Bästa återhämtningstipsen efter en Ironman

Åsa Lundström är triathlonproffset som gjort över 20 Ironmantävlingar. Här tipsar hon om sina bästa tips för återhämtning efter en Ironman.

Göra ingenting, eller göra allting. Alla har vi våra idéer om hur vi bäst återhämtar oss efter en urladdning som en Ironman. Här har jag efter 21 Ironman summerat det jag mår bäst av efter en sådan tävling.

1. Aktiv återhämtning i form av fysisk aktivitet.

Isbad, massage och kompressionsboost har alla samma mål; att öka cirkulationen och därmed påskynda återhämtningen. Superbra om du har tillgång till det och pengar i överflöd. Men lätt fysisk aktivitet har exakt samma funktion. Det behöver absolut inte vara någon av de tre disciplinerna, snarare tvärtom. Passa på att göra något annat, som du tycker är kul. Ha dock i åtanke att undvika träning som sliter, tex löpning (stötar) och ingen hög intensitet. Prattempo. Det är kanske det sista man vill göra dagen efter en Ironman, men i min mening är det inget som slår lätt fysisk aktivitet för att påskynda återhämtningen.

2. Använd kompressionsstrumpor.

Enda tillfället någonsin det är argument för atleter att ha kompressionsstrumpor är efter tävling, när benen ofta samlar på sig vätska och blir ödematösa. Då kan benen ha användning av lite extra kompressionsassistans.

3. Sov

Både på natten och på dagen. Jag sover sällan bra nätterna efter en Ironman, men även om kroppen är rastlös så behöver den vila. Ta istället powernaps under dagen, kan du inte sova, så vila ändå. Även om inte huvudet får samma återhämtning av vila som av sömn, så får kroppen chans komma ner i varv.

4. Drick mycket vätska av kvalitet.

Det vill säga rehydreringsspecifik vätska, till exempel vatten med salter och mineraler i, typ Resorb. Jag dricker Herbalife24 Hydrate. Annan vätska av kvalitet som jag gärna dricker efter tävling är rödvin. Gärna kvalitet. Gärna italienskt.

4. Belöna dig.

Du har (antagligen) missunnat dig en hel del saker i en period, så nu är ett bra tillfälle att unna dig. Ät choklad, umgås med vänner (även dem som är förkylda), läs en bok, gå en promenad, se en film. Obs! Mat av kvalitet är (minst) lika viktigt efter en tävling som före, så även om du vill unna dig skräpmat, så försök begränsa dig, då även det påverkar återhämtningen.

5. Backback time.

Visa uppskattning till dem som stöttat dig i din resa.
Gå plus på kontot igen till anhöriga som åsidosatt sina prioriteringar för att du ska kunna nå dina mål. Gör något för dem, som gör dem glad. Det kommer du också bli glad av, och sova ännu bättre (=> bättre återhämtning).

6. Spåna på nya projekt!

Sist men absolut inte minst, börja spåna på nya mål! Ironman blues finns det något som heter, och med all rätt. När allt fokus och all energi riktats mot ett mål, så kan det lätt kännas tomt när det ”projektet” av avslutat, oavsett om du uppnådde dina prestationsmål eller inte. Att redan efter tävlingen ha något nytt mål att se fram emot håller motivationen.

/ Åsa Lundström


Åsa Lundström efter målgång på Ironman 70.3 Jönköping 2018, ColtingBorssén Foto : Johan Valkonen

Åsa Lundström har etablerat sig som en av världens främsta långdistanstriathleter med internationella vinster och pallplatser. Åsa körde sin allra första motionstriathlon 2009 där hon blev varvad (!) men insåg snart att triathlon var sporten för henne. Åsa är idag rekordhållare på Ironmandistansen (9:02:49) men vill mer! Vid sidan av sin proffskarriär studerar hon till läkare vid universitetet i Odense, Danmark. Åsa har vunnit två internationella Ironman-titlar (Ironman Kalmar 2012 och Ironman Lake Tahoe 2013) och innehar det svenska rekordet på distansen med tiden 9.02.48. Hon har kört Ironman Hawaii fyra gånger sedan 2014 med placeringarna 17, 11, 8, 17. 

 
Instagram: ÅsaLundströmTri
Hemsida: asa-lundstrom.com
Facebook: Åsa Lundström

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.