Triathlon ABC – Cykling

Cyklingen ger en underbar känsla av fart och frihet, och låter oss susa fram i tidigare oanade hastigheter. För många sitter känslan i och vi är lika barnsligt förtjusta i suset i öronen och fartvinden som får ögonen att tåras. Cykel har sin rättmätiga plats i triathlonvärlden. På cykeln får man upplevelser som man inte får någon annanstans som ex.vis sittsår. Att bli riktigt trött på sin cykel är en speciell upplevelse som initierade brukar kalla ”att få hammarn”. Den reducerar den bästa Indurainliknande fantomen till ett vinglande knippe nerver helt i avsaknad på energi. Kan inte beskrivas, bör helst upplevas.

Cykel är en enkel men samtidigt tidskrävande idrott att träna. Träningstider på upp till 40 timmar i veckan för en proffscyklist är inte ovanligt, därmed inte sagt att det är det som krävs för att bli en cyklist av klass. Steg 1. Förutsättningar och mål: Du ska cykla 20 km i sommar på en motionstriathlon och du har ingen tidigare erfarenhet av cyklar. Uttryck som 53-16 och rullåkning är helt främmande. Material: Allt som rullar duger, dvs en cykel av vilken modell som helst tjänar detta syfte så länge den är i funktion. Glöm specialpedaler och växlar. Aerodynamik är sekundärt. Det är däremot inte hjälmen som i alla sammanhang ska bäras. Uteblivet vindsus genom håret är bättre än uteblivet huvud. Att rekommendera är också att investera i ett par cykelbyxor, något som dina ädlare delar kommer att tacka dig för.

Träning: Ut och rulla bara. Bry dig inte om farten. Börja med en halvtimme två gånger i veckan som utökas till en dryg timme i stöten framemot sommaren. När du känner att du har fått upp flåset kan du köra lite hårdare på ett av passen som då också ska vara kortare. Under vintern är spinning ett bra substitut för utomhuscykling, förfrusna fötter är inget som gör en triatlet glad.

Steg 2. Förutsättningar och mål: Du är lite sugen på att köra en olympisk distans med en cykelsträcka på 40 km. Du har nog tränat en del och kanske sneglat lite på Vätternrundan. Du tittar på Tour de France varje år och inser fördelen med att ha en cykel med mer än en växel. Material: En motionsracer är att rekommendera i det här läget. Smala däck, bockstyre, flaskhållare och riktiga pedaler med tillhörande skor är ett ordentligt lyft uppåt i komfort och utförande. Givetvis sitter hjälmen lika klistrad på huvudet som tidigare. Cykelbyxorna har ackompanjerats av en cykeltröja i samma utförande. Kanske funderar man på i det här läget att även investera i en tempobåge till styret vilket kan göra en markant skillnad i aerodynamik och fart. Träning: Lite mer struktur kan läggas till träningen. En klar separering av distans och kvalitet finns också. Distansen ska köras på låg intensitet och stegras från 1 tim tidigt på året till drygt 2,5 timmar som mest. Kvalitetsträningen är tempobetonad med intervaller i olika längd. Längre intervaller tidigt på året som ex: 8×6 min blir kortare intervaller framemot sommaren ex: 8×3 min med längre vila. Kan man köra på testcykel under vintern är det bra och ger bra kvalitetsträning.

Steg 3. Förutsättningar och mål: Du siktar nog på Järnmannen eller något annat långlopp.

Du har säkert kört Vättern och du har känt av ”hammarn” mer än en gång. Du rakar benen och känner dig väl till mods att diskutera kända europeiska bergspass. Material: En riktig fullblodsracer med alla medföljande attiraljer är nödvändig här. Tempobågen är ett minimikrav. Den sparar dig värdefulla minuter på en sträcka som 18 mil. Kanske har du också speciella tävlingshjul som är både lättare och mer aerodynamiska. Du har en cykeldator och du funderar på att skaffa en pulsmätare. Träning: Strukturerad sådan. I det här stadiet kommer en pulsmätare väl till pass. Den är användbar för att hindra dig från att köra för hårt på distansen och se till att du pressar dig tillräckligt hårt på kvaliteten. Distansen är upp till fem timmar och du blandar backintervaller, tempointervaller och lagtempo som kvalitet.

Tänk på:

• Använd alltid hjälm!

• Justera din cykel så att den passar. Upprepade smärtor i korsrygg, knän eller axlar kan betyda att du måste justera din position. En cykelhandlare kan hjälpa dig med detta.

• Försök att hitta ditt rundtramp, dvs att du inte bara trycker nedåt utan att du lika mycket kraft runt hela tramptaget.

• Om ska du prioritera något i materialväg så är det förutom hjälm som är en självklarhet (för alla utom proffscyklister som tycks tro att de har hårdare skalle än alla andra) cykelbyxor med stoppning och sedan riktiga pedaler med cykelskor.