Superstark debut av Andreas i Laponia Triathlon

Andreas har sedan 2003 kört massor av motionslopp i Sverige. Inte mindre än åtta Vasalopp, sju Lidingölopp, fyra fjällmarathon, två Vansbrosim och två Vätternrundor. Eftersom han håller till i Luleå, bestämde han sig för att köra en episkt fin ironmandistans i Gällivare – Laponia Triathlon. Starten går vid 00:00 för att ta vara på den vackra midnattssolen. Det blev en stark debut där klockan stannade på 11:25 och en 12:e plats.

Berätta Andreas – vad hade du för mål med tävlingen?
– Ta mig runt.

Nådde du målet?
– Med råge. 11:25 och höll mig långsamt springande genom löpningen.

Berätta kort om ditt lopp
– 14 Grader i vattnet så simningen blev 2 700 m. Lite strul med vatten i glasögonen, men annars ok. Växling till cykel, insåg att det var pyspunka men pumpade och satte igång. Ner mot 2-3 grader varmt under nattcyklingen, kände inte fötterna efter ca 8 mil. Tyckte att jag borde cyklat snabbare, men fick pumpa 2 ggr på stationerna på 88km och 138 km.

Eftersom det var kallt så svettades jag inget och min sedvanliga mängd vätska, ca 1 flaska i timmen, rann istället rakt igenom så det blev 2 kisspauser under cyklingen. Sen drack jag mer sparsamt. Allt som allt kanske det var ok med 30,4km/h, men hoppades på mer. Löpningen gick hyggligt och kunde hålla höga 5-minuterstempo i början.

Mellan 10-30 km var banan riktigt kuperad och det straffar mig obarmhärtigt eftersom jag väger lite för tungt. Sista 15 km var mycket jobbiga mentalt, men banan är lite mindre utmanande på slutet så det gick att hålla sig i rörelse.

Kände du att du var förberedd inför loppet?
– Jag fick till en fin höst och tidig vinter. Loppet ligger tidigt och det saknades nog en hel del av det som jag ser ligger nu under juli v 26-29 med mer mängd. Hade behövt några fler långcyklingar tror jag. Materielen var störigt att det strulade med pyspunka och att jag inte hittat simbrillor som jag får till passformen på direkt.

Hur tycker du träningen har funkat?
– Jag tycker den funkade bra under försäsongen för att sen halvhaverera under våren med jobbyte, vabbande och lathet. Tror att om jag pallat med 95% av alla pass i “ta dig runt-programmet” kunde jag ha skrapat av en ansenlig tid ytterligare på min tävling. Kanske blev det 80-85%.

På vilket sätt är det skillnad på sättet du tränade innan mot vårt upplägg?
– Det är ju mer mängd, lägre intensitet, fler pass och längre pass. Sen är det ju att komma in i simningen som är en tröskel. Har kort sagt tränat mycket mer grenspecifikt och mindre längdskidor, styrketräning och högintensivt.

Vilken / vilka grenar har du förbättrat mest under vinterträningen?
– Löpningen vilket är kul eftersom jag kan slå pers som 39-åring (aldrig varit nån riktig raket…). Sen simningen eftersom jag är nybörjare. Cyklingen går bättre på grund av bättre kondition och snabbare cykel.

Vad är ditt nästa mål?
– Oklart om det är fjällmarathon i Vålådalen som jag brukar springa eller om det blir olympisk triathlon i Umeå (de krockar i tiden).

För fler bilder och resultat se Laponia Triathlons facebooksida.

Biografi Andreas Ramström

Bor: Luleå
Klubb: Luleå Triathlon
Antal: Ironman 1
Antal Halv: Ironman 0
Mitt största idrottsliga minne: Under denna period är det löpningen på Laponia Triathlon som jag spektakulärt jobbig och vacker!
Njuter av: Att ha gjort denna resa med mig själv med stöd av programmet.


Om Colting Borssén Coaching
Sveriges största träningsgrupp för triathlon- och swimruncoaching. Colting Borssén Coaching bygger på tydlig filosofi och programstruktur. Alla sju träningsgrupper har olika tidsmål men ett och samma onlineverktyg för program, filmer, poddar, artiklar, FAQ, inspiration. Som medlem i träningsgruppen får du, förutom program och annat innehåll, även rabattförmåner, kostnadsfria inspirationsläger och mycket mer. Vårt mål är att göra dig till en bättre atlet med bästa innehållet till marknadens bästa pris. Våra träningsgrupper är Ironman SUB 11, Ironman 11-13 h, Ironman Ta-Dig-Runt, HalvIronman SUB 6, HalvIronman Ta-Dig-Runt samt SwimRun Tävling, SwimRun Motion. 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.