Pryltips

Triathlon kan utföras hur enkelt som helst med ett par simglasögon, en cykel, en hjälm och ett par löparskor. Men oftast vill man kanske ha lite mer hjälpmedel och prylar än så. Tyvärr kan ibland prylarna ta överhand och den absolut viktigaste komponenten i sporten glömmas bort – nämligen träningen.

Triathleter och triathlonsporten har alltid legat långt fram i utvecklingen vad gäller produkter. Tempostyret är väl kanske det bästa exemplet på det. Tempostyren började att dyka upp på triathlontävlingar här och där 1987.

Resten är historia – idag finns inte en aerodynamisk tempocykel som saknar tempostyre.

Triathleter är också generellt snabba på att plocka upp nya typer av hjälpmedel som eventuellt kan få dem att prestera bättre. Vad sägs om: kompressionskläder, snabbsnörning, näsplåster, energiarmband, avlånga aeroflaskor, bentoboxar… ttListan kan göras hur lång som helst på mer eller mindre nödvändiga produkter. Men det finns faktiskt saker som kan vara väl värda att investera i för att göra dina träningspass roligare och mer effektiva – och självklart få dig att prestera bättre på tävling.

PRYLTIPS

1. Satsa på kvalitet

Bra prylar kan addera kvalitet i din träning. Det är alltid enklare att exempelvis genomföra ett cykelpass på en hel cykel med fungerande växlar, än en som är halvdan eller till och med trasig. Likaså gäller för löparskor eller våtdräkt. Det är oftast smartare att investera i kvalitet som håller i längden, än att köpa billigt skräp som knappt tar dig runt tävlingen som du tränat så mycket inför.

2. Det är inte prylarna som gör dig bättre

Triathleter verkar ha en medfödd tro på att de allra dyraste och senaste prylarna gör dig till en bättre triathlet. Gå inte på den myten. Träningen är alltid det som i första hand får dig att utvecklas inom sporten – ingenting annat.

3. Vårda dina prylar

Tvätta alltid cykeln efter ett regnigt, snöigt eller geggigt pass. Smörj och vårda den som du vårdar din kropp med den bästa maten. Dina prylar är dina verktyg för att hjälpa dig nå ditt uppsatta mål – och då gäller det att de håller.

4. Rätt kläder vid rätt tillfälle

När du blivit triathlet kommer din klädgaderob att växa. Dina badkläder kommer inte ta särskilt stor plats, däremot dina cykel- och löparkläder. För att inte tala om alla underställ, strumpor, benvärmare, mössor och vantar du behöver för alla olika årstider. Det är dock inte nödvändigt att ha rätt sorts kläder vid rätt tillfälle, men vi kan varmt rekommendera det för funktionens skull och inte minst – den upplevda känslan. Riktiga cykelkläder vid cykelträning och löparkläder vid löpning gör en väsentlig skillnad. Dagens ergonomiska tänk inom kläddesign gör att du knappt känner att du bär dem. Och det är givetvis den bästa tänkbara känslan som gör att du kan koncentrera dig på ditt huvudfokus – att träna!

Tävlingsprylarna du behöver

Våtdräkt

Använd en riktig våtdräkt som är ämnad för simning – och inte en för vattenskidåkning, dykning eller annan vattenlek.

Simglasögon

Ett par sköna simglasögon med stort synfält hjälper dig att navigera i vattnet på bästa möjliga sätt. Testa dig fram och hitta simglasögon som passar dig! En solig dag kan det vara bra med mörka spegelglas för att förhindra soljulset att blända dig.

Tävlingsdräkt

Du kan givetvis byta om till cykelkläder i T1 och till löparkläder i T2. Men vi vill slå ett slag för tävlingsdräkt, oavsett din nivå och ambition med tävlingsdagen. Dräkten har många fördelar: förutom att du sparar mycket tid i T1 och T2 får du mindre att tänka på när du ska tävla, något du kommer uppskatta enormt. Försök hitta en tävlingsdräkt som du har på dig redan från start under våtdräkten och hela vägen in i mål. Sikta på en tvådelad modell med topp och byxa, eller en heldräkt. Det kan kännas lite ovant att både cykla och springa i dräkten – se därför till att ha tränat i den några gånger innan den får debutera i en tävling.

Handduk att lägga på marken

En handduk är bra för att kunna torka fötterna efter simningen, och på så sätt undvika sand och grus
i cykelskorna.

Löparskor

För att springa i, gärna av lätt tävlingsmodell. Har de dessutom snabbsnörningar sparar du mer tid på att slippa knyta skorna i T2.

Löparstrumpor

En relativt billig investering som gör det mer bekvämt att springa. Rekommenderas framförallt i löpningar över fem kilometer.

Cykel

Utan cykel blir det ingen triathlon. Men som nybörjare funkar vilken typ av cykel som helst!

Cykelskor

Riktiga cykelskor i vilka du sitter fast med en kloss i pedalen gör cyklingen roligare och mer effektiv. Med cykelskor kan du jobba med din kraftöverföring på en helt annan nivå än utan.

Hjälm

Ett absolut måste i alla sammanhang på cykeln! På tävling sparar du minuter med en aerohjälm.

Cykelglasögon

Dina ögon ska du vara rädd om – skydda dem mot flygfän och smuts från marken.

Fyllda flaskor med dryck på cykeln

Efter simningen bör du direkt få i dig lite vätska när du kommit upp på cykeln. Men vänta med att dricka tills du växlat ut.

Race belt med nummerlapp

Ett race belt sparar tid och underlättar dina två byten (T1 och T2). När du cyklar är nummerlappen vänd bakåt, när du springer är den vänd framåt.

Vaselin- eller solskyddsklick på ramen

Ett smart och bra sätt att få med sig lite hudsmörj på cykeln är att lägga en klick på något skyddat ställe på ramen. På så vis kan du applicera när tillfälle ges under cykelmomentet.

Du hittar en komplett packlista längre fram i boken.