Tips: Så fixar du träningen i vardagen

Julen närmar sig med allt vad det innebär och med heltidsjobb, barn, hus, kanske en hund, och vardagens allmänna bestyr är triathlon extra spännande att ta in i livspusslet.

Här följer våra bästa knep för att på ett bra sätt få in din triathlonträning i vardagen:

1. Transportlöpning

Ett perfekt sätt att få in löpningen i vardagen är att se löpning som ett transportalternativ. Med en liten och smidig ryggsäck kan du få in många mil i veckan bara genom att göra det du ändå måste göra – transportera dig. Varför inte springa till eller från jobbet några dagar i veckan?

Du slipper stress med bilköer eller försenade tåg, får gratis tid till att utveckla din löpstyrka och en stor portion frisk luft på köpet!

2. Transportcykling

Oavsett om du ska hälsa på en släkting, åka på bröllop eller på ett kundmöte kan du fram emot våren överväga att ta cykeln, i alla fall en del av sträckan. Kanske kan din partner, släkt eller dina vänner ta ditt bagage eller agera följebil?

Transportcykling ger dig många mil på köpet, som annars kan vara svåra att få till i vardagen. Det som krävs är lite extra planering och att du börjar lite tidigare än du skulle gjort annars – men i slutändan är det ändå väl värt mödan. 

3. Åk på läger

På ett läger kan du fokusera fullt ut på din träning och återhämtning, långt ifrån vardagens krav. Men kom ihåg att det inte finns någon vits med att komma hem förkyld och övertränad och missa tre veckor av träning hemma. Träna lagom hårt och mycket under ditt läger – och njut fullt ut av att lägga timmarna på hög.

4. Planera året

En bra grovplanering med tävlingar, läger, träningshelger och andra spännande händelser är alltid bra att upprätta i början av ditt träningsår. Gå inte in för mycket i detalj utan tänk på de stora målen och på de viktiga datumen. Därefter kan du finjustera och jobba med detaljerna.

5. Bli inte stressad över missade pass

En extra vilodag kan göra susen för kroppen. Njut av dagen istället och stöka av sådant som du inte hunnit med under dina träningsdagar.

6. Skapa en enkel infrastruktur

Kan du ha en testcykel i garaget? Kan du köpa ett löpband till källaren? Kan du ha ett litet gym i vardagsrummet? Alla småsaker som gör din vardag enklare och mer inbjudande till träning är väl värda att investera i. Då är risken också mindre att du ställer in ett viktigt träningspass.

7. Kort och effektivt

Ett långt pass kan ersättas av ett kortare och hårdare dito, om tiden är knapp. Kanske kan du ersätta det planerade simpasset som inte blev av innan jobbet, med att istället göra 100 burpees i ditt vardagsrum?

Eller varför inte köra ett tidseffektivt pass på din trainer, när du har för lite tid för att du ska hinna bege dig ut på vägarna? Ett av våra favoritpass på trainern är 30 minuter från början till slut, och ser ut så här:

  • 10 min uppvärmning
  • 10×1 min hård ansträngning och hög kadens. 30 sek vila mellan varje
  • 5 min nedvarvning

8. Träna på din semester

Passa på att få in lite träning på din utlandssemester. Oftast är det enklast att träna innan frukosten, det kan vara i formen av en löptur utanför hotellområdet, ett simpass i hotellets pool eller ett styrkepass på det närliggande gymmet.

Kolla upp träningsmöjligheterna på det hotell eller område du ska åka till innan avresa, för att få ut det mesta av situationen.

9. Planera långa dagar

De dagar som du vill träna lite mer än vanligt är bäst att planera i god tid. Att få in exempelvis sex timmars träning på en dag kräver en del planering, men är effektiva när de väl blir av. Så varför inte göra plats för ditt nästa nyckelpass i kalendern, redan nu? Då är chansen större att passet verkligen blir av.

10. Träna på jobbet

Finns det någon på jobbet som är sugen på att springa på lunchen? Kan du övertala chefen att själv starta en löpgrupp där han/hon i utbyte mot att ge er en halvtimmas längre lunch någon dag i veckan, får en hälsosammare personal? Och är du chef själv – ta saken i egna händer och uppmuntra dina anställda till lunchlöpningar, promenader eller simkurser. Något som kommer uppskattas av alla!