Hallå 40-plussare! Därför ska DU köra en Ironman!

Har du fyllt 40? Kanske alldeles nyss eller med flera års marginal. Det spelar ingen roll. Du har ändå obönhörligen och obevekligt tagit steget över från att vara ung till vara, ja, äldre…

Grattis, säger vi! Du har nu nått den period i livet som man i många avseenden kan påstå vara den bästa. Många har i den här åldern ett stabilt liv med arbete, hem och familj eller partner och man börjar skörda frukterna efter många tidigare års investeringar av tid och kraft i dessa. Dessutom har man erhållit en mognad och en erfarenhet som på många sätt gör livet enklare och bättre. Men, det är också åldern där en viss tristess, bekvämlighet och försoffning kan bli vardag! Och vem vill i längden ha en sådan vardag?

Därför har vi ett lysande förslag! Anmäl dig till en Ironman. Börja träna triathlon!

Är du tveksam? Läs då våra 10 argument!

DU BEHÖVER DEN FYSISKA TRÄNINGEN!

De medvetna valen gällande motion, mat och stresshantering blir viktiga efter 40. Utan medvetenhet om de frågorna rinner gärna både kilon och biologisk ålder iväg. Och man behöver inte vara gammal bara för att man är äldre! Som 40-plussare är det viktigare än någonsin tidigare i livet att träna. Din kropp och din hälsa kommer att tacka dig. Glöm att motion, styrka och uthållighet bara är för juniorerna. Det finns faktiskt åldersklasser på Ironman upp till 80+ och de bästa femtio- och sextioåringarna i världen skulle utklassa vilken normaltränad 25-åring i vilken fysisk utmaning som helst!

Att ha ett starkt hjärta och en allsidigt tränad kropp är den bästa livförsäkringen som finns. Och bättre kombination av träning än simning, cykling och löpning finns inte.

Bingo Rimér körde sommaren 2017 Ironman Kalmar.

DU BEHÖVER DEN MENTALA UTMANINGEN!

Hjärnan och psyket fungerar precis som kroppen. Utan utmaningar eller belastning så tappar vi förmåga, spänst och ork. Faktum är att vi mycket väl kan prata om en mental muskel likaväl som vi pratar om fysiska muskler.

Att träna inför en Ironman är inte endast träning för de fysiska musklerna utan också för de mentala! Bara det faktum att du ställs inför något som både skrämmer och utmanar dig kommer att utveckla nya mentala förmågor som du kanske inte ens vet att du har.

DU BEHÖVER BALANSEN MELLAN KROPP & SJÄL!

Att kunna reglera stress är en av de viktigaste faktorerna för långsiktig hälsa.

Idag ägnar vi en oproportionerligt stor del av vår vardag och vårt arbetsliv till abstrakt tänkande. Vi arbetar kort sagt nästan uteslutande med vårt huvud och nästan ingenting med vår kropp. Flerparten av alla idag sitter still, inomhus, under merparten av sina dagar och det är förödande för den mänskliga naturen som är byggd för stora mängder rörelse och motion.

Så när stressen hopar sig och det är tusen tankar i huvudet samtidigt som man borde gå ned i varv för att sova på kvällen är det tecken på en överstimulerad hjärna och en understimulerad kropp. Med den dagliga rutinen av fysisk träning så ger du hela ditt jag en chans att varva upp kroppen samtidigt som du varvar ned huvudet. Vid slutet av dagen är du sannolikt mer avslappnad i själen och trött tillfredsställd i kroppen. Det är balans!

Foto: Love Ljungström / Colting Borssén Coaching

DU BEHÖVER INVESTERINGEN!

Motion och rörelse varje dag är som att köpa den tryggaste och säkraste aktien på marknaden, en aktie med garanterad avkastning! En avkastning som i det här fallet är betydligt viktigare än pengar och ekonomi. En avkastning i långsiktigt bättre hälsa med mer energi och livsglädje!

Det fantastiska här är att du inte ens behöver betala initialt för den här investeringen. Annat än med regelbunden tid. Men tiden får du tillbaka mångfalt på en gång då varje motionstimme frigör energi och kreativitet för flera påföljande timmar.

Utrustningen för att träna triathlon behöver inte heller vara speciellt betungande. Begagnade och grundläggande prylar räcker. Och inte ens en sprillans ny cykel kostar särskilt mycket om man slår ut den på ett antal år och många timmars användande.

DU BEHÖVER DISCIPLINEN!

Att träna för en Ironman är tillfredsställande. Men det är också hårt. Att genomföra en Ironman är en mycket hård dag. Särskilt kul är det inte. Inte förrän du gått i mål! Men hela processen som sådan är tillfredsställande, givande och meningsfull. Och så är det ju med mycket annat i livet som också tillför långsiktig glädje och långsiktigt värde; det är ofta hårt, inte alltid kul men alltid meningsfullt. Att klara av en tuff utbildning. Att fostra barn. Att vårda en relation. Att leda sig själv eller andra. Att starta och driva eget företag.

Att träna för en Ironman skärper din disciplin, din vilja och din förmåga att hantera utmaningar på vägen mot ett viktigt och stort mål!

DU BEHÖVER INSPIRERAS!

Inspiration är bränslet som driver ambition och vilja. Inspiration är bränslet som får att klara det lilla extra och som plockar fram de bästa kvaliteterna ur oss själva. Triathlon- och Ironmanvärlden är full av inspirerande människor och av inspirationsberättelser som det är omöjligt att inte bli berörd av. Människor överkommer alla former av begränsningar, handikapp eller problem på sin resa att klara av en Ironman. När man möter det så inser man att nästan ingenting är omöjligt om man aldrig ger upp.

DU BEHÖVER VARA EN INSPIRATION!

Du är en förebild och en ledargestalt för andra människor. Vare sig du vill det eller inte. För dina kompisar. För dina kollegor. För din partner. För dina barn. Att träna för en Ironman kommer att ge ringar på vattnet när du gör din omgivning delaktig i processen. Du kommer inspirera till andras ökade motionsvanor, bättre kostval och positivare attityd. När du visar att du vill och kan så kommer andra också att känna att också de kan och vill.

DU BEHÖVER NYA KOMPISAR!

När man tränar inför en Ironman blir man med i en community. Ett nätverk. Den här communityn och det nätverket träffas på vägarna, i simhallen eller på elljusspåret och där delar man timmar, kilometer, mil men också skratt och samtal. Att träna inför en Ironman är, om man vill, en in högsta grad social aktivitet. Man behöver inte leta länge för att hitta träningskompisar som tränar mot samma eller ett liknande mål.

DU BEHÖVER GÖRA NÅGOT NYTT MED FAMILJEN!

Se inte träning inför Ironman som något som stjäl tid ifrån familjen. Tvärtom. När du gör dem till en del av dina ambitioner så öppnas helt nya vägar till umgänge och upplevelser. Låt barnen också simma eller leka när du tränar i simhallen. Få med familjen på cykel jämte dig när du springer. Åk på semester till en av alla de anläggningar som erbjuder motion och träning för alla i familjen efter olika förmåga. Gör fysiska saker tillsammans i naturen. Och låt hela tävlingsupplevelsen bli en familjeresa där du har garanterat dig den bästa och mest hängivna av hejaklackar.

Många som  kör en Ironman blir bitna och kör sedan vidare under flera år framåt. Det finns Ironmantävlingar över hela världen och en resa till någon av dessa blir ett spännande familjeäventyr. Om du sedan skulle råka bli RIKTIGT duktig och placera dig i toppen av din åldersklass så kan det mycket väl ges chans till en exotisk familjeresa till Hawaii och Ironman där!

DU BEHÖVER HA ROLIGT!

Att träna inför en Ironman är inte blodigt allvar. Tvärtom. Det ska addera värde och glädje till ditt liv och reducera stressen ifrån allt det andra. Allt det andra som faktiskt är vardag, rutin och viktigt.

Att träna inför en Ironman är vuxenlek när den är som bäst. Vuxenlek med familj och nya kompisar. Vuxenlek i naturen och i vattnet. Vuxenlek där du får bli både smutsig, svettig och lycklig!


Colting Borssén Coaching startade för tre år sedan med att hjälpa triathleter med strukturerade träningsprogram inför Ironman och halvironman. Vi är idag Sveriges största träningsgrupp för triathlon- och swimruncoaching. Colting Borssén Coaching bygger på tydlig filosofi och programstruktur. Alla träningsgrupper har olika tidsmål men ett och samma onlineverktyg för träningsprogram för Ironman och halvironman, filmer, poddar, artiklar, FAQ, inspiration (läs mer här). Som medlem i träningsgruppen får du, förutom program och annat innehåll, även rabattförmåner, inspirationsläger och mycket mer. Vårt mål är att göra dig till en bättre atlet med bästa innehållet till marknadens bästa pris. Colting Borssén Coaching består idag av cirka 150 adepter utspridda över hela Norden med fokus på Sverige. Halvironman i Jönköping och Ironman i Kalmar är de flestas mål med träningen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.