Bästa tipsen för T1 och T2

Åsa Lundström har etablerat sig som en av världens främsta långdistanstriathleter med internationella vinster och pallplatser. Åsa körde sin allra första motionstriathlon 2009 där hon blev varvad (!) men insåg snart att triathlon var sporten för henne. Åsa har vunnit två internationella Ironman-titlar och har kört Ironman Hawaii fyra gånger sedan 2014 med placeringarna 17, 11, 8, 17. 

Man brukar säga att man inte kan vinna en tävling i T1 och T2, alltså i växlingsområdet mellan simning/cykling och cykling/löpning, men att man kan förlora den där. Det stämmer till viss del, men jag är samtidigt ett levande bevis på att det faktiskt går att ”vinna” en tävling i växlingarna.

Jag vann en Ironman i USA där jag hade några sekunder långsammare splittid än nr 2 i samtliga tre discipliner, men då jag var snabbare i växlingarna, kunde jag ändå vinna tävlingen med ca 1 min marginal.

Som professionell är kanske sekundstriden tightare än bland de flesta motionärer, men jag tycker ändå inte att man ska underskatta den ”gratis” tid man lätt kan spara i växlingsområdet, där det ofta kräver en betydligt större insats för att kapa motsvarade tid i tex simningen.

För att vara effektiv i växlingarna kräver det att man är förberedd och har en plan. Här är mina bästa tips för att spara tid:

  1. Växlingsområdet är principiellt till för att byta ifrån en sport till en annan, inget annat. Tänk igenom vad du kan göra för att få så få olika moment i växlingsområdet som möjligt. Kanske simma med de lösa ärmarna och cykelbyxor/tridräkt under våtdräkten?
  2. Gör saker i farten! Är löpsträckan lång innan du når din påse, eller dit där du ska hänga tillbaka/hämta din cykel, så utnyttja den sträckan! Du kan dra upp dragkedjan, dra ner våtdräkten till höften, ta på/av hjälmen och fippla med klockan samtidigt som du rör dig framåt. Många bäckar små, men det gör skillnad!
  3. Hitta din plats! Ta dig tid i samband med incheckning av cykeln att gå hela växlingsområdet, vart du ska ta vägen både vart du kommer in från simning, vart du ska ut/in med cykel och vart du ska springa ut. Ibland är det 3-4 olika ställen!
  4. Ta riktmärken för vart din cykel och dina påsar hänger. Området kommer se helt annorlunda ut när du har vatten/svett rinnandes i ansiktet, området är fullt med cyklar och du har hög puls.
  5. Prova inget nytt under tävlingsdagen! Det gäller allt. Alltid. Testa att springa i tävlingsskorna, solskärmen, nummerlappsbältet med gels i, testa att ta på strumpor och skor med blöta fötter/hög puls efter cyklingen. Om du ska springa genom växlingsområdet med cykelskorna på, testa det innan. Det kan bli halkigt!
  6. Fatta beslut innan tävlingsdagen. Solglasögon, keps eller solskärm? Allt, något av det eller inget? Vädret för tävlingsdagen vet man vid incheckningen, så det finns ingen anledning att skjuta upp besluten. Kör några pass i de olika alternativen, så du vet vad du föredrar.
  7. Gå igenom T1 och T2 i huvudet! När du närmar dig slutet på simning inför T1, och cykling inför T2, gå igenom vad det är du ska göra när du kommer in i växlingen. Repetera vart påsen hänger, riktmärken för cykeln, i vilken ordning ska du ta på/av saker, ta ur/lägga i saker i påsen osv.
  8. Ta in energin från publiken i växlingarna! Det är ofta en hotspot i växlingsområdet, dvs mycket åskådare, hög musik och bra stämning. Om du slipper tänka på att du ska hitta, allt du ska göra och alla beslut du ska fatta, så kan växlingen bli en period där du får mer energi än du gör av med.

Kom ihåg inför T1 och T2 i triathlon

Man är mer korkad än man tror när man har pulspåslag och är trött. Förebygg stress och mycket tänkande genom att planera och förbereda, så växlingen i princip går av sig självt och du inte slösar energi på ett ställe där du istället kan få energi.

Lycka till med dina växlingar på kommande tävlingar!

Åsa Lundström

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.