Fråga läkaren: Vaden krampar…

Fråga
Jag har, sedan jag cyklade Cykelvasan, känt av att vaden stramat och krampat. Jag har försökt att bli av med krampen/smärtan via streaching, massage mm. Dock utan resultat… Krampen/stelheten håller i sig ca 5-10min i i löppassen, sen har de släppt. Efteråt har jag stretchat, använt brödkavel etc för att förhindra kommande kramp. När jag nu kommit en bit i i träningsprogrammet märker jag att vaden blir stelare och stelare, och till slut har jag svårt att springa mina pass. Nu känner jag av stelheten hela tiden. Är det ”Gubbvad” jag har fått, eller kan det vara något annat? Skall jag kompensera med magnesium? Är det vila som gäller? Eller kan jag göra något annat?
Tacksam för svar, så att jag inte förlorar värdefull träning. 🙂
Dr. Mattias Lejon svarar:

Eftersom det endast är problem med ena vaden om jag förstår rätt så är det rimligen till stor del ett biomekaniskt problem. Vore det ett någon slags saltbalansrubbning eller något annat “sjukligt” skulle besvären troligen vara mer lika i båda vaderna.

Det jag menar är att även om du testar magnesium, saltgurka (eller snarare saltgurkespad om man ska tro de studier som gjorts på saltgurkans eventuella kramplösande effekt, se tex denna om du är nyfiken: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19997012 ) eller annan “huskur” mot kramp, är det att behandla symtom snarare än grundorsak. Oftast har kramp med någon form av överansträngning/trötthet att göra. Tröttheten/ansträngningen i ditt fall torde ha med en obalans i hur du belastar höger och vänster sida.

Har du haft eller har du besvär med en höft eller knä eller fot? Ofta ont i ryggen? Tidigare skada? Andra orsaker du känner till som kan göra att du sitter snett på cykeln? Ofta är man ganska olika rörlig i höftlederna och/eller SI-leder vilket definitivt kan påverka andra delar av kroppen.

Jag skulle rekommendera dig att söka upp en duktig sjukgymnast med idrottsintresse, eller en naprapat eller kiropraktor som har dito intresse och kan göra en analys av dina eventuella obalanser i rörlighet. Om du inte vet att du sitter bra på cykeln tycker jag du kan fundera över en bikefit, eller kanske som första steg be någon titta på dig på lite håll bakifrån och framifrån för att se om du ser “symmetrisk”ut. Eller har du wattmätare med individuell effektmätning på vardera benet är det förstås en bra indikation.

Gällande fortsatt träning skulle jag ge det generella tråkiga rådet att i första hand göra ovanstående, och eftersom problemet blivit värre med tiden skulle jag inte försöka “träna mig igenom det” i första hand. Pröva med lite alternativ löpning på annat underlag, ligg lågt med kombinerade cykel-löppas om det ger mer besvär (tills du kommit till rätta med besvären).

En tanke som slår mig är om det kan ha med pedaler/klossvinkel att göra – du bikefittade med triathlonskorna antar jag och kör nu i andra skor? Om du inte gjort det så försök att jämföra pedalklossvinkel på dina olika skor.

Rulla på foamroller är bra – se dock till att inte rulla med hela din tyngd utan försök avlasta lite, rullar du för hårt så gör det för ont och då är det svårt att slappna av och effekten uteblir till viss del. Rulla ffa iliotibiala bandet/lårets utsida.
Övning för vad: https://youtu.be/7xbKZKb-o1w Kör lika på båda benen. Stretcha även skinkan, enklast tycker jag är att göra det liggande, ungefär som på denna bild: http://www.stretchify.com/wp-content/uploads/2013/07/glute-stretch-1.jpg?3ce666 variera vinkeln – först knäet rakt mot motsatt sida som på bilden sen mer mot bröstet.
Men som sagt, träffa gärna någon duktig idrottsintresserad sjukgymnast eller kiropraktor eller naprapat också.