10 bästa skälen till att just DU ska anmäla dig till ett triathlon!

Du har kanske tänkt tanken men ännu inte tagit steget. Eller så har det aldrig föresvävat dig att triathlon faktiskt skulle kunna vara något för dig. Oavsett, för att ge dig en knuff i rätt riktning så kommer här de tio bästa skälen till varför just DU ska anmäla dig till ett triathlonlopp!

1. TRIATHLON ÄR FÖR ALLA!

När jag började med triathlon 1990 så var den allmänna uppfattningen att triathlon var extremt och endast förbehållet träningsgalningar med ovanliga kvaliteter och extraordinära förutsättningar. Men så det ju verkligen inte! Vi är ju alla i högsta grad vanliga och ordinära. Det enda som någon någonsin behöver för att klara av en triathlon är tid och repetition. Det finns triathlonlopp för kvinnor och män, motionärer och elit, nybörjare och erfarna, barn och äldre. På större triathlonevent finns det till och med deltagare i 80-årsåldern! Det finns triathlonlopp för rörelsehindrade och för deltagare med handikapp. Det finns långa triathleter, korta triathleter, smala triathleter och kraftiga triathleter. Många som idag börjar med triathlon har inte tidigare vare sig sim-, cykel- eller löpbakgrund.

2. DET FINNS EN DISTANS OCH ETT LOPP FÖR DIN NIVÅ!

Triathlon är inte bara Ironman. Det finns mängder med lopp som är betydligt kortare och lopp som också är längre. Man kan börja med ett motionslopp med 400 meter simning, 20 km cykling och 5 km löpning eller med ett lopp som är ännu kortare. Man kan komma med sin vanliga standardcykel och sina vanliga motionskläder. Från den nivån kan man avancera till större utmaningar, längre distanser och bättre utrustning. Bara i Sverige finns det flera olika triathlonlopp under varje helg genom hela sommaren.

3. DU FÅR ALLSIDIG TRÄNING!

Med simning, cykling och löpning så får du allsidig och variationsrik träning för hela kroppen! Du tränar med fördel utomhus men kan också träna inomhus. Du kan träna mer av en gren under delar året och mer av en annan när andan faller på.

Många triathleter åker längdskidor på vinter och styrketränar på gym. Nästan alla former av träning är bra för din triathlonutveckling! Genom triathlonträningen kommer du att förbättra både styrka, uthållighet, balans, rörlighet och kroppshållning.

4. DU INVESTERAR I HÄLSA!

Idag är sittande, inaktivitet och en passiv livsstil den största hälsorisken. Inte bara för individen utan för hela samhället. Genom att träna triathlon och få regelbunden och varierad motion så investerar du i din hälsa och ditt välmående. Inte bara fysiskt utan också mentalt, psykiskt och känslomässigt. All samtida forskning visar att motion och syresättning inte bara är bra för kroppen utan än mer så för hjärnan! När vi rör på oss så mår vi helt enkelt bättre och blir gladare! Och det är en investering som blir viktigare ju äldre vi blir. Så att köpa en cykel, löparkläder och en våtdräkt kan komma att vara den billigaste och bästa investeringen du gör för en friskare och piggare framtid.

5. DU FÅR ETT MÅL FÖR DIN TRÄNING!

När du väl anmält dig till ett lopp så får du ett tydligt mål för din träning. Det blir konkret! Du får en tidsram att förhålla dig till och din motivation att börja träna JUST NU blir större! Med ett mål så har du ett bra svar på frågan ”varför”. Och med en enkel träningsplan så får du svaret på frågan ”hur”.

6. DU KOMMER FÅ MÅNGA NYA VÄNNER!

Triathlon må vara en individuell idrott men man tränar nästan alltid tillsammans i någon mån. Det finns massor med träningsgrupper i både organiserad klubbform och i mer ostrukturerad form. Det finns både stora och små communities på exempelvis Facebook. Man träffar helt enkelt många nya vänner när man simmar, cyklar och springer. Och att träna triathlon med andra är ett fantastiskt sätt att umgås på.

7. DU KOMMER LÄRA DIG NÅGOT OM DIG SJÄLV!

När du börjar utmana dig själv kommer du att hitta sidor hos dig själv som du inte visste fanns. Du visste inte att det fanns både en simmare, cyklist och löpare inom dig. Men det gör det! Du visste inte att det fanns en konditionsidrottare inom dig. Med det gör det! Du visste inte att det fanns en atlet inom dig. Men det gör det! Du kommer lära dig att du inte är en person som ger upp lätt utan som tycker om att kämpa och ta i. Du kommer att lära dig att du inte definieras av vad du tidigare varit utan vad du kan komma att bli genom träning och tålamod. Du kommer att lära dig att det egentligen inte finns några gränser för din förmåga!

8. DU KOMMER FÅ ANDRA PERSPEKTIV PÅ RESTEN AV LIVET!

Med triathlonträning kommer du att få en bättre balans mellan kropp och psyke. Den fysiska träningen kommer hjälpa dig att stressa av och sova bättre. Du kommer snart att förstå att träning är den bästa återhämtningen från det ”vanliga” livet med arbete och vardag. Triathlonträning med allt vad det innebär; trötthet, kämpande, väder och annat gör att man blir lite mer motståndskraftig mot vardagsproblem, man får en större komfortzon helt enkelt!

9. DU KOMMER ATT BLI ETT FÖREDÖME OCH EN MOTIVATION FÖR DIN OMGIVNING!

Så fort du anmält dig och påbörjat resan mot ditt mål så kommer du att vara mer motiverad än tidigare. Men du kommer också att motivera alla i din omgivning. Kompisar, familj, arbetskamrater. Och innan du vet ordet av så är du ”experten” som får svara på frågor om träning. Och snart får du sällskap i motionsspåret och i bassängen.  Kan du så kan de också. Motivation smittar nämligen!

10, DU PÅBÖRJAR EN RESA SOM KAN TA DIG VART SOM HELST!

Triathlonlopp är fyllda av deltagare som tidigare i sina liv varit överviktiga, rökare, matmissbrukare, soffpotatisar, fyllda av dåligt självförtroende eller bara helt vanliga. Men så anmäler man sig till något som man egentligen är rädd för och som skrämmer en. Och så tränar man. Dag efter dag. Vecka efter vecka. Månad efter månad. Till slut är man framme vid målet och märker att man inte är rädd längre. Man har förändrats. Och man vet att man kan. För några är det en resa som tar dem ända till Hawaii Ironman! Men för alla är det en resa i självförverkligande och självinsikt!
En längre och bättre resa än så kan man inte göra.

– Jonas Colting, flerfaldig VM-medaljör i triathlon och coach inom Colting Borssén Coaching.


Om Colting Borssén Coaching
Sveriges största träningsgrupp för triathlon- och swimruncoaching. Colting Borssén Coaching bygger på tydlig filosofi och programstruktur. Alla träningsgrupper har olika tidsmål men ett och samma onlineverktyg för program, filmer, poddar, artiklar, FAQ, inspiration. Som medlem i träningsgruppen får du, förutom program och annat innehåll, även rabattförmåner, kostnadsfria inspirationsläger och mycket mer. Vårt mål är att göra dig till en bättre atlet med bästa innehållet till marknadens bästa pris.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.