Öjvind Otterbjörk körde Ironman i italienska Cervia – Möt alpinåkaren som blev triathlet

Öjvind tränade och tävlade alpint under hela sin uppväxt och har som främsta merit när han fick storstryk av Fredrik Nyberg och Thomas Fogdö på JSM i slutet av 80-talet, samtidigt som han var riktigt stolt för att överhuvudtaget kvalat in. I damklassen var Pernilla Wiberg med och alla dessa tre blev ju hyfsat bra 😉 Tack vare barmarksträningen lärde sig Öjvind att älska cykling men framför allt löpning (helst i terräng).

Hur kommer det sig att du började med triathlon?
Jag är tjurskallig och tänkte att det skulle passa för sporten. Älskar löpning och cykling men även simning om det är ute (har fortfarande svårt för bassäng). Tycker om att träna allsidigt och eftersom jag ofta måste ha ett tydligt mål för att mentalt orka med att få kontinuitet i träningen så kändes triathlon inspirerande.

Vad var ditt mål med säsongen som gick?
Ironman i Cervia (Italien)

På vilket sätt har Colting Borssén Coaching hjälpt dig i din träning?
Varje enskilt pass är ju inte rocket science att tänka ut själv men att få ihop en planering för ett helt år med tre grenar samtidigt som jag aldrig tidigare hade genomfört en Ironman kändes som en omöjlig uppgift. Just när det gäller träningsmängd och när på året den skall genomföras tyckte jag det var tryggt att kunna utnyttja er unika erfarenhet. Det var också inspirerande att träffa alla på helgen i Borås samt forumet på Facebook. Det var roligt att alla åldrar av bägge kön samt nivå fanns representerade.

Vad har varit den största utmaningen i din triathlonträning för dig och hur har du löst det?
Simning i bassäng var från början för tråkigt för mig, speciellt här i Stockholm då varenda bassäng inne i stan är helt proppfull av otrevliga simmare oavsett vilken tid jag än försökte komma dit på. Hittade till slut en anläggning jag först inte tänkt på där det är mycket lugnare och kunde till slut hitta en glädje i att nöta bassäng. För mig går det inte att jämföra med att simma ute men tycker nu att det ändå är helt ok. Jag bor på Lilla Essingen så jag ser fram emot våren när utesäsongen drar igång. Jag brukar simma runt ön och är inte ensam, det bor massor av OW-simmare på Lilla Essingen så det är kul.

Beskriv ditt favoritpass
Ute i skogen en tidig höstmorgon med kall, krispig luft. Springa på stigar och känna tystnaden. Kan även tänka mig att byta ut löparskorna mot MTB:n.

Bästa träningstips till nybörjaren
Att ha tålamod och göra sin uppbyggnadsträning ordentligt. Jag själv har ibland svårt att “ta det lugnt” men skador och problem kommer ju som en brev på posten om man inte gör sin hemläxa. Investera i denna period och våren samt sommaren blir så mycket roligare. Lära känna sin kropp och verkligen känna efter är kanske en klyscha men den är ju så viktig. Speciellt om man som mig har varit gubbe i många år redan.

Bästa pryltips till nybörjaren
Jaybird RUN – de långa passen blir trots allt roligare med sin favoritmusik, podcast eller radiokanal. Själv har jag lyssnat på många timmar med Tim Ferriss under mina pass.

Triathlonminne jag aldrig glömmer
Den lysande röda Ironman-loggan mot den italienska natthimlen en kilometer längre fram på strandpromenaden i Cervia samtidigt som jag insåg att saltet på kinderna inte bara var svett utan tårar av glädje. Att höra speakern ropa: “han kommer från Sverige, han heter Öjvind…..och du är en IRONMAN” (på svenska med italiensk brytning). Benen tog helt slut efter två mil på maran så de sista två handlade enbart om att överleva men detta var som bortglömt på målrakan och tiden kändes på riktigt helt ovidkommande just där och då*.

*men inte nu två månader senare, den skall förbättras 😉

Profilruta

 • Bor i: Stockholm
 • Yrke: Webbutvecklare (Thomas Cook Northern Europe)
 • Antal triathlontävlingar: ca: 6-7 st
 • Instagram: ojvind_otterbjork
 • Resultat 2018:
  • 14:34 Ironman Italy Emilia-Romagna, Cervia
  • 2:47 Sthlm Triathlon (Olympisk)
  • 6:27 Vansbro Triathlon (Halv)
Ironman EMILIA-ROMAGNA
Cervia, Italy
IRONMAN Cervia, Bike
IRONMAN Cervia, Italy FINISHER
IRONMAN Cervia, Italy FINISHER
Öjvind Resultat Ironman Italy Emilia- Romagna, Cervia

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.