Supporterguide Ironman Kalmar

Ironman Kalmar är en kamp för triathleterna som kör. För dig som supportar kan dagen också bli lång, svettig och nervös. Här är våra bästa tips till dig som ska supporta en anhörig under Ironman Kalmar. 

Kartor över tävlingens banor och varv hittar ni här.

Simstarten

Alltid en magisk start på dagen. Passa på att ge era tävlande en extra klapp på axeln – de tog sig till start! Med allt vad det innebär av träning, investeringar och uppoffringar. Nu är det bara en lång dag kvar, själva belöningen efter allt slit! Kom ihåg att den tävlande sannolikt kommer att vara både nervös och spänd så ha överseende med det. En lugnande kram är alltid uppskattad!

Missa inte simstarten och den mäktiga känslan när flera tusen triathleter ger sig iväg i vattnet! En riktigt bra position att sedan söka sig mot är vågbrytaren som de tävlande rundar. Där finns det en riktigt bra chans att få en skymt av era tävlande och dessutom möjligheten att då ta några egna bilder som med fördel kan postas på sociala medier; något som uppskattas av alla ”fans” som inte har möjlighet att vara på plats för att heja.

Ut från T1

En första indikation – går det enligt plan? Är hen stark och i fas? När era tävlande hoppar på cykeln för 18 mil trampande, för de flesta ca 6 timmar, bör de fortfarande skratta och tycka livet är kul. Simningen de just genomfört är bara cirka 10% av dagens lopp. Men oftast det som stressar de flesta deltagarna mest. Som triathlet är det väldigt skönt att ha lagt simningen bakom sig.

Det är riktigt trångt och rörigt precis i anslutning till växlingsområdet så den bästa chansen att faktiskt se sin tävlande och kunna skicka iväg några peppande hejarop är om man står 100 till 150 meter efter själva utgången från växlingsområdet.

Under Ölandsdelen

Gå och ta en rejäl frukost medan ni väntar på era anhöriga. Nu kommer de nämligen att vara på Öland under flera timmar. Stan är fylld av caféer och ställen att hänga på. Allt på nära avstånd från nästa hållplats… Håll koll på era deltagare i Ironman Tracker App för att hinna se dem svänga runt i rondellen.

Rondellen

Cykelbanan består av två slingor – första slingan går på Öland och är 122 km och den andra går på fastlandet norr om Kalmar och är 58 km. Deltagarna kommer till den ökända rondellen på vägen ut till varvet på fastlandet och vid det här laget har i regel en viss matthet börjat smyga sig på så alla hejarop och all uppmuntran kommer vara guld värda för den tävlande! Nästa gång du ser dem är i T2.

Ut från T2

Efter lång tid på cykeln har man bara finalen kvar – 42 km löpning. 18 mil på cykel är jättelångt och därför är man mentalt ganska mör efter cykelsträckan. Av alla saker i hela världen att göra just nu vill man bara springa. Ett maraton!

Placera er en bit ut från T2 så du hinner växla några ord med dina tävlande anhöriga. Mår de bra? Inga krascher eller missöden på cykeln? Hur känns kroppen? Få dem att skratta och le! Nu börjar er livsviktiga roll som supporter i Ironman Kalmar. Härifrån börjar oftast allt gå åt skogen med de tävlande.
Hjärnan skriker: STANNNA, STANNA, STANNA!
Kroppen fortsätter!
Supportern skriker: Kom igen nu!!!
De tänker tyst: Prova själv då!!!
Benen skriker: Jag kommer behöva amputation efter detta!
Atleten tänker: Ja, okej, om detta är det sista jag gör så får det vara så…

Löpningen

Sista tre milen på löpet är en mental kamp. Du som supporter har den livsviktiga rollen att hålla upp längtan efter mållinjen, känslan av framgång och den lilla medvinden i ryggen. Det finns risk att du som supporter också får en dipp här. En mental svacka…Tänk då på alla hjältar ute på banan. De gör detta frivilligt, och betalar dessutom massa pengar för att genomföra detta! Det är inte alls läge att bli trött här! Du kan vara skillnaden mellan framgången och DNF (did not finish).

Det finns ett ställe per varv på löpningen där man som anhörig eller coach får langa egen vätska eller näring. Kolla med era tävlande om de vill ha den här servicen av dig för det kommer isåfall vara otroligt uppskattat!

Det ni absolut inte får missa är målgången. Ett ibland “once-in-lifetime-ögonblick”. Strunta i att ta bilder här, köp istället Finisher pix digitala bildpaket, fokusera på att hjälpa din nybliva Ironman med allt den kan tänkas behöva. Införskaffa önskelistan av godsaker under dagen: öl, vatten, chips, hamburgare…alla längtar efter olika saker vid målgång. Supporterns roll är att supporta med det!

Supporterns ryggsäck

Glöm inte att du själv kommer att vara ute under många och långa timmar. Från tidig morgon till ibland sen kväll. Förbered dig för det och en ryggsäck med nödvändigheter. Se till att ha skor och kläder som passar väder och vind. Skydd från solen och/eller för regn. Båda kan behövas!

Ha en fulladdad mobil och laddaren med dig och gärna en power bank. Ta med både cash och kort. Kan man få med sig en ihopfällbar pall eller stol kommer du tacka dig själv. Ta med tävlingsprogrammet också. Och gott humör! Det är supportern viktigaste verktyg.

Lycka till som supporter!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.