Supermotionären Malin Nelson fixade Ironman 70.3 Jönköping

Malin Nelson är getbonden från Småland som blev utvald i augusti 2017 att bli en av våra fyra Supermotionärer. Hon hade inga tidigare erfarenheter från triathlon och kunde knappt crawla 25 meter i ett sträck. Hennes målsättning var att ta sig under 7 timmar i Ironman 70.3 Jönköping 2018. Det klarade hon med ett leende på läpparna! Tiden blev 6 timmar och 33 minuter. Läs en kort intervju med Malin och se bilderna från hennes lopp.

Hur har resan som Supermotionär varit?

Resan som Supermotionär har varit väldigt rolig och jag är så tacksam över att få den här chansen att komma in i triathlonvärlden, träffa härliga människor och ha fått in Open Watersimningen i mitt liv, ett riktigt lyckopiller för mig! Vissa veckor i mars-maj var det väldigt svårt att få till alla pass på grund av att det är en intensiv period på gården med killning, mjölkning och uppstart av ystning men jag kände mig ändå lugn att den träning jag hann genomföra skulle vara tillräcklig. Jag har inte haft en enda dag som jag inte har kunnat träna på grund av skada eller sjukdom så några missade pass på grund av arbete kan inte vara hela världen.

Vilken gren kändes bäst?

Både simningen och cyklingen kändes jättebra! Simningen gick ungefär som jag hade förväntat mig och cyklingen gick mycket snabbare än vad jag hade räknat med. Båda grenarna upplevde jag som härliga och roliga.

Hur upplevde tävlingen Ironman 70.3 Jönköping?

Hela tävlingen var ett välordnat arrangemang, allt var smidigt i organisationen och trevliga funktionärer.

Nådde du din målsättning?

Min målsättning från allra första början var att komma i mål inom cut of-tiderna och att inom ett dygn känna att jag vill göra det igen. När tävlingen närmade sig insåg jag att cut of-tiderna inte skulle vara något problem om inget oförutsett skulle hända så jag tänkte att jag gör det nog på ca 7 timmar. Jag kom i mål på 6.33 så det var lite snabbare än planen. Direkt efter målgång tänkte jag att jag aldrig mer ska ställa upp i något lopp där jag är tvungen att springa men redan dagen efter började jag fundera på hur gärna min man vill köpa en tempocykel till mig 🙂 så då får man väl säga att det ursprungliga målet är uppnått!

Har coachingen hjälpt? I så fall – på vilket sätt?

Jag hade aldrig tränat så mycket som jag har gjort om jag inte hade haft coachingen som talade om vad jag skulle göra, hur länge och med vilken intensitet. Jag kände mig väl förberedd inför loppet.

Vad händer nu?

Nu blir det en lugn vecka som åskådare på Falsterbo Horse Show utan någon direkt träning sen räknar jag med att fortsätta att hålla igång alla grenar. I augusti ska jag simma Visingsö Open Water, 3 km i Vättern och i september gör jag en sprintstafett på Vadstena Triathlon. Nästa år siktar jag på att köra swimrun med en annan av årets cb-adepter och några triathlon, gärna olympisk distans och om jag får ett infall kör jag Jönköping igen! Jag kommer att ha häst från augusti igen och kommer inte att ha lika mycket tid till triathlonträning men har bättre grundfysik nu än för ett år sedan så jag tänker att jag nog kan upprätthålla en god kondition med lite färre pass.

Se intervjun med Malin Nelson efter målgång här


Malin Nelson har följt vårt träningsprogram “Halvironman B” som även kallas “Familjesatsningen”:

Det här är gruppen för dig som vill ha en tydlig träningsplan med en röd tråd i en tillvaro med flera andra viktiga ansvarsområden. Det här är gruppen för dig som vill göra ett så bra resultat som möjligt men som samtidigt lever i en verklighet med många andra fokusområden. Träningen och ditt 70.3-mål är ett projekt bland många andra. Du vill komma väldigt bra förberedd till din halv-IM men du är inte riktigt redo att låta det ta över ditt liv. Det här är träningsschemat som visserligen kommer att kräva en hel del av dig men som är mindre tidskrävande än för en kompromisslös helsatsning. Du är också beredd att investera i några större träningshelger och träningsveckor under den tävlingsförberedande perioden.

Kanske har du en bra träningsbakgrund och till och med kört en eller flera triathlon eller långdistanser. Då kan strukturen och den långsiktiga planen i vårt schema hjälpa dig att kapitalisera och förvalta dina tidigare träningstimmar till nya personbästa. Att träna ett färre antal timmar fast med ny kontinuitet kan lyfta dig till en helt ny nivå!

För den som vill gå all in och maximera sitt resultat och är beredd att lägga all den tid som kräva för detta så rekommenderar vi Ironman-Grupp A. En helhjärtad satsning ser mycket snarlik ut mellan de två distanserna avseende mängd och intensitet.

Vi kallar det här programmet för Familjesatsning.

Träningsmängden kommer i regel att ligga mellan 6-13 timmar under större delen av grundträning-höst och vinter, mellan 8-16 timmar under grundträning-vår och som mest runt 15 timmar under den största veckan under tävlingsträningen.

Läs mer om våra träningsprogram för Ironman och Ironman 70.3 (halvironman) här.

Bilder på Malin Nelson från Ironman 70.3 Jönköping

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.