Snabba Supermotionären Peter i Ironman 70.3 Jönköping

När Peter Fällén valdes till Supermotionär hade han inte gjort en triathlon tidigare. Hans goda fysik gjorde att han snabbt kom i triathlonform och visade under Borås Triathlon att han hade potential att köra riktigt snabbt. Under Ironman 70.3 Jönköping spände han bågen för att se hur snabbt det kunde gå och det gick snabbt! 5:07 blev tiden och en nöjd supermotionär! Läs hans ord och se bilder från Peters lopp här.

Hur har resan som Supermotionär mot Ironman 70.3 Jönköping varit?

Mycket roligt. Att ha tydliga och lättöverskådliga program som hjälper till att lägga rätt träning på rätt nivå under de olika delarna av året har gjort att jag har hållt mig helt skadefri. Att gå från att spela innebandy typ en gång varannan vecka i snitt till att som mest träna 21 pass på en vecka (träningslägret på Playitas) utan att dra på mig några skador är mycket fascinerande och ett bra tecken på ett träningsprogram som siktar mot målet utan att slita för hårt på kroppen.

Jag har tack vare de olika läger som Colting Borssen anordnar lärt känna många nya människor, inte bara de proffsiga och mycket kunniga coacherna, utan även de andra medlemmarna i coaching-gruppen som har gjort hela resan fantastiskt rolig.

Hur upplevde du tävlingen Ironman 70.3 Jönköping?

Jag kände en viss nervositet på morgonen precis innan loppet startade och var då något utanför min comfort zone.  Samtidigt hade jag ändå ett lugn i kroppen tack vare att det fanns andra människor runt omkring som jag lärt känna genom coachingen. De var ju också i samma situtation och vi  hjälpte varandra med funderingar man hade och den sista fixen på utrustningen.

Vad gäller själva tävlingen så är organisationen är helt fantastisk. Allt är väldigt genomtänkt och strukturerat vilket gör att man som förstagångstriathlet slipper fundera så mycket på vad man ska göra innan och under loppet. Risken att man gör fel eller glömmer något är minimal. Sedan är ju hela arrangemanget en fantastisk folkfest, inte bara för oss som tävlade utan även för anhöriga som var där och hejade och tack vare det så orkar man ju mer än vanligt.

Vilken gren kändes bäst?

Alla kändes bra och det var inte någon som stack ut särskilt mycket. Jag kände mig lugn och avslappnad i simningen och hade nog kunnat kapa tiden med någon minut men det känns bra att spara på krafterna eftersom jag inte visste hur de skulle kännas på slutet.

Cyklingen flöt även den på utan några problem. Jag hade aldrig någon svacka energimässigt utan låg på en jämn nivå och cyklade om en hel del som varit snabbare simmare än jag var.

Under löpningen gick det ganska lätt de två första varven och då sprang jag bara på pulsklockan där jag siktade på att hålla en jämn puls på under 150. Väl ute på sista varvet hade jag planerat att öka om det kändes bra och eftersom det gjorde det så försökte jag öka tempot. Jag tryckte på lite mer så att jag istället låg mellan 150-155 men farten ökade ingenting så kroppen var nog ganska nöjd med tempot jag höll.

Nådde du din målsättning?

När jag gick in i träningen i oktober och intervjuades om min målsättning tänkte jag att jag ville in under 6:30 och att jag skulle bli mycket nöjd om jag kom ner mot 6:00. Jojje trodde då att jag skulle kunna komma ner mot låga delen av 5:00 och det lät då i mina öron som en helt orimlig målsättning. Nu kom jag i mål på 5:07. Jojje hade rätt och jag nådde med råge upp till min målsättning!

På vilket sätt har Colting Borssén Coaching hjälpt dig i din träning?

Det har funnits en tydlig röd tråd med en genomtänkt upptrappning vilket har gjort att det har känts meningsfullt att följa programmet. Att få tydliga program en gång i månaden har varit inspirerande och utan dem hade jag aldrig tränat så mycket. Det var en skön känsla att stå på startlinjen och känna sig så bra förberedd att det inte var någon tvekan om jag skulle orka köra på hela distansen. Funderingen var snarare hur hårt jag skulle våga trycka på.

Vad händer nu?

Närmast väntar nu något mindre swimrun-lopp i hemtrakterna. Sedan är det Kalmar som står i agendan den 18 augusti. Det kändes väldigt galet när jag anmälde mig till det samtidigt som jag anmälde mig till Jönköping och som enhelt ouppnåelig aktivitet. Eftersom jag kände mig relativt fräsch efter målgången i Jönköping så känner jag mig tämligen övertygad att jag kommer att ta mig i mål och det är målsättningen med Kalmar. Inget speciellt tidsmål utan planen är ”race with a smile”.

Och efter det? Troligtvis kommer jag fortsätta med att träna triathlon på ett eller annat sätt. Jag känner att det här året gett mig så mycket och den fysik och de nya vänner jag fått vill jag inte släppa.

Bildspel från Ironman 70.3 Jönköping med Peter Fällén


Träningsprogram inför Ironman 70.3 Jönköping

Vår Supermotionär Peter Fällén har följt vårt program “Halvironman Grupp A” som också kallas “Helsatsningen”. Så här beskriver vi den:

Det här är gruppen för dig som vill lägga väldigt mycket fokus på din träning och låta träningen vara din främsta prioritet på fritiden. Det här är gruppen för dig som vill försöka maximera din potential som triathlet och som är nyfiken på hur långt man kan komma med en helhjärtad satsning. Du som väljer den här gruppen bör ha en hyfsad träningsbakgrund för att kunna tillgodogöra dig träningsmängden. Kanske (men inte nödvändigtvis) har du redan kört flera triathlon och långdistanslopp och har tydligt definierade mål. Kanske (men inte nödvändigtvis) siktar på du på en pallplats i din åldersgrupp och/eller att kvala till Ironmans 70.3-mästerskap.

Du som väljer den här gruppen kan ha kapacitet att köra på 4, 5, 6 timmar eller mer. Det är inte hur snabb eller konkurrenskraftig du är som avgör huruvida du ska välja den här gruppen utan snarare hur mycket tid och ambition du är villig att investera. Oavsett din nuvarande förmåga så kommer det här programmet att i största möjliga mån att maximera din potential.

Vi kallar det här programmet för Helsatsning.

Träningsmängden kommer i regel att ligga mellan 8-16 timmar under större delen av grundträning-höst och vinter, mellan 13-20 timmar under grundträning-vår och som mest runt 24 timmar under den största veckan under tävlingsträningen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.