Möt Karin Jonasson – Veckans Triathlonprofil som gick från fotboll och korsbandsoperationer till triathlet.

Karin Jonasson har sin idrottsbakgrund inom fotbollen där hennes främsta fysiska kvalitet var snabbhet och explosivitet. Efter två korsbandsoperationer och andra muskulära problem avslutade hon sin fotbollssatsning och idag älskar hon distanspassen på cykeln och kan titulera sig triathlet.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?

Ett par år senare när jag bodde i studentkorridor introducerade en vän i korridoren landsvägscykling för mig. Det slutade med att jag köpte en racer och jag minns inte riktigt hur det blev att vi började med ”utflyktstriathlon”. Vi körde en praktisk (inte säkerhetsduglig) ordning på grenarna där vi började med att cykla till en sjö utanför Uppsala, springa i skogen på stigar och sist simma, helst rakt över sjön. Vi valde ställen som hade någon typ av servering så vi kunde käka, sola och njuta innan vi cyklade hemåt igen. Efter ett tag blev vi mer och mer intresserade av sträckorna vi avlagt och det hela slutade med att vi anmälde oss till Uppsala triathlon sprintdistans. Jag glömde ta med mig hjälmen på tävlingsdagen vilket vi hittade snabb lösning på. Det var sjukt kul men väldigt mycket logistik med tävling. Jag kom in på andra plats i damernas motionsklass, det verkade lite för bra för att vara sant. Det visade sig att både jag och min vän cyklat ett varv för lite och fick ett ståtligt DNF i protokollet på vår första tävling.

Vad var ditt mål med säsongen som gick?

Mitt huvudmål var inledningsvis att testa träna triathlon på ett mer seriöst vis, jag visste inte hur det gick till.

På vilket sätt har Colting Borssén Coaching hjälpt dig i din träning?

Det är svårt för en långrandig person som mig att sammanfatta allt CB-coaching har hjälpt mig med.

 • Den har hjälpt mig ha roligt med all träning
 • Givit en struktur för träningen, en stomme att gå efter dvs hur ska jag träna och när. Att slippa planera vad och hur var så jäkla gött, det gav en trygghet och tog bort massa stress, gör jag detta så är det bra träning.
 • Att utvecklas som simmare, jag kunde inte crawla innan, hade noll koll på teknik och hur ett simpass såg ut, men jag satt och tittade på filmerna flera gånger och missade kanske ett eller två simpass på hela säsongen.
 • Coachingen har hjälpt mig att komma i min bästa form någonsin inom aerob träning, helt otroligt att på den ökning i träningsmängd bara blivit några irriterade senor att ta hand om. Jag har sänkt min arbetspuls med runt 15 slag på det här året.
 • Hela gänget har via läger och webb-community peppat mig att fortsätta och hålla tråden i träningen även när motivationen dippat

Vad har varit den största utmaningen i din triathlonträning för dig och hur har du löst det?

Att få in alla pass samtidigt som jag haft mycket med jobb, utbildning och resor. Jag har tagit med träningskläder och utnyttjat luckor i schemat som kan uppstå under en dag på mitt jobb. Strukturerat om mitt schema, tänjt på gränserna för ett klassiskt schema på mitt jobb. Jag har lyssnat på kroppen och har sedan tidigare bra koll på när det är gnäll och när det är något som faktiskt inte stämmer. Jag har sökt efter simhallar när jag varit på resor, tagit med löpargrejer och upptäckt nya städer med hjälp av träning. När jag ser på det jag skrivit nu så har en utmaning varit att behålla nyfikenheten och motivationen samtidigt som jag pressat in mycket träning i mitt schema. Nyfikenhet och motivation har jag behållit bl.a. genom att det naturligt blivit en viss variation i passen tack vare resor och genom att boka in mig på något läger här och där.

Beskriv ditt favoritpass

Jag älskar distanspassen på cykel. Det är fasen frihet och jag letar vackra vyer att reset:a hjärnan med.

Bästa träningstips till nybörjaren

Gör som det står i programmen och låt det ta tid. Notera hinder och tänk på lösningar, inspireras av andra på forumen eller i din omgivning.

Bästa pryltips till nybörjaren

Att hålla ett jämnt men tillräckligt glest flöde in på prylar, de är utmärkta motivationshöjare. För mig som var nybörjare på crawl var swimpants en bra första investering, så sådana eller en dolme tillsammans med paddlar.

Triathlonminne jag aldrig glömmer:

Det finns så många men när Tessan plockar upp mig på löpningen under HIM Jönköping och efter ytterligare ett plågsamt varv säger ”nu spexar vi för kameran där framme så glömmer vi bort att vi är trötta ett tag”. Haha det var fasen en uppvisning i mästerligt psyke, jag gjorde som hon sa och inte som jag tänkte 😉

Profilruta

 • Bor i: Östersund
 • Yrke: Psykolog
 • Antal triathlontävlingar: 3
 • Instagram: karin.k.jonasson
 • Resultat: HIM Jönköping totalt: 5h  59min (sim 37min, cykel 3h 1min, löp 2h 10min)

 

 

 

En tanke på “Möt Karin Jonasson – Veckans Triathlonprofil som gick från fotboll och korsbandsoperationer till triathlet.

 1. Va grym du är!
  Du har satt ord på det som jag är med om just nu i mitt första år med triathlon och coachning.
  Tack för att du delade med dig och jag ser framemot att förhoppningsvis ses på någon tävling framöver. Plan: Uppsala triathlon och Kalmar i augusti.
  All lycka till dig framöver.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.