Cape Epic passar triatleter!

När ni tröttnat på halva- och hela Ironmans, sprungit massa maraton runt hela världen och känner att ni vill lägga tid och pengar på något nytt – prova världens hårdaste etapplopp på mountainbike – Cape Epic! En fantastisk upplevelse utöver det vanliga vill vi lova och dessutom perfekt för dig som långdistanstriatlet som gillar att cykla mycket. En 73 mil lång tävling på mountainbike under åtta dagar i Sydafrikas sydvästra delar. Ett etapploppens konung med ”Hors Categorie”, samma UCI-klassificering som Tour de France. En fysisk prestation utöver det vanliga. Här berättar vi om vårt lopp 2014.

(Detta är en återpublicering av artikeln vi skrev i Bicycling april 2014)

Vi är beviset på att alla med kärlek för cykel och hyfsade cykelben kan ta sig igenom detta stenhårda lopp. Triathloncykling, som får anses som vår gemensamma bakgrund, är raka motsatsen till mountainbike och därför kändes det extra lockande att anta utmaningen med Cape Epic. Det ska sägas direkt; vi svor ensamt, svor åt varandra och svor åt andra. Vi svettades, vi yrslade och vi led. Men vi tog också hand om varandra på bästa sätt. Vi upplevde en storslagen natur och mäktiga vyer och vi skrattade faktiskt mer än på länge när vi slet oss genom de 73 milen.

Att sitta på en mountainbike under åtta dagar och sammanlagt avverka 15 000 höjdmeter är ett stort äventyr. Och en tuff utma-ning. Om det ska bli en positiv upplevelse kan du inte bara blicka mot målet och hålla andan tills resan är över. Du måste hitta en bra relation till genomförandet, annars blir cyklingen outhärdlig. Cape Epic genomförs i par; tjej-tjej, kille-kille eller mix. Förutom att det är mycket roligare att genomföra den här typen av tillsammans med någon annan så är det också säkrare. Om du kraschar ordentligt, eller kör sönder cykeln, är det skönt med någon som alltid befinner sig i en direkt närhet. När du har en dålig dag kanske din partner är stark, och om en av er är bra på att laga punka kanske den andra är bättre på att fixa något annat efter målgång. Fördelarna med att vara två är många.

DJÄVULENS TAGGAR

Att välja rätt material inför en utmaning likt Cape Epic är mycket viktigt. Och rätt är inte alltid detsamma som dyrt. De allra bästa cyklarna med lägst vikt är många gånger känsligare än cyklar med något enklare komponenter. Proffsen, som dagligen får allt justerat och utbytt, har inget problem med det, men om du tvingas göra allting själv är det bättre att välja material du verkligen kan lita på. En extra tjänst under Cape Epic är faktiskt att du som deltagare kan köpa service, där en riktig mekaniker tvättar och går igenom hela cykeln. Det är ett bra tips som gör att du istället kan ägna dig åt den så viktiga återhämtningen. En annan rekommendation är att använda tubelessdäck med punkteringsvätska. Sydafrika är generellt dränkt av devil thorns – alltså sylvassa taggar som effektivt har hål på allt.

Vissa dagar åkte vi runt och skrattade och skrek. Euforin av att cykla på de perfekta stigarna mitt i världens coolaste mountainbikelopp var enorm. En extra krydda är så klart att stora delar av världseliten finns med i samma tävling. Allt var som en saga, som var sann. Å andra sidan kunde motsatsen visa sig när det en morgon regnade och termometern visade 13 grader. Hela banan var nergeggad i röd lera som effektivt slog ut all funktioner på cykeln. Men så här i efterhand finns det inte en etapp på Cape Epic som vi minns som tråkig. Naturen är otroligt spännande och man kunde aldrig veta vad som väntade efter nästa klättring. Vi korsade floder, cyklade över berg, körde episka stigar, dunkade snabb grusväg i medvind och tuggade lera i ösregn. Vi fick hela mountainbikeupplevelsen under ett och samma lopp.

Cape Epic är genomproffsigt – inte bara för proffsen

Vi körde inte fel en enda gång. Höjdmeterna på tävlingskartorna stämde exakt överens med verkligheten. Det kan tyckas som små och självklara detaljer, men det är långtifrån alla lopp som klarar den bedriften. Vätskestationer, start- och målområde, samt information till deltagarna var i toppklass och väl genomarbetat. Det märks att tävlingsorganisationen tänkt på cyklisterna i minsta detalj när de skapat loppet. Dessutom är det en tävling med samma prispengar i både dam- och herrklass. Människorna, maten, den billiga valutan, vinet – anledningarna att uppleva Sydafrika är många. Vi valde att lägga en vecka innan loppet i Stellenbosch för acklimatisering och vi föll pladask för det träningsparadiset. Kanske därför några av världens bästa cyklister och triathleter hänger där…

FIlmer från Cape Epic, dag för dag

Fakta Cape Epic 2014

När: 15-22 mars 2014
Anmälningsavgift: 37 000 kronor
(då ingår frukost, middag under alla tävlingsdagar samt tält och tältplats
Tillval: Du kan addera ett premium package för 20 000 kronor
(hotellboende och egen chaufför)
Bana: Ny bana varje år, alltid cirka 800 kilometer
Antal startande: max 600 lag och tävlingen säljer slut varje år RELULTAT 2014
Vinnare herr: Top Peak Ergon Racing på tiden 30:31.59
Vinnare dam: RECM 2 på tiden 34:54:53 (svenska Jennie Stenerhag blev 3:a tillsammans med Theresa Ralph i Cape Brewing Company)

Resultat Jonas Colting och Jojje Borssén 
Totaltid: 45:00.52
Placering: 132 i herr, 222 av samtliga lag

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.