Satsningen mot Ironman Kalmar gav tillbaka träningsglädjen – Möt tävlingsmänniskan Angelica Persson

Veckans triathlonprofil Angelica Persson är gammal simmare som tävlade fram till 17 års ålder. Hon älskar att tävla även om det efter sim-karriären mestadels blivit sporadisk träning utan direkta mål. Idag titulerar hon sig som triathlet och det var satsningen mot Ironman Kalmar som hjälpte henne att hitta tillbaka till träningsglädjen igen.

Hur kommer det sig att du började med triathlon?

Jag är rakt igenom en tävlingsmänniska och saknade just tävlingsmomentet och uppbyggnaden inför tävling. Hur knäppt det än kan låta så älskar jag uppbyggnaden och målet med träning. Jag gillar att träna, men jag älskar att tävla.

När jag funderade på vad jag ville ha för mål så dök Ironman upp som ett helt ouppnåeligt mål, och det är kanske därför det till slut föll på det. Jag triggas av att det är så brutalt långt och grisigt jobbigt. För mig betyder stora fysiska utmaningar framförallt mentala stora utmaningar och jag längtar efter den frid som jag känner precis innan stora event. Det är som ett gift att alla känslor är så påtagliga och man har 100 % focus.

Vad var ditt mål med säsongen som gick?

Kalmar! På vägen dit två halvor i Borås och Halmstad. Jag ville genomföra Kalmar med ett starkt psyke och hitta tillbaka till träningsglädjen jag en gång i tiden hade.

På vilket sätt har Colting Borssén Coaching hjälpt dig i din träning?

Jag finner trygghet och stabilitet i min träning och känner en support i mängd och intensitet. Jag tycker gemenskapen och den fina stämning som man möts av genom community ute på tävlingar är fantastiskt.

Vad har varit den största utmaningen i din triathlonträning för dig och hur har du löst det?

Löpningen! Alla dagar. Jag kämpar på och har omfamnat min kapacitet och jobbar mig sakta men säkert framåt i processen. Jag tycker också att coachningen hjälpt mig att känna mig som en bättre löpare och jag har insett att det är kontinuitet och inte alltid kilometertiderna som räknas I längden.

Beskriv ditt favoritpass

Ett långpass simning utomhus, utan våtdräkt i eftermiddagssolen. När flytet finns där och vattenkänslan är på topp. Svårslaget att avrunda med en go grill och ett glas rött, sådär lagom mör!

Bästa träningstips till nybörjaren

Jämför alltid bara med dig själv. Och var lugn, man blir bättre av träning men stressa inte. Att bygga upp kroppen tar tid, och det viktigaste är att hålla träningsglädjen vid liv och skadorna långt borta! Se också till att äta näringsrik mat och inte bara tillräcklig mängd, kroppen behöver kvalitet när den frestas hårt!

Bästa pryltips till nybörjaren

Små badbyxor/baddräkt och badmössa. Alltså tight sittande. Man vill inte flyta runt med hängande simkläder eller hår i ögonen. Sen älskar jag min pulsklocka. Inte bara för att hålla en bra nivå på träningarna utan lika mycket för att jag ofta kan läsa ut när jag har något skit I kroppen och borde hoppa över ett pass. Förra säsongen klarade jag mig helt ifrån infektioner med bra mat, sömn och några enstaka överhoppade pass när kroppen sa ifrån.

Triathlonminne jag aldrig glömmer

Det måste bli Kalmar. Överlycklig när jag passerade mållinjen för att 20 sekunder senare hulka som ett litet barn, helt oförmögen att uttala ett ord. Jag var helt tagen av upplevelsen och alla känslor var utanpå. Det var magiskt, från så många perspektiv. Att göra en Ironman gör jäkligt ont, men det är värt precis allt att få uppleva den känslan. Inget annat jag gjort kan mäta sig med det.

Profilruta

 • Bor i: Stockholm
 • Yrke: Civilingenjör
 • Antal triathlontävlingar: 3
 • Instagram: gelaangelica
 • Resultat: 
  • Halv IM Borås 2018: 6.07.07, 7:a i klassen
  • Halv IM Halmstad 2018: 5.22.05 9:a i klassen
  • IronMan Kalmar 2018 11.57.06 23:a i klassen
Målgången Ironman Kalmar
Finisher Ironman Kalmar

 

Ironman Kalmar

Stora Alvaret, Öland
Resultat Ironman Kalmar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.