Ironmandrömmen på väg att bli sann

Helena började träna 2013 med Tjejklassikern som mål. Året därpå gjorde hon Halvklassikern och februari 2016 körde hon Vasaloppets Öppet Spår och gick därmed i mål med sin fulla Svenska Klassiker. Samtidigt föddes en dröm om att en dag köra en Ironman. Helena har tränat med Colting Borssén Coaching sedan hösten 2016 med Ironman Kalmar som huvudmål 2017. Hon valde att testa Vansbro Triathlon (halv Ironman) som uppladdning och testtävling. Här kommer hennes race report från det loppet.

Vad hade du för mål med tävlingen?
– Att våga starta och genomföra hela loppet. Att testa alla grenar och se hur man gör i T1 och T2. Hur 12m regeln fungerar. Hur mycket behöver jag äta och dricka? Att få en härlig och upplevelserik dag.
Hade inget direkt tidsmål men kanske skulle jag kunna klara 6:45.

Nådde du målet?
– Ja, jag vågade genomföra hela loppet och idag har jag bra koll på vad som sker i ett lopp. Tidsmålet gick helt åt skogen…men men..

Berätta om ditt lopp
Simningen var lite strulig till att börja med läckande glasögonen. Men efter ca 300m fick jag ordning på dessa och kunde koncentrera mig på simning. Nedströms med motvind kändes tungt och motströms med medvind gick helt ok. Nu i efterhand har det visat sig att simbanan var längre än 1900m och min klocka visade på att jag simmade drygt 2200m så då blev ju min tid (48 min) lite bättre men jag måste öva mer på navigering. Har fortfarande ingen bra känsla med våtdräkt.

Cyklingen gick riktigt bra, snittade 30 km/h första 45km. Andra varvet blev inte lika snabb men det kändes ändå bra. 12m regeln var ju inte alls så krånglig och det gick bra att äta och dricka (3 flaskor vätska och 4 bars). Inga problem med att få vätska vid kontrollen heller. Känner mig stark och är nöjd med cyklingen. Har varken tempocykel, tempopinnar eller tempohjul. Lite drygt 3h på cykeln är jag riktigt nöjd med. Jag hade räknat med ca 3:30

Löpningen = katastrof. Det var fruktansvärt varmt och jag är fortfarande för tung (även fast jag gått ner massor). Började med några stapplande steg men fick börja gå direkt. Försökte igen men det gick inte. Första 5 km var en ren pina och jag var illamående….tänkte bryta men vill ta mig runt ett varv i alla fall (på en 2-varvsbana) även om det skulle vara gåendes (ja, jag vet ..håll dig springandes). Det blev vatten, cola och chips vid stationerna och jag lunkade vidare. Illamående försvann och när det var skugga kunde jag ”springa” och i solen fick jag gå. Efter ett varv fanns ingen brytningskänsla kvar utan jag skulle bara i mål. Det får ta den tid det tar men jag ska banne mig genomföra detta. Vi var många som hade det kämpigt och vi peppade varandra…fantastiska triathleter. Jag kom i mål till slut och det var en fantastisk upplevelserik dag som jag sent kommer att glömma.

Kände du att du var förberedd inför loppet?
– Ja, jag kände mig riktigt bra förberedd även fast detta inte alls ingick i min plan utan det blev en anmälan 2 veckor innan tack vare er Jonas och Jojjes rekommendation i podden. Har tränat riktigt bra och kände mig stark.

Hur tycker du träningen har funkat?
– Fantastiskt bra och det är inte många pass som jag har varit tvungen att hoppat över. Är så tacksam att min gamla kropp ändå orkar med all träning.

På vilket sätt är det skillnad på sättet du tränade innan mot vårt upplägg?
– En bra struktur och kontinuitet och mer långa lugna pass än om jag själv skulle träna. Det har varit så skönt att bara läsa träningsplaneringen och sedan genomföra. Har känt mig trygg med upplägget. Att välja vilka dagar som passar vilken gren har också varit bra.

Vilken / vilka grenar har du förbättrat mest under vinterträningen?
– Har förbättrat mig i alla grenar men mest när det gäller löpningen. Känner mig riktigt stark på cyklingen (ej i uppför då). Simningen känns bra i bassäng men när jag får på mig våtdräkt så händer något och jag får ingen bra känsla. Löpningen kan fortfarande utvecklas mer även fast jag gjort mest framsteg där men jag är helt värdelös på att springa.

Vad är ditt nästa mål?
– Ironman i Kalmar

BIOGRAFI HELENA HEDLUND

Namn: Helena Hedlund
Bor: Köping
Antal Ironman: 0
Antal Halv Ironman: 1
Mitt största idrottsliga minne: Vansbro triathlon 2017
Njuter av: Att efter en löprunda kunna hoppa i vattnet för att sedan sitta med en kopp kaffe i eller utanför förtältet och njuta av livet.
Instagram? @hallihedlund


Om Colting Borssén Coaching
Sveriges största träningsgrupp för triathlon- och swimruncoaching. Colting Borssén Coaching bygger på tydlig filosofi och programstruktur. Alla sju träningsgrupper har olika tidsmål men ett och samma onlineverktyg för program, filmer, poddar, artiklar, FAQ, inspiration. Som medlem i träningsgruppen får du, förutom program och annat innehåll, även rabattförmåner, kostnadsfria inspirationsläger och mycket mer. Vårt mål är att göra dig till en bättre atlet med bästa innehållet till marknadens bästa pris. Våra träningsgrupper är Ironman SUB 11, Ironman 11-13 h, Ironman Ta-Dig-Runt, HalvIronman SUB 6, HalvIronman Ta-Dig-Runt samt SwimRun Tävling, SwimRun Motion. 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.