Fråga Läkaren: Smärtor i knä – orsakat av sittställning?

Fråga:
Jag är nybörjare inom cykelsporten och tränar för ett bättre resultat på HIM, följer HIM A gruppen. finner träningen och träningsdosen som välavvägd för min nivå och mina möjligheter, upplever att jag klara mig fint igenom programmen utan att bli allt för sliten, inga förkylningar eller liknande.

Upplever dock att jag efter cykelpassen får känning/mindre smärta i knäna, senast höger knä, nedanför knäskålen på framsidan.

Har förstått att min position på cykeln är viktigt för att få full effekt och undvika skador, har du några tips om vad som kan orsaka detta besvär?

Svar från Mattias Lejon

Smärta nedom knäet/framsida knäet brukar (väldigt grovt) ofta kunna bero på för låg sittposition. Smärta inne i knäet som flyttar sig kan mer sannolikt vara rent överbelastningsrelaterad Om du nu tränar mycket mer cykel än du gjort tidigare kanske det helt enkelt är en för stor dos cykling för ditt brosk i knäna? Backa i så fall lite i mängd så tror jag knäna hinner anpassa sig på sikt. Kan vara klokt att ta minst en veckas hel vila från cykling och löpning så kan det hinna återhämta sig lite.

Om du känner dig osäker på sittpositionen tror jag en bikefit kan vara väl investerade pengar. De kan titta på dina vinklar, sitthöjd, styrets position osv.

För att förtydliga: 

1: Sitter du för lågt? I så fall börja med att höja sadeln ca 5-10 mm.

2: Har du ökat din cykeldos påtagligt på kort tid? Backa lite i dos i så fall.

3: Fundera på en bikefit

Hoppas det kan vara till hjälp. Hör gärna av dig igen om du undrar ngt mer, du kan gärna i så fall berätta mer om din bakgrund, träningsmängd osv.

Mvh Mattias Lejon, läkare