig funka. Slutligen skall man inte skrämmas av att det handlar om mycket träning. Jag tycker det händer något när träningspassen blir många (kanske från 5-6 tillfällen i veckan). Jag blev noggrannare med träningen, kosten, återhämtningen mm och efter ett tag märkte jag att det blivit en livsstil. Man flyttar gränserna vilket är spännande.

Bästa pryltips till nybörjaren

Skaffa bra grejer! Det betyder definitivt inte att man måste skaffa de dyraste, men att gå förbi de enklaste så man får vettig kvalitet. Jag tycker det höjer upplevelsen flera steg! Och ha ett sorteringssystem hemma! Undvik frustrationen som kommer när man skall iväg och inte hittar alla grejer. Det räcker att man inte hittar en liten rackans pryl så blir det en dålig start på träningspasset. För det är onekligen en del prylar.

Triathlonminne jag aldrig glömmer

Jag har gjort tre HIM distanser och varje gång jag korsat mållinjen så har det varit en grym känsla. Nu har jag anmält mig till min första 140,6 IM i Kalmar i år så förhoppningsvis ligger mitt bästa minne framför mig!

Profilruta

  • Bor i: Jönköping
  • Yrke: Civilingenjör
  • Antal triathlontävlingar: 3 HIM distanser; 2st 70,3 Jönköping och en Borås Triathlon samt några Sprinttävlingar. För 2019 gäller 2 HIM (70,3 Jkpg och Borås Triathlon) samt 140,6 IM Kalmar
  • Instagram: @dadebyt
  • Resultat: 70,3 Jönköping 2018 – 5,52  (Målet för 2019 är bättre än det)
Tomas Dädeby Finisher IM Jönköping 70.3

Ironman Jönköping 2018

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.