Varför ska man ha en träningsdagbok?
En dagbok som är fokuserad kring din träning ger dig ett bättre underlag i dina val kring din träning och hjälper dig att utvecklas som triathlet. Detta kan vara en blogg där du bjuder in läsare att ta del av dina erfarenheter, ett dokument i telefonen som du uppdaterar med lite information vid varje träningspass eller så kan det bara vara ett mentalt register av extra viktiga val som du gör i din träning.
Ett underlag för kost
En träningsdagbok kan också funka bra för att notera vad du ätit senaste tiden. Inför ett långdistanstriathlon påverkar givetvis kosten en del av din prestation. Hur påverkade det prestationen och var det någonting som saknas? Med en träningsdagbok så är det lätt att gå tillbaka i texterna och analysera det som var bra och dåligt kring bränslet som kroppen får inför ett jobbigt pass.
Träna med en coach och efter program!
En triathloncoach är det bästa stödet på väg till ditt mål! Med hjälp av en coachingtjänst och ett träningsprogram så eliminerar du gissningar, trevande och onödigt tvivel ifrån dina förberedelser. Du tränar precis det som du behöver göra vid varje given tidpunkt under träningsåret. Du följer en röd tråd där olika färdigheter och fysiska kvaliteter varvas i en periodisering på väg mot ditt mål. Du undviker onödig stress och den typiska fällan av att känna att du behöver ”träna allting hela tiden”. Med en triathloncoach och ett träningsprogram så kan du vara trygg i att följa schemat och vara nöjd med varje avslutad vecka! Addera sedan din träningsdagbok för att följa upp din träning och var glad och nöjd över den träningen som har gjorts! Här kan ni läsa mer om “Varför du ska ha en triathloncoach”
Ta del av andras träningsdagböcker
Genom att läsa andras erfarenheter och lärdomar kring deras träning så får du en bredare bas av möjligheter att välja från när det kommer till din egen träning. Då är det viktigt att läsa informativa inlägg av triathleter runt samma nivå som dig själv, träningspass som funkar för en erfaren triathlet passar inte alltid för en nybliven triathlet som vill börja sin resa inför sin första Ironman. Ett bra exempel på träningsdagböcker som funkar bra att dela med sig av sin träning är Strava, Garmin Connect, Funbeat, Runkeeper.
Fall inte i motionärsfällan!
Fall dock inte i fällan att göra din träningsdagbok eller pulsklocka glad. Träning ska vara styrt av lust och glädje. En bra grundregel där är att 9 av 10 pass skall kännas lustfyllda och energigivande. Om du har omvänt förhållande på dina pass kanske du bör fundera på den egentliga anledningen varför du tränar! Visst – träning är tufft och jobbigt ibland, men skall givetvis kännas skönt efteråt. Elitträning är dock något helt annat. Det är ett jobb. Inte alltid så kul. Som motionär bör man inte växla ihop dessa om man vill satsa på sin hälsa långsiktigt.
Ironmanbloggen.se
Vi följer en hel del bloggare som för sina egna träningsdagböcker. En av dem är Adam Wiberg som i sin blogg, http://ironmanbloggen.se, skriver om resan till sin första Ironman. Nya triathleter ser saker annorlunda vilket ger dig, som kanske har ett par triathlon på bältet, intressanta svar på frågor som du tänkte var självklara!