En Ironman är en lång dag. Du har investerat mycket tid i träning och mycket pengar i anmälningsavgifter, resor och prylar. Mycket står på spel för att kunna ”räkna hem” den där investeringen genom att korsa mållinjen i slutet av Ironman efter flera mödosamma timmar på tävlingsbanan. Här följer våra 10 bästa tips som kan göra skillnaden mellan succé och fiasko på din Ironman!
Håll koll på småsakerna kring Ironman
Många missar dock de där sista småsakerna som man ofta skrattar åt när man hör andras ”war stories” och tävlingsanekdoter. Undvik de vanligaste misstagen under en Ironman genom att förbereda dig på detta sätt:
- Lämna in cykeln på fix!
Uppgradering, reparation och annat ska göras flera veckor innan loppet.
Om du har något som knakar, ett däck som är slitet eller växlar som krånglar – gör något åt det! Det är aldrig värt att ha en inte helt fungerande cykel under en Ironman. Du har nog att tänka på ändå!
- Lär dig byta punktering.
Utgå från att du kommer få punktering snarare än att du tänker ”hoppas inte det händer mig”. Det enklaste och mest banala misstagen är att många inte vet, kan eller har fel verktyg med sig när punkteringen inträffar. Detta är något som inte får hända! Ta ut din cykel nu och träna på detta! - Testa INGET nytt på tävlingsdagen.
Allt du tävlar med ska du ha provat innan. Från minsta lilla flaskhållare, däckavdragare eller glasögon till dina löparskor. - Överät inte dagarna innan Ironman.
I och med att din träning trappas ned inför loppet kommer du ändå komma välfylld till start. Att dessutom fylla din mage på ohämmat vis kan skapa väldiga problem under tävlingsdagen då du måste besöka toaletten hela tiden.
- Det viktigaste under tävlingsveckan är att VILA!
Alltså, se till att ha ett avslappnat schema som tillåter extra mycket sömn. Det innebär också att man i största möjliga mån vill undvika onödig tid på benen dagarna innan race. Ta hand om det som behöver göras men lämna turistande, sightseeing och socialiserande till efter loppet. - Lita på den träning som du gjort!
Begå inte det klassiska misstaget att träna för mycket under tävlingsveckan eller att försöka träna ikapp eventuellt missad träning. Under sista veckan ska man kapitalisera på hela årets träning och komma fräsch till start. Håll igång men when in doubt, REST!
- Planera för minimalism.
Packa inte cykeln överfull med mat, flaskor och annan utrustning. Samma sak gäller löpsträckan där man inte behöver midjebälte, vätskebälte, rygga eller fickor fyllda med gel. Ironman är ingen överlevnadsexpedition utan ett välserverat event med ett överflöd av vätskestationer fyllda av dricka, energi och godsaker. Ta med det du absolut behöver men inte mer.
- Sitt inte bort onödig tid i växlingsområdet.
T1 och T2 är mysigt och kanske en stund att vila. Men spill inte onödigt långt tid på att byta om, gå på toaletten eller vila här. Att cykla eller springa in samma tid du förlorar är desto svårare. Risken med att sitta för länge i växlingsområdet är att man märker hur det skönt det är att vila och det vill vi inte göra förrän efter loppet ju:)
- Smörj in!
Alla känsliga kroppsdelar och potentiella skav med rikliga mängder vaselin.
Om du vet att det funkar på dig. Du bör givetvis ha testat detta innan.
- Ha en tidsplan!
Ha en tidsplan för dagen innan loppet och för tävlingsdagen så att du minimerar stress och maximerar upplevelse. Bestäm vart du ska stå och seeda dig i starten och hur du ska hantera de olika momenten under loppet.
Om Colting Borssén Coaching
Sveriges största träningsgrupp för triathlon- och swimruncoaching. Colting Borssén Coaching bygger på tydlig filosofi och programstruktur. Alla sju träningsgrupper har olika tidsmål men ett och samma onlineverktyg för program, filmer, poddar, artiklar, FAQ, inspiration. Som medlem i träningsgruppen får du, förutom program och annat innehåll, även rabattförmåner, kostnadsfria inspirationsläger och mycket mer. Vårt mål är att göra dig till en bättre atlet med bästa innehållet till marknadens bästa pris. Våra träningsgrupper är Ironman SUB 11, Ironman 11-13 h, Ironman Ta-Dig-Runt, HalvIronman SUB 6, HalvIronman Ta-Dig-Runt samt SwimRun Tävling, SwimRun Motion.